Δίαιτα

Τελευταία Ενημέρωση: 14 February, 2023

Γαστρεντερίτιδα Διατροφή

Η γαστρεντερίτιδα, γνωστή και ως γρίπη του στομάχου, είναι μια κατάσταση που προκαλεί φλεγμονή και ερεθισμό του πεπτικού συστήματος. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, διάρροια και κράμπες στο στομάχι. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τη γαστρεντερίτιδα, μια σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην πρόληψη της αφυδάτωσης. Η κατανόηση του τι πρέπει να τρώτε και τι πρέπει να αποφεύγετε μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής πεπτικής υγείας και στην επιτάχυνση της ανάρρωσης.

Τι να φάτε με γαστρεντερίτιδα

  1. Διαυγή υγρά: Η κατανάλωση διαυγών υγρών, όπως νερό, αθλητικά ποτά και διαφανείς ζωμοί, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αφυδάτωσης και στην αποβολή των τοξινών από το σώμα.
  2. Μπανάνες: Οι μπανάνες είναι καλή πηγή καλίου και μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του πεπτικού συστήματος. Είναι επίσης εύκολο να χωνευτούν και μπορούν να παρέχουν την πολύ αναγκαία ενέργεια.
  3. Ρύζι: Το απλό ρύζι είναι εύκολο στην πέψη και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του ερεθισμού στο πεπτικό σύστημα.
  4. Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι μια καλή πηγή προβιοτικών, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας των υγιών βακτηρίων στο έντερο και στη βελτίωση της πέψης.
  5. Άπαχη πρωτεΐνη: Οι άπαχες πρωτεΐνες, όπως το κοτόπουλο χωρίς πέτσα, το ψάρι και το τόφου, μπορούν να παρέχουν ενέργεια και θρεπτικά συστατικά χωρίς να προσθέτουν στρες στο πεπτικό σύστημα.

Τι πρέπει να αποφύγετε με τη γαστρεντερίτιδα

  1. Πικάντικα ή όξινα τρόφιμα: Τα πικάντικα ή όξινα τρόφιμα μπορούν να ερεθίσουν περαιτέρω το πεπτικό σύστημα και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας.
  2. Γαλακτοκομικά προϊόντα: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα και το τυρί, μπορεί να είναι δύσκολα στην πέψη και μπορεί να επιδεινώσουν τη διάρροια και άλλα συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.
  3. Τηγανητά ή λιπαρά τρόφιμα: Τα τηγανητά ή λιπαρά τρόφιμα μπορεί να είναι δύσκολα στην πέψη και μπορεί να προκαλέσουν ναυτία και έμετο.
  4. Καφεΐνη και αλκοόλ: Η καφεΐνη και το αλκοόλ μπορεί να αφυδατώσουν το σώμα και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας.
  5. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα λαχανικά, μπορεί να είναι δύσκολο να αφομοιωθούν και μπορεί να επιδεινώσουν τη διάρροια και άλλα συμπτώματα.

Η γαστρεντερίτιδα είναι μια κοινή πάθηση που μπορεί να είναι άβολη και να διαταράξει την καθημερινή ζωή. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τη γαστρεντερίτιδα, μια σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην πρόληψη της αφυδάτωσης. Η κατανάλωση διαυγών υγρών, μπανανών, ρυζιού, γιαουρτιού και άπαχης πρωτεΐνης μπορεί να παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά χωρίς να ασκεί πίεση στο πεπτικό σύστημα. Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα πικάντικα ή όξινα τρόφιμα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα τηγανητά ή λιπαρά τρόφιμα, την καφεΐνη και το αλκοόλ και τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες. Εάν αντιμετωπίζετε επίμονα συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια για να προσδιορίσετε την υποκείμενη αιτία και να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα