Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μαρτίου, 2023

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία

Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής είναι μια κατάσταση όπου η μεγαλύτερη αρτηρία στην κοιλιακή χώρα διογκώνεται προς τα έξω, οδηγώντας δυνητικά σε ρήξη και εσωτερική αιμορραγία.

Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής (ΑΚΑ) είναι μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση που επηρεάζει την αορτή, το μεγαλύτερο αιμοφόρο αγγείο του σώματος. Η αορτή μεταφέρει αίμα από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα και ένα ανεύρυσμα εμφανίζεται όταν μια εξασθενημένη περιοχή του αορτικού τοιχώματος διογκώνεται προς τα έξω, οδηγώντας ενδεχομένως σε ρήξη και εσωτερική αιμορραγία. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τα συμπτώματα, τις αιτίες και τις επιλογές θεραπείας για το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής.

Τι είναι το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής;

Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής είναι μια διόγκωση ή διαστολή που εμφανίζεται στην αορτή, τη μεγαλύτερη αρτηρία στην κοιλιά που μεταφέρει οξυγονωμένο αίμα στο υπόλοιπο σώμα. Το ανεύρυσμα μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε μέρος της αορτής, αλλά πιο συχνά εμφανίζεται στο τμήμα που διατρέχει την κοιλιά.

Συμπτώματα Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής

Το ΑΚΑ συχνά δεν έχει συμπτώματα και ανακαλύπτεται τυχαία κατά τη διάρκεια μιας συνήθους ιατρικής εξέτασης. Ωστόσο, όταν υπάρχουν συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν:

Μια αίσθηση παλμών στην κοιλιά
Πόνος στην κοιλιά ή στο κάτω μέρος της πλάτης
Βαθύς, συνεχής πόνος στη βουβωνική χώρα, τους γλουτούς ή τα πόδια
Μαλακό δέρμα
Ναυτία και έμετος
Γρήγορος καρδιακός ρυθμός

Αιτίες ανευρύσματος κοιλιακής αορτής

Η ακριβής αιτία του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής είναι άγνωστη. Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες κινδύνου μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης ΑΚΑ, όπως:

Κάπνισμα
Υψηλή πίεση του αίματος
Αθηροσκλήρωση
Οικογενειακό ιστορικό ΑΚΑ
Ηλικία (πιο συχνή σε άτομα άνω των 65 ετών)

Διάγνωση Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής

Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής μπορεί να διαγνωστεί μέσω διαφόρων απεικονιστικών εξετάσεων, όπως:

Υπέρηχος
Η αξονική τομογραφία
MRI

Θεραπεία Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής

Συντηρητική αντιμετώπιση

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνιστάται συντηρητική αντιμετώπιση, ειδικά εάν το ανεύρυσμα είναι μικρό και ασυμπτωματικό. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:

Τακτική παρακολούθηση για την παρακολούθηση της ανάπτυξης του ανευρύσματος
Αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διακοπή του καπνίσματος και ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης

Χειρουργική επέμβαση

Εάν το ανεύρυσμα είναι μεγάλο, αναπτύσσεται γρήγορα ή συμπτωματικό, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι χειρουργικής επέμβασης ΑΚΑ είναι:

Ανοικτή χειρουργική επέμβαση, η οποία περιλαμβάνει την πραγματοποίηση μιας τομής στην κοιλιά και την αντικατάσταση του εξασθενημένου τμήματος της αορτής με μόσχευμα.
Ενδαγγειακή χειρουργική, η οποία περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός μοσχεύματος μέσω μιας μικρής τομής στη βουβωνική χώρα και το σπείρωμά του μέχρι τη θέση του ανευρύσματος.

Συμπέρασμα

Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Επιπλέον, εάν διατρέχετε κίνδυνο για ΑΚΑ, εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε τακτικό έλεγχο για να το κολλήσετε νωρίς όταν είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα