Επίγνωση

Τελευταία Ενημέρωση: 18 Δεκεμβρίου, 2022

Πώς να Αυξήσετε το Εύρος Προσοχής εάν έχετε Αποσπασμένο Μυαλό

Το να έχεις αποσπασμένο μυαλό μπορεί να δυσκολέψει την εστίαση και την προσοχή σε εργασίες, κάτι που μπορεί να είναι απογοητευτικό και να εμποδίσει την παραγωγικότητά σου. Είτε αυτό οφείλεται στο άγχος, είτε σε ένα πολυάσχολο πρόγραμμα, είτε απλά σε καταπονήσεις, είναι σημαντικό να βρείτε τρόπους να βελτιώσετε το εύρος της προσοχής σας προκειμένου να είστε πιο παραγωγικοί και αποτελεσματικοί. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να αυξήσετε το εύρος προσοχής εάν έχετε αποσπασμένο μυαλό:

  1. Εξασκηθείτε στην επίγνωση: Το να είστε παρόντες στη στιγμή και να εστιάζετε στις σκέψεις και το περιβάλλον σας μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε το εύρος της προσοχής σας. Δοκιμάστε ασκήσεις ενσυνειδητότητας, όπως βαθιά αναπνοή ή διαλογισμό, για να εκπαιδεύσετε το μυαλό σας να παραμένει συγκεντρωμένο. Το να εστιάσετε στην αναπνοή σας ή ένα μάντρα μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε τη φλυαρία στο μυαλό σας και να σας επιτρέψει να παραμείνετε παρόντες. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να ενσωματώσετε την ενσυνειδητότητα στην καθημερινότητά σας δίνοντας προσοχή στις αισθήσεις σας και στην παρούσα στιγμή, όπως όταν τρώτε ένα γεύμα ή πηγαίνετε μια βόλτα.
  2. Θέστε στόχους και προτεραιότητες: Ο καθορισμός σαφών στόχων και προτεραιοτήτων μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι στην εργασία που έχετε. Κάντε μια λίστα με αυτά που χρειάζεστε για να ολοκληρώσετε και αντιμετωπίστε πρώτα τις πιο σημαντικές εργασίες. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε την καταπόνηση ή την απόσπαση της προσοχής σας από λιγότερο σημαντικές εργασίες.
  3. Κάντε διαλείμματα: Είναι σημαντικό να κάνετε διαλείμματα και να δώσετε στον εγκέφαλό σας χρόνο για ξεκούραση και επαναφόρτιση. Τα μικρά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και να αποφύγετε την εξάντληση. Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων σας, προσπαθήστε να απομακρυνθείτε από τις οθόνες και να κάνετε κάτι σωματικό ή χαλαρωτικό, όπως να πάτε για μια βόλτα ή να κάνετε κάποιες διατάσεις.
  4. Ελαχιστοποιήστε τους περισπασμούς: Η εξάλειψη των περισπασμών, όπως η απενεργοποίηση των ειδοποιήσεων στο τηλέφωνό σας ή η εύρεση ενός ήσυχου χώρου εργασίας, μπορεί να σας βοηθήσει να εστιάσετε και να αυξήσετε την προσοχή σας. Προσπαθήστε να εξαλείψετε τυχόν περιττούς περισπασμούς που μπορεί να απομακρύνουν την εστίασή σας από την εργασία σας.
  5. Ασκηθείτε τακτικά: Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και στην αύξηση της προσοχής. Προσπαθήστε να εντάξετε την τακτική άσκηση στη ρουτίνα σας, όπως να πάτε για μια βόλτα ή να πάτε στο γυμναστήριο. Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της εστίασης και της συγκέντρωσης.
  6. Κοιμηθείτε αρκετά: Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να συγκεντρώνεστε και να δίνετε προσοχή. Φροντίστε να ξεκουράζεστε αρκετά κάθε βράδυ για να βελτιώσετε την προσοχή σας. Στοχεύστε σε 7-9 ώρες ύπνου τη νύχτα και δημιουργήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας.
  7. Δοκιμάστε δραστηριότητες που τονώνουν τον εγκέφαλο: Υπάρχει μια σειρά από δραστηριότητες που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την προσοχή και τη λειτουργία του εγκεφάλου σας. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν παζλ, όπως σταυρόλεξα ή sudoku, ή παιχνίδια εγκεφάλου όπως το Lumosity. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε δραστηριότητες που απαιτούν συγκέντρωση και εστίαση, όπως το σχέδιο ή το παίξιμο ενός μουσικού οργάνου.

Ενσωματώνοντας αυτές τις στρατηγικές στην καθημερινή σας ρουτίνα, μπορείτε να αυξήσετε το εύρος της προσοχής σας και να βελτιώσετε την ικανότητά σας να εστιάσετε, ακόμα κι αν έχετε αποσπασμένο μυαλό. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι χρειάζεται χρόνος και εξάσκηση για να βελτιώσετε το εύρος της προσοχής σας, επομένως να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας και να δοκιμάσετε διαφορετικές στρατηγικές για να δείτε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Φωτογραφία Headway

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα