Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 21 April, 2023

7 συμβουλές για μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση

Τι είναι η Αυτοπεποίθηση;

Η αυτοπεποίθηση είναι ένα αίσθημα εμπιστοσύνης στις ικανότητες, τις πληροφορίες και την κρίση σας. Έρευνες δείχνουν ότι η αυτοπεποίθηση είναι σημαντική για την υγεία και την ψυχολογική ευεξία. Μάθετε πώς να έχετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να καρπωθείτε από την αύξηση της εμπιστοσύνης και της πίστης σας στον εαυτό σας.

Η αυτοπεποίθηση μπορεί να αναφέρεται σε μια γενική αίσθηση εμπιστοσύνης στην ικανότητά σας να ελέγξετε τη ζωή σας ή μπορεί να είναι πιο συγκεκριμένη για την κατάσταση. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε αυτοπεποίθηση σε έναν συγκεκριμένο τομέα εξειδίκευσης, αλλά να αισθάνεστε λιγότερο σίγουροι σε άλλους τομείς.

Το να έχετε ένα υγιές επίπεδο αυτοπεποίθησης μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε πιο επιτυχημένοι στην προσωπική και επαγγελματική σας ζωή. Οι έρευνες έχει βρει, για παράδειγμα, ότι οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τείνουν να πετυχαίνουν περισσότερα.

Η αυτοπεποίθηση μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στο κίνητρο για την επίτευξη των στόχων σας, με μελέτες που συνδέουν υψηλότερα επίπεδα αυτοπεποίθησης στους αθλητές με αυξημένο κίνητρο για να εξασκήσουν το άθλημα της επιλογής τους.

Το επίπεδο αυτοπεποίθησής σας επηρεάζει ακόμη και τον τρόπο που παρουσιάζετε στους άλλους

Πώς να έχετε περισσότερη αυτοπεποίθηση

Ευτυχώς, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αυξήσετε την αυτοπεποίθησή σας. Είτε δεν έχετε εμπιστοσύνη σε έναν συγκεκριμένο τομέα είτε αγωνίζεστε να αισθάνεστε σίγουροι για οτιδήποτε, αυτές οι 7 συμβουλές αυτοπεποίθησης μπορούν να σας βοηθήσουν.

Σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους

Συγκρίνετε την εμφάνισή σας με τους ανθρώπους που ακολουθείτε στο Instagram? Ή ίσως συγκρίνετε τον μισθό σας με αυτό που κερδίζει ο φίλος σας. Η θεωρία της κοινωνικής σύγκρισης εξηγεί ότι η πραγματοποίηση συγκρίσεων είναι φυσική. Αλλά είναι απίθανο να σας βοηθήσει να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας. Μπορεί ακόμη και να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο Personality and Individual Differences βρήκε μια άμεση σχέση μεταξύ του φθόνου και του τρόπου με τον οποίο νιώθουμε για τον εαυτό μας. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όταν οι άνθρωποι συγκρίνονται με τους άλλους, βιώνουν φθόνο. Και όσο περισσότερο φθόνο έχουν, τόσο χειρότερα νιώθουν για τον εαυτό τους.

Πώς χτίζετε αυτοπεποίθηση όταν παρατηρείτε ότι κάνετε συγκρίσεις; Πρώτα, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι αυτό δεν είναι χρήσιμο. Ο καθένας τρέχει τον δικό του αγώνα και η ζωή δεν είναι ανταγωνισμός.

Αν νιώθετε φθόνο για τη ζωή κάποιου άλλου, είναι επίσης χρήσιμο να θυμάστε τα δυνατά σας σημεία και τις επιτυχίες σας. Κρατήστε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης για να θυμάστε καλύτερα τους τομείς της ζωής όπου είστε ευλογημένοι. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να εστιάσετε στη δική σας ζωή έναντι της εστίασης στις ζωές των άλλων.

Να περιβάλλεσαι από θετικούς ανθρώπους

Αφιερώστε λίγο χρόνο και σκεφτείτε πώς σας κάνουν να νιώθετε οι φίλοι σας. Σε σηκώνουν ή σε κατεβάζουν; Σε κρίνουν συνεχώς ή σε αποδέχονται για αυτό που είσαι;

Τα άτομα με τα οποία περνάτε χρόνο μπορούν να επηρεάσουν τις σκέψεις και τις στάσεις σας για τον εαυτό σας, ίσως περισσότερο από όσο φαντάζεστε. Επομένως, δώστε προσοχή στο πώς σας κάνουν να νιώθετε οι άλλοι. Εάν αισθάνεστε άσχημα με τον εαυτό σας μετά από παρέα με ένα συγκεκριμένο άτομο, ίσως είναι καιρός να πείτε αντίο.

Αντίθετα, περιβάλλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που σας αγαπούν και θέλουν το καλύτερο για εσάς. Αναζητήστε άλλους που είναι θετικοί και μπορούν να σας βοηθήσουν να χτίσετε την αυτοπεποίθησή σας. Η αυτοπεποίθηση και η θετική στάση πάνε χέρι-χέρι.

Φροντίστε το σώμα σας

Αυτή η συμβουλή για το πώς να έχετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση βασίζεται στην ιδέα ότι είναι δύσκολο να αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας εάν κάνετε κατάχρηση του σώματός σας. Όταν φροντίζεται τον εαυτο σας, ξέρετε ότι κάνετε κάτι θετικό για το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα σας – και φυσικά θα αισθάνεστε πιο σίγουροι ως αποτέλεσμα.

Ακολουθούν μερικές πρακτικές αυτοφροντίδας που συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα αυτοπεποίθησης:

  • Διατροφή : Η υγιεινή διατροφή έχει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων επιπέδων αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης. Όταν τροφοδοτείτε το σώμα σας με τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αισθάνεστε πιο υγιείς, πιο δυνατοί και γεμάτοι ενέργεια, κάτι που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να αισθάνεστε καλύτερα με τον εαυτό σας.
  • Άσκηση : Οι μελέτες δείχνουν σταθερά ότι η σωματική άσκηση ενισχύει την αυτοπεποίθηση. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα βελτίωσε την εικόνα του σώματος των συμμετεχόντων. Και όταν η εικόνα του σώματός τους βελτιώθηκε, ένιωθαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
  • Διαλογισμός : Περισσότερο από μια απλή πρακτική χαλάρωσης, ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης με πολλούς τρόπους. Πρώτον, σας βοηθά να αναγνωρίσετε και να αποδεχτείτε τον εαυτό σας. Ο διαλογισμός σας διδάσκει επίσης να σταματήσετε την αρνητική αυτοσυζήτηση και να αποσυνδεθείτε από τη μη βοηθητική διανοητική φλυαρία που παρεμβαίνει στην αυτοπεποίθησή σας.
  • Ύπνος : Το να μην κοιμάστε μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματά σας. Αντίθετα, ο ύπνος καλής ποιότητας έχει συνδεθεί με θετικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας, όπως η αισιοδοξία και η αυτοεκτίμηση.

Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας

Η αυτοσυμπόνια περιλαμβάνει το να συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σας με καλοσύνη όταν κάνετε ένα λάθος ή βιώνεται μια οπισθοδρόμηση. Σας επιτρέπει να γίνετε πιο ευέλικτοι συναισθηματικά και σας βοηθά να πλοηγηθείτε καλύτερα στα δύσκολα συναισθήματα, ενισχύοντας τη σύνδεσή σας με τον εαυτό σας και τους άλλους.

Μια μελέτη του 2015 συνδέει την αυτοσυμπόνια με την αυτοπεποίθηση. Έτσι, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε μια δύσκολη κατάσταση, αναγνωρίστε ότι το να είσαι ατελής ή να υστερείς μερικές φορές είναι μέρος του να είσαι άνθρωπος. Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να περιηγηθείτε σε αυτές τις εμπειρίες με συμπόνια προς τον εαυτό σας.

Αντιμετώπισε τους φόβους σου

Σταματήστε να αναβάλλετε τα πράγματα μέχρι να νιώσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση—όπως να ρωτήσετε κάποιον για ραντεβού ή να κάνετε αίτηση για προαγωγή. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να χτίσετε την εμπιστοσύνη σας σε αυτές τις καταστάσεις είναι να αντιμετωπίσετε τους φόβους σας κατά μέτωπο.

Εξασκηθείτε να αντιμετωπίζετε κάποιους από τους φόβους σας που πηγάζουν από την έλλειψη αυτοπεποίθησης. Αν φοβάστε ότι θα φέρετε σε δύσκολη θέση τον εαυτό σας ή πιστεύετε ότι θα τα μπερδέψετε, προσπαθήστε ούτως ή άλλως. Μια μικρή αμφιβολία μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στη βελτίωση της απόδοσης. 13 Πείτε στον εαυτό σας ότι είναι απλώς ένα πείραμα και δείτε τι θα συμβεί.

Ίσως μάθετε ότι το να είστε λίγο ανήσυχοι ή να κάνετε μερικά λάθη δεν είναι τόσο κακό όσο νομίζατε. Και κάθε φορά που προχωράς, αποκτάς περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Στο τέλος, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε την ανάληψη κινδύνων που θα έχουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες.

Κάνε πράγματα στα οποία είσαι καλός

Τι συμβαίνει όταν κάνεις πράγματα στα οποία είσαι καλός; Η αυτοπεποίθησή σας αρχίζει να ανεβαίνει στα ύψη. Τα δυνατά σας σημεία γίνονται ακόμα πιο δυνατά, κάτι που βοηθά στη βελτίωση της πίστης σας στον εαυτό σας. Η λήψη αυτής της προσέγγισης έχει επίσης ένα άλλο πλεονέκτημα: μπορεί να αυξήσει το πόσο ικανοποιημένοι είστε με τη ζωή σας.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το να πιστεύεις στην ικανότητά σου να χτίζεις τις προσωπικές σου δυνάμεις σχετίζεται μέτρια με τα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή. Αυτό ξεκινά με τον προσδιορισμό των δυνατοτήτων αυτών. Στη συνέχεια, εργαστείτε για να τα κάνετε πιο δυνατά.

Θέστε ρεαλιστικούς στόχους

Η επιδίωξη των στόχων σας συχνά περιλαμβάνει την αποτυχία πολλές φορές μέχρι να καταλάβετε τι λειτουργεί. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αναρωτιέστε αν έχετε ό,τι χρειάζεται για να πετύχετε. Μπορεί επίσης να σας αφήσει να αναρωτιέστε πώς να έχετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ενώ παράλληλα επιτυγχάνετε τα όνειρά σας. Η απάντηση βρίσκεται στον καθορισμό ρεαλιστικών στόχων.

Ο καθορισμός υψηλών στόχων και η αποτυχία επίτευξής τους έχει διαπιστωθεί ότι βλάπτει τα επίπεδα εμπιστοσύνης. Αντίθετα, οι ρεαλιστικοί στόχοι είναι επιτεύξιμοι. Και όσο περισσότερο πετυχαίνεις τους στόχους σου, τόσο μεγαλύτερη είναι η εμπιστοσύνη σου στον εαυτό σου και στις ικανότητές σου.

Για να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους, γράψτε τι θέλετε να πετύχετε. Στη συνέχεια, αναρωτηθείτε τι πιθανότητες έχετε να το πετύχετε. Εάν η απάντηση είναι μικρή - λίγες πιθανότητες, ο στόχος μπορεί να είναι λίγο υψηλός. Κάντε το στόχο πιο ρεαλιστικό και πιο εφικτό.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο.

Αυτό μπορεί να απαιτεί να κάνετε λίγη έρευνα από την πλευρά σας. Για παράδειγμα, εάν έχετε στόχο να χάσετε βάρος, οι ειδικοί συνιστούν να χάνετε ένα έως δύο κιλά την εβδομάδα για υγιή, μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους. Γνωρίζοντας αυτό σας βοηθά να θέσετε έναν στόχο σύμφωνα με αυτήν την οδηγία, ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή σας όταν τον πετύχετε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα