Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 4 March, 2023

Αμυγδαλίτιδα: συμπτώματα, αιτίες και θεραπείες

Η αμυγδαλίτιδα είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Είναι μια φλεγμονή των αμυγδαλών, που είναι οι δύο ιστοί σε σχήμα οβάλ που βρίσκονται στο πίσω μέρος του λαιμού. Η αμυγδαλίτιδα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες και τα συμπτώματά της μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τα συμπτώματα, τις αιτίες και τις θεραπείες της αμυγδαλίτιδας.

Τι είναι η αμυγδαλίτιδα;

Η αμυγδαλίτιδα είναι μια φλεγμονή των αμυγδαλών, οι οποίες είναι οι δύο ιστοί σε σχήμα οβάλ που βρίσκονται στο πίσω μέρος του λαιμού. Οι αμυγδαλές αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος και παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις.

Τύποι αμυγδαλίτιδας

Υπάρχουν τρεις τύποι αμυγδαλίτιδας: η οξεία αμυγδαλίτιδα, η υποτροπιάζουσα αμυγδαλίτιδα και η χρόνια αμυγδαλίτιδα.

Οξεία αμυγδαλίτιδα

Η οξεία αμυγδαλίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αμυγδαλίτιδας. Προκαλείται από ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη και συνήθως διαρκεί περίπου μία εβδομάδα. Η οξεία αμυγδαλίτιδα συνήθως συνοδεύεται από πονόλαιμο, πυρετό και πρησμένους λεμφαδένες.

Υποτροπιάζουσα Αμυγδαλίτιδα

Η υποτροπιάζουσα αμυγδαλίτιδα εμφανίζεται όταν ένα άτομο έχει πολλαπλά επεισόδια οξείας αμυγδαλίτιδας μέσα σε ένα χρόνο. Η υποτροπιάζουσα αμυγδαλίτιδα μπορεί να προκληθεί από εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, χρόνιες αλλεργίες ή συχνή έκθεση σε ιούς και βακτήρια.

Χρόνια Αμυγδαλίτιδα

Η χρόνια αμυγδαλίτιδα είναι μια μακροχρόνια φλεγμονή των αμυγδαλών. Μπορεί να προκληθεί από βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις, αλλεργίες ή περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η χρόνια αμυγδαλίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά συμπτωμάτων, όπως η κακοσμία του στόματος, ο χρόνιος πονόλαιμος και η δυσκολία στην κατάποση.

Συμπτώματα αμυγδαλίτιδας

Τα συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα της πάθησης. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Πονόλαιμος
Δυσκολία στην κατάποση
Πρησμένες αμυγδαλές
Κόκκινες αμυγδαλές με λευκές ή κίτρινες κηλίδες
Κακή αναπνοή
Πυρετός
Πονοκέφαλο
Πόνος στο αυτί
Κούραση
Κρυάδα

Αιτίες αμυγδαλίτιδας

Η αμυγδαλίτιδα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ιογενών και

βακτηριακές λοιμώξεις, αλλεργίες και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Ιογενείς Λοιμώξεις

Η πλειονότητα των περιπτώσεων οξείας αμυγδαλίτιδας προκαλείται από ιογενείς λοιμώξεις, όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη ή η μονοπυρήνωση. Αυτοί οι ιοί μπορούν να εξαπλωθούν μέσω του βήχα, του φτερνίσματος ή της επαφής με μολυσμένες επιφάνειες.

Βακτηριακές λοιμώξεις

Οι βακτηριακές λοιμώξεις, όπως ο στρεπτόκοκκος στο λαιμό, μπορούν επίσης να προκαλέσουν αμυγδαλίτιδα. Ο στρεπτόκοκκος λαιμός είναι μια κοινή βακτηριακή λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πονόλαιμο, πυρετό και πρησμένους λεμφαδένες. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται έγκαιρα ο στρεπτόκοκκος για να αποφευχθούν επιπλοκές όπως ο ρευματικός πυρετός.

Αλλεργίες

Οι αλλεργίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν αμυγδαλίτιδα. Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή των αμυγδαλών, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως πονόλαιμο, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή.

Παράγοντες Κινδύνου για Αμυγδαλίτιδα

Ορισμένοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αμυγδαλίτιδας. Αυτά περιλαμβάνουν:

Ηλικία: Η αμυγδαλίτιδα είναι πιο συχνή σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 15 ετών.
Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα: Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο ευαίσθητα σε ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις.
Έκθεση σε ιούς και βακτήρια: Τα άτομα που εκτίθενται συχνά σε ιούς και βακτήρια, όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας ή οι δάσκαλοι, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν αμυγδαλίτιδα.
Χρόνιες αλλεργίες: Τα άτομα με χρόνιες αλλεργίες μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν υποτροπιάζουσα ή χρόνια αμυγδαλίτιδα.

Διάγνωση αμυγδαλίτιδας

Για τη διάγνωση της αμυγδαλίτιδας, ένας γιατρός θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση και μπορεί να πάρει ένα επίχρισμα στο λαιμό για να ελέγξει για βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις. Μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο των σημείων μόλυνσης.

Θεραπεία της Αμυγδαλίτιδας

Η θεραπεία για την αμυγδαλίτιδα εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία και τη σοβαρότητα της πάθησης. Οι συνήθεις θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

Οικιακές θεραπείες

Οι ήπιες περιπτώσεις αμυγδαλίτιδας μπορούν συχνά να αντιμετωπιστούν με σπιτικές θεραπείες όπως ξεκούραση, κατανάλωση υγρών και γαργάρες με αλμυρό νερό. Τα μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά όπως η ακεταμινοφαίνη ή η ιβουπροφαίνη μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και του πυρετού.

Φάρμακα

Τα αντιβιοτικά μπορούν να συνταγογραφηθούν για τη βακτηριακή αμυγδαλίτιδα. Είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η πλήρης πορεία των αντιβιοτικών για να αποφευχθεί ο κίνδυνος επιπλοκών. Εάν η αμυγδαλίτιδα προκαλείται από ιογενή λοίμωξη, τα αντιβιοτικά δεν θα είναι αποτελεσματικά.

Χειρουργική επέμβαση

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των αμυγδαλών. Αυτό είναι γνωστό ως αμυγδαλεκτομή και συνήθως εκτελείται για χρόνια ή υποτροπιάζουσα αμυγδαλίτιδα. Η επέμβαση γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία και περιλαμβάνει την αφαίρεση των αμυγδαλών μέσω του στόματος.

Επιπλοκές της Αμυγδαλίτιδας

Οι επιπλοκές της αμυγδαλίτιδας είναι σπάνιες αλλά μπορεί να είναι σοβαρές. Αυτά περιλαμβάνουν:

Περιαμυγδαλικό απόστημα: Συλλογή πύου πίσω από τις αμυγδαλές που μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και δυσκολία στην κατάποση.
Ρευματικός πυρετός: Μια σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή του λαιμού από στρεπτόκοκκο χωρίς θεραπεία που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή της καρδιάς, των αρθρώσεων και άλλων οργάνων.
Σπειραματονεφρίτιδα: Μια σπάνια επιπλοκή του λαιμού από στρεπτόκοκκο που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των νεφρών.

Πρόληψη της Αμυγδαλίτιδας

Υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης αμυγδαλίτιδας, όπως:

Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό.
Αποφύγετε τη στενή επαφή με άτομα που είναι άρρωστα.
Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
Αποφύγετε να μοιράζεστε σκεύη, κύπελλα και άλλα προσωπικά αντικείμενα με άλλους.

Πότε να επισκεφτείτε έναν γιατρό

Πρέπει να δεις έναν γιατρό εάν εμφανίσετε συμπτώματα αμυγδαλίτιδας, ειδικά εάν είναι σοβαρά ή διαρκούν περισσότερο από μία εβδομάδα. Ζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια εάν έχετε δυσκολία στην αναπνοή, έντονο πόνο στο λαιμό ή δυσκολία στην κατάποση.

Συμπέρασμα

Η αμυγδαλίτιδα είναι μια κοινή πάθηση που μπορεί να προκαλέσει μια σειρά συμπτωμάτων, όπως πονόλαιμο, πυρετό και δυσκολία στην κατάποση. Μπορεί να προκληθεί από ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις, αλλεργίες ή περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν οικιακές θεραπείες, φάρμακα και χειρουργική επέμβαση. Οι επιπλοκές της αμυγδαλίτιδας είναι σπάνιες αλλά μπορεί να είναι σοβαρές. Για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης αμυγδαλίτιδας, ακολουθήστε την καλή υγιεινή και αποφύγετε τη στενή επαφή με άτομα που είναι άρρωστα.

Συχνές ερωτήσεις

1. Μπορεί η αμυγδαλίτιδα να είναι μεταδοτική;

Ναι, η αμυγδαλίτιδα μπορεί να είναι μεταδοτική εάν προκαλείται από ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη.

2. Πόσο διαρκεί η αμυγδαλίτιδα;

Η διάρκεια της αμυγδαλίτιδας μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα της πάθησης. Η οξεία αμυγδαλίτιδα συνήθως διαρκεί περίπου μία εβδομάδα, ενώ η χρόνια αμυγδαλίτιδα μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες ή μήνες.

3. Είναι η χειρουργική επέμβαση η μόνη επιλογή για τη θεραπεία της αμυγδαλίτιδας;

Όχι, η χειρουργική επέμβαση δεν είναι η μόνη επιλογή για τη θεραπεία της αμυγδαλίτιδας. Οι ήπιες περιπτώσεις αμυγδαλίτιδας μπορούν συχνά να αντιμετωπιστούν με οικιακές θεραπείες και φάρμακα.

4. Μπορεί η αμυγδαλίτιδα να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας;

Οι επιπλοκές της αμυγδαλίτιδας είναι σπάνιες, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν περιαμυγδαλικό απόστημα, ρευματικό πυρετό και σπειραματονεφρίτιδα.

5. Μπορεί να προληφθεί η αμυγδαλίτιδα;

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης αμυγδαλίτιδας ακολουθώντας καλή υγιεινή, αποφεύγοντας τη στενή επαφή με άτομα που είναι άρρωστα και αποφεύγοντας να μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα, όπως σκεύη και κύπελλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα