Επίγνωση

Τελευταία Ενημέρωση: 16 December, 2022

Εξάσκηση της επίγνωσης

Η εξάσκηση της επίγνωσης έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια ως τρόπος βελτίωσης της ψυχικής υγείας και ευεξίας. Η επίγνωσης είναι η πράξη του να φέρνει κανείς την προσοχή του στην παρούσα στιγμή, χωρίς κρίση. Περιλαμβάνει την προσοχή στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αισθήσεις με μη αντιδραστικό τρόπο και μπορεί να εξασκηθεί μέσω διαλογισμού ή άλλων δραστηριοτήτων.

Υπάρχουν πολλά οφέλη από την εξάσκηση της επίγνωσης, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου στρες και του άγχους, της βελτίωσης της εστίασης και της συγκέντρωσης και της αυξημένης αυτογνωσίας και ενσυναίσθησης. Μπορεί επίσης να βοηθήσει σε θέματα σωματικής υγείας όπως χρόνιος πόνος, υψηλή αρτηριακή πίεση και αϋπνία.

Ένας τρόπος για να εξασκήσετε την επίγνωσης είναι μέσω του διαλογισμού. Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο να βρείτε ένα ήσυχο μέρος για να καθίσετε ή να ξαπλώσετε, να κλείσετε τα μάτια σας και να εστιάσετε στην αναπνοή σας. Καθώς προκύπτουν σκέψεις και περισπασμοί, αναγνωρίστε τις και αφήστε τις να περάσουν, επιστρέφοντας την εστίασή σας στην αναπνοή σας. Αυτό μπορεί να γίνει για λίγα λεπτά την ημέρα και μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη μείωση του άγχους και την αύξηση της επίγνωσης.

Ένας άλλος τρόπος για να εξασκήσετε την επίγνωσης είναι μέσω καθημερινών δραστηριοτήτων όπως το φαγητό, το περπάτημα ή το ντους. Για παράδειγμα, όταν τρώτε, δώστε προσοχή στις υφές, τις γεύσεις και τις μυρωδιές του φαγητού και απολαύστε κάθε μπουκιά. Όταν περπατάτε, παρατηρήστε τις αισθήσεις των ποδιών σας στο έδαφος, τις εικόνες και τους ήχους γύρω σας και την αίσθηση του αερίου στο δέρμα σας. Αυτές οι απλές πρακτικές μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και της παρουσίας στις καθημερινές στιγμές.

Η επίγνωσης μπορεί επίσης να εξασκηθεί στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και στην εργασία. Για παράδειγμα, όταν συνομιλείτε με κάποιον, ακούτε ενεργά τι λέει, χωρίς να διακόπτετε ή να κάνετε πολλές εργασίες. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την επικοινωνία και να εμβαθύνει τις σχέσεις με τους άλλους. Στο χώρο εργασίας, η επίγνωση μπορεί να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων και στην επίλυση προβλημάτων, καθώς και στη μείωση του άγχους και στη βελτίωση της παραγωγικότητας.

Η εξάσκηση της επίγνωσης δεν είναι πάντα εύκολη και μπορεί να χρειαστεί χρόνος και αφοσίωση για να αναπτυχθεί αυτή η συνήθεια. Είναι σημαντικό να είστε υπομονετικοί και ευγενικοί με τον εαυτό σας και να μην περιμένετε άμεσα αποτελέσματα. Όπως κάθε δεξιότητα, η επίγνωση απαιτεί εξάσκηση και μπορεί να βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου.

H επίγνωση είναι μια πολύτιμη πρακτική που μπορεί να βελτιώσει την ψυχική και σωματική υγεία και να βελτιώσει την καθημερινή ζωή. Είναι προσβάσιμο σε όλους και μπορεί να ενσωματωθεί σε διάφορες δραστηριότητες και ρουτίνες. Φέρνοντας περισσότερη παρουσία στην παρούσα στιγμή, η επίγνωση μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε πιο ολοκληρωμένα και σκόπιμα.

Φωτογραφία Bas van den Eijkhof

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα