Δίαιτα

Τελευταία Ενημέρωση: 7 Φεβρουαρίου, 2023

Νευρική Ανορεξία – Τι Τρώνε?

Η νευρική ανορεξία είναι μια σοβαρή ψυχική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από έναν εμμονικό φόβο να πάρει βάρος και μια διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος. Τα άτομα με ανορεξία συχνά περιορίζουν την πρόσληψη τροφής σε τέτοιο βαθμό που γίνονται σοβαρά λιποβαρή και υποσιτισμένα. Μπορεί επίσης να εμπλέκονται σε συμπεριφορές όπως η υπερφαγία και η κάθαρση για να προσπαθήσουν να ελέγξουν το βάρος τους.

Το πιο προφανές χαρακτηριστικό της νευρικής ανορεξίας είναι το εξαιρετικά χαμηλό σωματικό βάρος. Τα άτομα με ανορεξία μπορεί να ζυγίζουν 15% ή περισσότερο κάτω από το ιδανικό σωματικό τους βάρος και μπορεί να είναι σοβαρά υποσιτισμένα. Αυτό το χαμηλό σωματικό βάρος συχνά επιτυγχάνεται μέσω του ακραίου περιορισμού των τροφίμων, συχνά σε συνδυασμό με την υπερβολική άσκηση. Τα άτομα με ανορεξία μπορεί επίσης να επιδίδονται σε συμπεριφορές όπως ο αυτοπροκαλούμενος εμετός ή η κατάχρηση καθαρτικών και διουρητικών για να προσπαθήσουν να ελέγξουν το βάρος τους.

Η νευρική ανορεξία μπορεί να έχει σοβαρές σωματικές συνέπειες, όπως υποσιτισμό, ανισορροπίες ηλεκτρολυτών, μυϊκή απώλεια και βλάβη οργάνων. Μπορεί επίσης να έχει σοβαρές ψυχολογικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής απομόνωσης, της κατάθλιψης και του άγχους. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η ανορεξία μπορεί να είναι ακόμη και απειλητική για τη ζωή.

Λοιπόν, τι τρώνε τα άτομα με νευρική ανορεξία; Μπορεί να διαφέρει πολύ από άτομο σε άτομο, αλλά συχνά περιλαμβάνει εξαιρετικά αυστηρές και περιοριστικές επιλογές τροφίμων. Μερικοί άνθρωποι με ανορεξία μπορεί να τρώνε μόνο μερικούς συγκεκριμένους τύπους τροφών με λίγες θερμίδες, όπως ωμά λαχανικά ή απλά κέικ ρυζιού. Άλλοι μπορεί να περιορίζονται σε μερικές μόνο εκατοντάδες θερμίδες την ημέρα και μπορεί να παραλείπουν γεύματα ή να αποφεύγουν να τρώνε δημόσια.

Τα άτομα με νευρική ανορεξία μπορεί επίσης να έχουν διαστρεβλωμένη αντίληψη για το μέγεθος του σώματός τους, πιστεύοντας ότι είναι πολύ μεγαλύτερα από ό,τι στην πραγματικότητα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έντονο φόβο για αύξηση βάρους και εμμονή με τη μέτρηση των θερμίδων και την επισήμανση των τροφίμων. Μπορεί επίσης να συμμετέχουν σε τελετουργίες γύρω από το φαγητό, όπως να κόβουν το φαγητό τους σε μικροσκοπικά κομμάτια ή να αρνούνται να φάνε οτιδήποτε δεν έχει παρασκευαστεί με συγκεκριμένο τρόπο.

Η νευρική ανορεξία συνοδεύεται συχνά από άλλες παθήσεις ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, το άγχος και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να δυσκολέψουν τα άτομα με ανορεξία να αναζητήσουν βοήθεια ή να συμμορφωθούν με τα σχέδια θεραπείας.

Η θεραπεία για τη νευρική ανορεξία συνήθως περιλαμβάνει έναν συνδυασμό θεραπείας, φαρμακευτικής αγωγής και ιατρικής παρακολούθησης. Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με ανορεξία να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν τις υποκείμενες αιτίες των διαταραγμένων διατροφικών τους συμπεριφορών και να αναπτύξουν πιο υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης. Φάρμακα όπως αντικαταθλιπτικά ή αντιψυχωσικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία συνυπάρχουσες καταστάσεις ψυχικής υγείας.

Η ιατρική παρακολούθηση είναι ένα σημαντικό μέρος της θεραπείας για τη νευρική ανορεξία, καθώς ο υποσιτισμός και άλλες σωματικές επιπλοκές μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τακτικά check-in με πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, παρακολούθηση ζωτικών σημείων και πιθανώς νοσηλεία σε σοβαρές περιπτώσεις.

Η ανάρρωση από τη νευρική ανορεξία είναι δυνατή, αλλά μπορεί να είναι μια μακρά και προκλητική διαδικασία. Είναι σημαντικό για τα άτομα με ανορεξία να αναζητούν βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας και να διαθέτουν ένα σύστημα υποστήριξης που θα τους βοηθά στη διαδικασία ανάρρωσης. Με θεραπεία και υποστήριξη, είναι δυνατόν τα άτομα με νευρική ανορεξία να μάθουν ξανά να τρώνε κανονικά και να αναπτύξουν μια υγιή σχέση με το φαγητό και το σώμα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα