Ψυχική Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 11 December, 2022

4 Τρόποι για να Αποτρέψετε τον Εαυτό σας από την Καταστροφική Σκέψη

Η καταστροφική σκέψη είναι μια κοινή γνωστική προκατάληψη που περιλαμβάνει την υπερβολή των πιθανών αρνητικών συνεπειών μιας κατάστασης και την υποτίμηση της ικανότητάς μας να την αντιμετωπίσουμε. Αυτός ο τύπος σκέψης μπορεί να είναι επιβλαβής επειδή μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, κατάθλιψη και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας. Ακολουθούν τέσσερις τρόποι για να αποτρέψετε τον εαυτό σας από καταστροφικές σκέψεις.

  1. Εξασκηθείτε στην επίγνωση. Mindfulness είναι η πρακτική του να είσαι παρών στη στιγμή και να εστιάζεις στις σκέψεις και τα συναισθήματά σου χωρίς κρίση. Με την εξάσκηση της ενσυνειδητότητας, μπορείτε να μάθετε να αναγνωρίζετε πότε εμπλέκεστε σε καταστροφικές σκέψεις και να επικεντρώνετε ξανά την προσοχή σας στο παρόν.
  2. Προκαλέστε τις αρνητικές σας σκέψεις. Όταν πιάνετε τον εαυτό σας να εμπλέκεται σε καταστροφικές σκέψεις, αφιερώστε λίγο χρόνο για να αμφισβητήσετε την ακρίβεια των σκέψεών σας. Ρωτήστε τον εαυτό σας εάν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τις αρνητικές σας πεποιθήσεις και σκεφτείτε άλλα πιθανά αποτελέσματα που είναι πιο ρεαλιστικά και θετικά.
  3. Ασχοληθείτε με θετική αυτοσυζήτηση. Αντί να εστιάζετε στα αρνητικά, προσπαθήστε να εμπλακείτε σε θετική αυτοσυζήτηση. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας τις δυνάμεις και τις ικανότητές σας και επικεντρωθείτε στις θετικές πτυχές της κατάστασης. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των αρνητικών επιπτώσεων της καταστροφικής σκέψης.
  4. Ζητήστε υποστήριξη από άλλους. Μερικές φορές, μπορεί να είναι χρήσιμο να μιλήσετε σε κάποιον για τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Εξετάστε το ενδεχόμενο να απευθυνθείτε σε έναν θεραπευτή, σύμβουλο ή έμπιστο φίλο ή μέλος της οικογένειας για υποστήριξη. Μπορούν να σας βοηθήσουν να επαναπροσδιορίσετε τις αρνητικές σκέψεις σας και να σας δώσουν μια διαφορετική οπτική για την κατάσταση.

Η καταστροφική σκέψη είναι μια κοινή γνωστική προκατάληψη που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική σας υγεία. Με την εξάσκηση της ενσυνειδητότητας, την αμφισβήτηση των αρνητικών σας σκέψεων, τη θετική συζήτηση για τον εαυτό σας και την αναζήτηση υποστήριξης από τους άλλους, μπορείτε να αποτρέψετε τον εαυτό σας από το να εμπλακείτε σε καταστροφικές σκέψεις και να βελτιώσετε την ψυχική σας ευεξία.

Φωτογραφία Anthony Tori

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα