Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 18 September, 2023

Αυξημένα αιμοπετάλια: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Κάποια στιγμή στη ζωή σας, μπορεί να έχετε συναντήσει τον όρο «αιμοπετάλια». Αυτά είναι μικροσκοπικά κύτταρα σε σχήμα δίσκου που κυκλοφορούν στο αίμα σας και είναι υπεύθυνα για την πήξη. Ωστόσο, όταν ο αριθμός των αιμοπεταλίων στο αίμα σας αυξάνεται πέρα από τα φυσιολογικά επίπεδα, αναφέρεται ως «θρομβοκυττάρωση» ή «αυξημένα αιμοπετάλια». Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τι είναι τα αυξημένα αιμοπετάλια, τι τα προκαλεί και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Τι είναι τα αιμοπετάλια;

Τα αιμοπετάλια, γνωστά και ως θρομβοκύτταρα, είναι μικροσκοπικά αιμοσφαίρια που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πήξη. Παράγονται στο μυελό των οστών και κυκλοφορούν στο αίμα σας. Όταν έχετε ένα κόψιμο ή τραυματισμό, τα αιμοπετάλια σπεύδουν στο σημείο και κολλάνε μεταξύ τους για να σχηματίσουν έναν θρόμβο, ο οποίος σταματά την αιμορραγία.

Φυσιολογικός αριθμός αιμοπεταλίων

Το φυσιολογικό εύρος για τον αριθμό των αιμοπεταλίων είναι μεταξύ 150.000 και 450.000 ανά μικρολίτρο αίματος. Όταν ο αριθμός των αιμοπεταλίων ξεπερνά τις 450.000, θεωρείται «θρομβοκυττάρωση» ή «αυξημένα αιμοπετάλια».

Αιτίες Αύξησης Αιμοπεταλίων

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες αύξησης των αιμοπεταλίων, όπως:

Βασική θρομβοκυτταραιμία: Πρόκειται για μια σπάνια διαταραχή του αίματος κατά την οποία ο μυελός των οστών παράγει πάρα πολλά αιμοπετάλια.

Λοίμωξη: Ορισμένες ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των αιμοπεταλίων.

Φλεγμονή: Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των αιμοπεταλίων.

Καρκίνος: Ορισμένοι τύποι καρκίνου, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, των ωοθηκών και του μαστού, μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των αιμοπεταλίων.

Αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου: Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των αιμοπεταλίων.

Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα, όπως τα φάρμακα χημειοθεραπείας, μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των αιμοπεταλίων.

Συμπτώματα αυξημένων αιμοπεταλίων

Τα περισσότερα άτομα με αυξημένα αιμοπετάλια δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν τα ακόλουθα συμπτώματα:

Πονοκέφαλοι

Ζάλη

Αδυναμία

Αιμορραγία από τα ούλα ή τη μύτη

Μελανιάζει εύκολα

Ερυθρότητα και μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια

Θεραπεία για αυξημένα αιμοπετάλια

Η θεραπεία για αυξημένα αιμοπετάλια εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Εάν η αιτία είναι μια υποκείμενη πάθηση, όπως ο καρκίνος ή μια λοίμωξη, η θεραπεία της υποκείμενης πάθησης συνήθως θα μειώσει τον αριθμό των αιμοπεταλίων. Εάν η αιτία είναι βασική θρομβοκυτταραιμία, μπορεί να συνταγογραφηθούν φάρμακα για τη μείωση του αριθμού των αιμοπεταλίων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια διαδικασία που ονομάζεται αφαίρεση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του αριθμού των αιμοπεταλίων. Η αφαίρεση περιλαμβάνει την απομάκρυνση του αίματος από το σώμα, τον διαχωρισμό των αιμοπεταλίων και την επιστροφή του υπόλοιπου αίματος στο σώμα.

Πρόληψη της αύξησης των αιμοπεταλίων

Δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος για την πρόληψη της αύξησης των αιμοπεταλίων, αλλά η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο. Αυτό περιλαμβάνει:

Τρώγοντας μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Άσκηση τακτικά.

Διατήρηση υγιούς βάρους.

Διαχείριση του άγχους.

Διακοπή του καπνίσματος.

Συμπέρασμα

Τα αυξημένα αιμοπετάλια είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο αριθμός των αιμοπεταλίων στο αίμα υπερβαίνει το φυσιολογικό εύρος. Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες αύξησης των αιμοπεταλίων, συμπεριλαμβανομένης της βασικής θρομβοκυτταραιμίας, των λοιμώξεων, της φλεγμονής, του καρκίνου, της σιδηροπενικής αναιμίας και των φαρμάκων. Η θεραπεία για την αύξηση των αιμοπεταλίων εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία και μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, αφαίρεση ή θεραπεία της υποκείμενης πάθησης. Αν και δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος για την πρόληψη της αύξησης των αιμοπεταλίων, η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα