Ψυχική Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 13 December, 2022

4 Μοτίβα Σκέψης που οδηγούν στην Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μια κοινή και σοβαρή πάθηση ψυχικής υγείας που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα λύπης, απελπισίας και απώλειας ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε έφερναν χαρά. Αν και δεν υπάρχει μία αιτία κατάθλιψης, ορισμένα πρότυπα σκέψης μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη και διατήρηση της διαταραχής. Ακολουθούν τέσσερα πρότυπα σκέψης που μπορούν να τροφοδοτήσουν την κατάθλιψη:

  1. Σκέψη όλα ή τίποτα. Γνωστή και ως ασπρόμαυρη σκέψη, αυτή είναι η τάση να βλέπουμε τα πράγματα στα άκρα, χωρίς γκρίζες ζώνες. Για παράδειγμα, ένα άτομο που σκέφτεται «όλα ή τίποτα» μπορεί να δει μια κατάσταση είτε ως τέλεια είτε ως πλήρη αποτυχία, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις αποχρώσεις του γκρι στο ενδιάμεσο. Αυτό το είδος σκέψης μπορεί να είναι επιζήμιο επειδή μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα ανεπάρκειας και έλλειψης αυτοεκτίμησης.
  2. Υπεργενίκευση. Αυτή είναι η τάση να γίνονται σαρωτικές δηλώσεις με βάση ένα μεμονωμένο γεγονός ή εμπειρία. Για παράδειγμα, ένα άτομο που βιώνει μια αποτυχία μπορεί να υπεργενικεύσει και να συμπεράνει ότι είναι πάντα αποτυχημένος, χωρίς να υπολογίζει άλλες επιτυχίες ή εμπειρίες. Η υπεργενίκευση μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές αντιλήψεις για τον εαυτό και σε αρνητική οπτική για τη ζωή.
  3. Φιλτράρισμα. Αυτή είναι η τάση να εστιάζεις στις αρνητικές πτυχές μιας κατάστασης, ενώ αγνοείς τις θετικές πλευρές. Για παράδειγμα, ένα άτομο που λαμβάνει θετικά σχόλια για ένα έργο μπορεί να φιλτράρει τα θετικά σχόλια και να επικεντρωθεί μόνο στο ένα αρνητικό σχόλιο. Αυτό το είδος σκέψης μπορεί να οδηγήσει σε μια διαστρεβλωμένη άποψη της πραγματικότητας και σε αδυναμία να δούμε το καλό στη ζωή.
  4. Διάβασμα μυαλού. Αυτή είναι η τάση να υποθέσει κανείς ότι ξέρεις τι σκέφτονται οι άλλοι χωρίς κανένα στοιχείο που να το υποστηρίζει. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να υποθέσει ότι ο σύντροφός του είναι θυμωμένος μαζί του, χωρίς να ελέγξει αν αυτό συμβαίνει στην πραγματικότητα. Το διάβασμα μυαλού μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις και συγκρούσεις στις σχέσεις, καθώς και σε συναισθήματα απομόνωσης και μοναξιάς.

Ορισμένα πρότυπα σκέψης μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της κατάθλιψης. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε αυτά τα μοτίβα και να κάνουμε μια προσπάθεια να τα αλλάξουμε προκειμένου να βελτιώσουμε την ψυχική υγεία και να αποτρέψουμε την κατάθλιψη. Με την επίγνωση των σκέψεών μας και την πρόκληση τους, μπορούμε να κάνουμε βήματα προς μια πιο ευτυχισμένη και πιο υγιή ζωή.

Φωτογραφία Tim Gouw

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα