Επίγνωση

Τελευταία Ενημέρωση: 29 December, 2022

Διαλογισμός Πώς Γίνεται?

Ο διαλογισμός είναι μια πρακτική που υπάρχει εδώ και αιώνες και έχει ασπαστεί από ανθρώπους όλων των ηλικιών και πολιτισμών. Περιλαμβάνει να εστιάσετε την προσοχή σας και να ηρεμήσετε το μυαλό και έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία. Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε πώς γίνεται ο διαλογισμός, ακολουθούν μερικά βήματα:

  1. Βρείτε ένα ήσυχο, άνετο μέρος για να καθίσετε ή να ξαπλώσετε: Επιλέξτε ένα σημείο όπου δεν θα σας ενοχλούν και όπου μπορείτε να χαλαρώσετε άνετα. Μπορείτε να καθίσετε σε μια καρέκλα ή στο πάτωμα ή να ξαπλώσετε αν προτιμάτε. Φροντίστε να είστε άνετοι, αλλά όχι τόσο χαλαροί ώστε να σας πάρει ο ύπνος.
  2. Μπείτε σε μια άνετη θέση: Καθίστε με την πλάτη σας ίσια και τα πόδια σας πατημένα στο έδαφος ή ξαπλώστε και αφήστε το σώμα σας να βυθιστεί στην επιφάνεια από κάτω σας. Θα πρέπει να είστε άνετοι, αλλά όχι τόσο χαλαροί ώστε να αποκοιμηθείτε.
  3. Εστιάστε στην αναπνοή σας: Κλείστε τα μάτια σας και στρέψτε την προσοχή σας στην αναπνοή σας. Μπορείτε να εστιάσετε στην αίσθηση του αέρα που κινείται μέσα και έξω από το σώμα σας ή μπορείτε να μετρήσετε τις αναπνοές σας, εάν αυτό σας βοηθά να κρατάτε συγκεντρωμένοι. Μην προσπαθείτε να ελέγξετε την αναπνοή σας – απλώς αφήστε την να κυλήσει φυσικά.
  4. Παρατηρήστε τις σκέψεις σας: Είναι φυσικό το μυαλό σας να περιπλανάται κατά τη διάρκεια του διαλογισμού. Όταν παρατηρήσετε ότι οι σκέψεις σας έχουν παρασυρθεί, φέρτε απαλά την προσοχή σας πίσω στην αναπνοή σας. Μην προσπαθήσετε να καταπιέσετε τις σκέψεις σας, αλλά απλώς αναγνωρίστε τις και αφήστε τις να περάσουν.
  5. Κρατήστε το απλό: Δεν χρειάζεται να ακολουθείτε κάποιο συγκεκριμένο σύνολο κανόνων ή οδηγιών όταν κάνετε διαλογισμό. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να βρείτε μια πρακτική που λειτουργεί για εσάς. Μπορείτε να κάνετε διαλογισμό για λίγα λεπτά ή για όσο χρόνο θέλετε.

Ο διαλογισμός μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο για να τον πιάσετε και είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε λίγο απογοητευμένοι ή ανήσυχοι στην αρχή. Αλλά με την εξάσκηση, θα διαπιστώσετε ότι γίνεται πιο εύκολο και πιο ευχάριστο. Θυμηθείτε να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας και να δώσετε στον εαυτό σας την άδεια να βρίσκεται απλώς στην παρούσα στιγμή, χωρίς κρίση.

Εκτός από τα οφέλη που αναφέρθηκαν παραπάνω, ο διαλογισμός έχει αποδειχθεί ότι έχει μια σειρά από άλλα θετικά αποτελέσματα τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το στρες και το άγχος, βελτιώνει τον ύπνο, μειώνει την αρτηριακή πίεση και αυξάνει τα συναισθήματα ηρεμίας και χαλάρωσης. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την εστίαση και τη συγκέντρωση, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσει τα συναισθήματα κατάθλιψης και μοναξιάς.

Εάν είστε νέοι στον διαλογισμό και δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι πόροι που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε. Μπορείτε να βρείτε καθοδηγούμενους διαλογισμούς στο διαδίκτυο ή μέσω εφαρμογών ή μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα μάθημα ή ένα εργαστήριο με έναν εκπαιδευμένο εκπαιδευτή. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να συμμετάσχετε σε μια ομάδα διαλογισμού ή να βρείτε έναν φίλο διαλογισμού που θα σας βοηθήσει να παραμείνετε παρακινημένοι και σε καλό δρόμο.

Ο διαλογισμός είναι μια απλή και προσιτή πρακτική που μπορεί να έχει βαθύ αντίκτυπο στη σωματική και ψυχική σας ευεξία. Αφιερώνοντας λίγα λεπτά κάθε μέρα για να εστιάσετε στην αναπνοή σας και να ηρεμήσετε το μυαλό σας, μπορείτε να βιώσετε τα πολλά οφέλη αυτής της ισχυρής πρακτικής. Γιατί λοιπόν να μην το δοκιμάσετε και να δείτε πώς μπορεί να βελτιώσει τη ζωή σας;

Φωτογραφία Jared Rice

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα