Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 29 October, 2023

Αιμάτωμα στο μάτι: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

Το αιμάτωμα στο μάτι, γνωστό και ως αιμορραγία του υποεπιπεφυκότα, είναι μια κοινή οφθαλμική πάθηση που εμφανίζεται όταν συσσωρεύεται αίμα στο χώρο μεταξύ του επιπεφυκότα και του σκληρού χιτώνα (το λευκό μέρος του ματιού). Είναι συνήθως μια αβλαβής κατάσταση, αλλά μπορεί να είναι ανησυχητική και μπορεί να προκαλέσει δυσφορία ή αίσθημα πίεσης στο μάτι. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τις αιτίες, τα συμπτώματα και τις επιλογές θεραπείας για το αιμάτωμα στο μάτι.

Αιτίες αιματώματος στο μάτι:

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες, όπως:

Τραύμα ή τραυματισμός στο μάτι: Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω χτυπήματος στο μάτι, φτερνίσματος, βήχα ή έντονο τρίψιμο του ματιού.

Υψηλή αρτηριακή πίεση: Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει έκρηξη μικρών αιμοφόρων αγγείων στο μάτι, οδηγώντας σε αιμάτωμα.

Αραιωτικά αίματος: Φάρμακα που αραιώνουν το αίμα, όπως η ασπιρίνη ή η βαρφαρίνη, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο.

Λοιμώξεις: Λοιμώξεις όπως η επιπεφυκίτιδα ή η ιγμορίτιδα μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και ρήξη των αιμοφόρων αγγείων στο μάτι.

Οφθαλμική επέμβαση: Τα αιματώματα μπορεί να εμφανιστούν ως επιπλοκή της χειρουργικής επέμβασης στα μάτια.

Συμπτώματα αιματώματος στο μάτι:

Το πιο εμφανές σύμπτωμα είναι η εμφάνιση μιας φωτεινής κόκκινης κηλίδας στο λευκό μέρος του ματιού. Αυτό το έμπλαστρο μπορεί να καλύπτει μια μικρή ή μεγάλη περιοχή του ματιού και μπορεί να μοιάζει με κηλιδωτό ή κηλιδωτό αποχρωματισμό. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ενόχληση ή πίεση στο μάτι: Αυτό μπορεί να αισθάνεται σαν ξένο αντικείμενο στο μάτι.

Θολή όραση: Αυτό μπορεί να συμβεί εάν το αιμάτωμα είναι μεγάλο ή εάν πιέζει τον κερατοειδή.

Ευαισθησία στο φως: Αυτό μπορεί να συμβεί εάν βρίσκεται κοντά στην ίριδα.

Επιλογές θεραπείας για αιμάτωμα στο μάτι:

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το αιμάτωμα στο μάτι θα υποχωρήσει από μόνο του χωρίς καμία θεραπεία. Ωστόσο, εάν αντιμετωπίζετε δυσφορία ή προβλήματα όρασης, υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές που μπορεί να σας βοηθήσουν, όπως:

Τεχνητά δάκρυα: Αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από οποιαδήποτε ενόχληση ή ξηρότητα στο μάτι.

Κρύες κομπρέσες: Η εφαρμογή μιας κρύας κομπρέσας στο προσβεβλημένο μάτι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και της δυσφορίας.

Μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα: Τα αναλγητικά όπως η ακεταμινοφαίνη ή η ιβουπροφαίνη μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τη δυσφορία.

Αντιβιοτικά: Εάν προκαλείται από λοίμωξη, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά.

Χειρουργική επέμβαση: Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την παροχέτευση του αιματώματος εάν είναι μεγάλο και προκαλεί σημαντική ενόχληση.

Συμπέρασμα:

Το αιμάτωμα στο μάτι είναι μια κοινή οφθαλμική πάθηση που συνήθως υποχωρεί από μόνο του χωρίς καμία θεραπεία. Ωστόσο, εάν αντιμετωπίζετε δυσφορία ή προβλήματα όρασης, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Ο οφθαλμίατρος σας μπορεί να διαγνώσει την πάθηση και να συστήσει τις κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές. Στις περισσότερες περιπτώσεις, απλές θεραπείες, όπως κρύες κομπρέσες και τεχνητά δάκρυα, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της ενόχλησης, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα