Ψυχική Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 11 February, 2023

Άγχος Αποχωρισμού: Συμπτώματα, Αίτια και Θεραπεία

Το άγχος αποχωρισμού είναι ένα φυσιολογικό και κοινό μέρος της παιδικής ανάπτυξης. Ωστόσο, για ορισμένα παιδιά, το άγχος αποχωρισμού μπορεί να γίνει μια εξουθενωτική κατάσταση που παρεμβαίνει στην καθημερινή ζωή και τις ρουτίνες τους. Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο τι είναι το άγχος αποχωρισμού, τα συμπτώματά του, τις αιτίες και τις επιλογές θεραπείας.

Τι είναι το άγχος αποχωρισμού;

Το άγχος αποχωρισμού είναι μια κατάσταση όπου ένα άτομο βιώνει υπερβολικό φόβο ή ανησυχία για τον χωρισμό από κάποιον με τον οποίο είναι συνδεδεμένος. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται πιο συχνά σε παιδιά, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί και σε ενήλικες. Στα παιδιά, το άγχος αποχωρισμού παρατηρείται συχνά όταν πρέπει να χωρίσουν από τους γονείς ή τους κύριους φροντιστές τους.

Συμπτώματα του άγχους αποχωρισμού:

Τα συμπτώματα του άγχους αποχωρισμού μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 1. Υπερβολική ανησυχία ή φόβος για την απομάκρυνση από το άτομο με το οποίο είναι συνδεδεμένοι
 2. Αρνούνται να πάνε στο σχολείο ή σε άλλες δραστηριότητες όπου θα πρέπει να είναι μακριά από το άτομο με το οποίο συνδέονται
 3. Έχοντας εφιάλτες για χωρισμό
 4. Έχοντας σωματικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, στομαχόπονους ή ζάλη όταν αποχωρίζονται από το άτομο με το οποίο συνδέονται

Αιτίες του άγχους αποχωρισμού:

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία του άγχους αποχωρισμού, αλλά υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξή του. Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες περιλαμβάνουν:

 1. Ένα τραυματικό γεγονός, όπως μια μετακόμιση σε ένα νέο σπίτι ή ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου
 2. Μια υπερβολικά δεμένη σχέση με το άτομο από το οποίο χωρίζουν
 3. Γενεσιολογία
 4. Νευροβιολογικοί παράγοντες

Επιλογές θεραπείας για το άγχος αποχωρισμού:

Υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για άτομα που αντιμετωπίζουν άγχος αποχωρισμού, όπως:

 1. Γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT)
 2. Παιγνιοθεραπεία
 3. Οικογενειακή θεραπεία
 4. Φάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά ή β-αναστολείς

Το άγχος αποχωρισμού είναι μια κοινή κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή ζωή και τις ρουτίνες. Η κατανόηση των συμπτωμάτων, των αιτιών και των επιλογών θεραπείας μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που αντιμετωπίζουν άγχος αποχωρισμού να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται. Είναι σημαντικό να ζητήσετε τη συμβουλή ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε αντιμετωπίζετε άγχος αποχωρισμού. Με τη σωστή υποστήριξη και θεραπεία, είναι δυνατό να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση και να προχωρήσουμε προς ένα πιο υγιές και ευτυχισμένο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα