Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 31 Ιανουαρίου, 2024

Πως φεύγουν οι αιμορροΐδες με φυσικό τρόπο

Η αντιμετώπιση των αιμορροΐδων μπορεί να είναι άβολη και επώδυνη, αλλά υπάρχουν φυσικές θεραπείες που μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση και να προάγουν την επούλωση. Εάν αναζητάτε φυσικούς τρόπους για να ανακουφίσετε την ταλαιπωρία των αιμορροΐδων στο σπίτι, αυτό το άρθρο διερευνά αρκετές αποτελεσματικές στρατηγικές.

Αιτίες και συμπτώματα

Οι αιμορροΐδες προκαλούνται συχνά από καταπόνηση κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου, τη χρόνια δυσκοιλιότητα, την παρατεταμένη καθιστή θέση και την πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κνησμό, δυσφορία, πρήξιμο και αιμορραγία κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου.

Φυσικές θεραπείες για τις αιμορροΐδες

Διατροφικές Αλλαγές

Ένας βασικός παράγοντας για την πρόληψη και τη θεραπεία των αιμορροΐδων είναι η διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες μαλακώνουν τα κόπρανα και αυξάνουν τον όγκο τους, γεγονός που βοηθά στην αποφυγή καταπόνησης. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες περιλαμβάνουν:

Φρούτα όπως τα μήλα και τα αχλάδια

Λαχανικά όπως το μπρόκολο και τα καρότα
Δημητριακά ολικής αλέσεως, συμπεριλαμβανομένης της βρώμης και του πίτουρου

Αποφύγετε τα ερεθιστικά

Μειώστε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, πικάντικων πιάτων και περιορίστε το αλκοόλ και την καφεΐνη, καθώς μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα των αιμορροΐδων.

Ενυδάτωση

Το να πίνετε άφθονο νερό είναι ζωτικής σημασίας. Βοηθά στην απαλότητα των κοπράνων, διευκολύνοντας την αποβολή και μειώνοντας την καταπόνηση των αιμορροϊδικών φλεβών.

Ζεστά Λουτρά

Το να κάθεστε σε ένα ζεστό μπάνιο για 10 έως 15 λεπτά πολλές φορές την ημέρα, ειδικά μετά από κενώσεις, μπορεί να μειώσει το πρήξιμο και να ανακουφίσει τον πόνο. Αυτό είναι γνωστό ως λουτρό sitz.

Κρύες Κομπρέσες

Η εφαρμογή κρύων κομπρέσων ή παγοκύστων στην πληγείσα περιοχή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος και να μουδιάσει την περιοχή, προσφέροντας προσωρινή ανακούφιση.

Φυσικές Αλοιφές

Ορισμένες φυσικές αλοιφές, όπως η αμαμελίδα, μπορούν να εφαρμοστούν απευθείας σε εξωτερικές αιμορροΐδες για να μειώσουν το πρήξιμο και να ανακουφίσουν τον πόνο.

Άνετα καθίσματα

Η χρήση ενός μαξιλαριού με μαξιλαράκι ή ενός μαξιλαριού σε σχήμα ντόνατ μπορεί να ανακουφίσει την πίεση στις αιμορροϊδικές φλέβες, ειδικά για όσους κάθονται για μεγάλες περιόδους.

Απαλός Καθαρισμός

Μετά από μια κένωση, καθαρίστε την περιοχή απαλά με υγρά μαντηλάκια ή ένα υγρό πανί. Αυτό βοηθά στην πρόληψη του ερεθισμού και της μόλυνσης.

Ασκηθείτε τακτικά

Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στη μείωση της πίεσης στις φλέβες, η οποία μπορεί να προκύψει από παρατεταμένη καθιστή ή όρθια στάση.

Φυτικά φάρμακα

Μερικά βότανα όπως το ιπποκάστανο, η σκούπα του χασάπη και το gotu kola χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για τη βελτίωση της υγείας των φλεβών. Ωστόσο, συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε φυτικό φάρμακο.

Πότε να επισκεφτείτε έναν γιατρό

Ενώ οι φυσικές θεραπείες μπορεί να είναι αποτελεσματικές για ήπιες περιπτώσεις αιμορροΐδων, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή εάν υπάρχει σημαντική αιμορραγία.

Συμπέρασμα

Η διαχείριση των αιμορροΐδων περιλαμβάνει φυσικά έναν συνδυασμό διατροφικών αλλαγών, σωστής ενυδάτωσης και απλών θεραπειών στο σπίτι. Ενσωματώνοντας αυτές τις στρατηγικές στην καθημερινή σας ρουτίνα, μπορείτε να μειώσετε την ενόχληση και να προωθήσετε την επούλωση των αιμορροΐδων. Θυμηθείτε, εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή επιμένουν, η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής είναι πάντα η καλύτερη πορεία δράσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα