Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 27 February, 2023

Αιμοκάθαρση: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η αιμοκάθαρση είναι μια θεραπεία που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση της νεφρικής ανεπάρκειας, μια κατάσταση κατά την οποία τα νεφρά δεν είναι πλέον σε θέση να φιλτράρουν αποτελεσματικά τα απόβλητα από το αίμα.

Η αιμοκάθαρση περιλαμβάνει την απομάκρυνση των αποβλήτων και της περίσσειας υγρών από το αίμα χρησιμοποιώντας ένα ειδικό μηχάνημα. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τι είναι η αιμοκάθαρση, πότε χρειάζεται και τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Τι είναι η αιμοκάθαρση;

Η αιμοκάθαρση είναι μια ιατρική θεραπεία που περιλαμβάνει το φιλτράρισμα των αποβλήτων και των υπερβολικών υγρών από το αίμα χρησιμοποιώντας ένα μηχάνημα που ονομάζεται μηχάνημα αιμοκάθαρσης. Κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης, ένας σωλήνας εισάγεται σε μια φλέβα του βραχίονα και το αίμα τραβιέται έξω από το σώμα και περνά μέσα από ένα φίλτρο για να αφαιρεθούν τα απόβλητα και τα υπερβολικά υγρά. Το φιλτραρισμένο αίμα στη συνέχεια επιστρέφει στο σώμα μέσω άλλου σωλήνα.

Πότε χρειάζεται αιμοκάθαρση;

Η αιμοκάθαρση χρειάζεται όταν οι νεφροί δεν είναι πλέον σε θέση να φιλτράρουν αποτελεσματικά τα απόβλητα και τα υπερβολικά υγρά από το αίμα. Αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η χρόνια νεφρική νόσος. Η αιμοκάθαρση μπορεί επίσης να είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις οξείας νεφρικής βλάβης που προκαλείται από λοίμωξη, τραυματισμό ή υπερβολική δόση φαρμάκων.

Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης;

Η αιμοκάθαρση πραγματοποιείται συνήθως τρεις φορές την εβδομάδα και διαρκεί περίπου 3-4 ώρες ανά συνεδρία. Η θεραπεία πραγματοποιείται σε κέντρο αιμοκάθαρσης και θα είναι παρών γιατρός για να παρακολουθεί τη διαδικασία. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ο ασθενής θα κάθεται σε μια άνετη καρέκλα και το μηχάνημα αιμοκάθαρσης θα συνδέεται με τους σωλήνες που εισάγονται στον βραχίονα.

Ο γιατρός θα προσαρμόσει το μηχάνημα αιμοκάθαρσης για να διασφαλίσει ότι αφαιρείται η σωστή ποσότητα υγρών από το αίμα. Ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει μια ελαφρά πτώση της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της θεραπείας, κάτι που είναι φυσιολογικό. Ο γιατρός θα παρακολουθεί τα ζωτικά σημεία του ασθενούς, όπως η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός, για να διασφαλίσει ότι παραμένουν σταθερά.

Η αιμοκάθαρση είναι μια ιατρική θεραπεία που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση της νεφρικής ανεπάρκειας, μια κατάσταση κατά την οποία τα νεφρά δεν είναι πλέον σε θέση να φιλτράρουν αποτελεσματικά τα απόβλητα από το αίμα. Η θεραπεία περιλαμβάνει την απομάκρυνση των αποβλήτων και των περιττών υγρών από το αίμα χρησιμοποιώντας ένα ειδικό μηχάνημα. Η αιμοκάθαρση μπορεί να είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις χρόνιας νεφρικής νόσου, οξείας νεφρικής βλάβης και άλλων καταστάσεων που επηρεάζουν τα νεφρά. Η θεραπεία συνήθως εκτελείται τρεις φορές την εβδομάδα και διαρκεί περίπου 3-4 ώρες ανά συνεδρία. Η αιμοκάθαρση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με νεφρική ανεπάρκεια και να τους επιτρέψει να συνεχίσουν να έχουν υγιή και δραστήρια ζωή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα