Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 10 February, 2023

BPD Τι είναι? Συμπτώματα, Αιτίες και Θεραπεία

Η οριακή διαταραχή προσωπικότητας (BPD) είναι μια περίπλοκη και προκλητική κατάσταση ψυχικής υγείας που επηρεάζει τα συναισθήματα, τις συμπεριφορές και τις σχέσεις ενός ατόμου. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (NIMH), η BPD επηρεάζει περίπου το 1,6% του ενήλικου πληθυσμού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρά το γεγονός ότι είναι μια σχετικά κοινή πάθηση, η BPD συχνά παρεξηγείται και διαγιγνώσκεται λανθασμένα, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τα άτομα να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία και υποστήριξη.

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τα συμπτώματα, τις αιτίες και τις επιλογές θεραπείας για την BPD, καθώς και θα παρέχουμε πρακτικές στρατηγικές αντιμετώπισης για άτομα που παλεύουν με την πάθηση.

Συμπτώματα Οριακής Διαταραχής Προσωπικότητας

Η BPD χαρακτηρίζεται από ένα μοτίβο έντονων και ασταθών συναισθημάτων, παρορμητικής συμπεριφοράς και ασταθών σχέσεων. Τα κοινά συμπτώματα της BPD περιλαμβάνουν:

 1. Συναισθηματική αστάθεια: Τα άτομα με BPD μπορεί να εμφανίσουν γρήγορες και έντονες εναλλαγές της διάθεσης, καθιστώντας δύσκολη τη ρύθμιση των συναισθημάτων τους.
 2. Παρορμητική συμπεριφορά: Τα άτομα με BPD μπορεί να εμπλακούν σε επικίνδυνη ή επικίνδυνη συμπεριφορά, όπως υπερφαγία, κατάχρηση ουσιών ή αλόγιστη οδήγηση.
 3. Ασταθείς σχέσεις: Τα άτομα με BPD μπορεί να έχουν πρόβλημα να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν υγιείς σχέσεις με άλλους. Μπορεί να αλλάξουν γρήγορα από την εξιδανίκευση κάποιου στην απαξίωση του.
 4. Αυτοτραυματισμός και αυτοκτονικές συμπεριφορές: Η BPD μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αυτοτραυματισμού και αυτοκτονίας.
 5. Χρόνια αισθήματα κενού: Τα άτομα με BPD μπορεί να αισθάνονται μια επίμονη αίσθηση κενού και πλήξης στη ζωή τους.
 6. Έντονες και γρήγορες εναλλαγές της διάθεσης: Τα άτομα με BPD μπορεί να εμφανίσουν ξαφνικές και έντονες εναλλαγές της διάθεσης, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν για ώρες ή μέρες.

Αιτίες Οριακής Διαταραχής Προσωπικότητας

Η ακριβής αιτία της BPD δεν είναι γνωστή, αλλά η έρευνα δείχνει ότι αρκετοί παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της πάθησης. Αυτά περιλαμβάνουν:

 1. Γενετική: Μελέτες έχουν δείξει ότι η BPD τείνει να εμφανίζεται σε οικογένειες, υποδηλώνοντας ένα γενετικό συστατικό στη διαταραχή.
 2. Παιδικό τραύμα: Η έκθεση σε τραυματικά γεγονότα κατά την παιδική ηλικία, όπως η κακοποίηση, η παραμέληση ή η εγκατάλειψη, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης BPD.
 3. Δομή και λειτουργία του εγκεφάλου: Η έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα με BPD μπορεί να έχουν διαφορές στη δομή και τη λειτουργία ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου, όπως η αμυγδαλή και ο προμετωπιαίος φλοιός, που εμπλέκονται στη ρύθμιση των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς.
 4. Περιβαλλοντικοί παράγοντες: Το να μεγαλώνεις σε ένα στρεσογόνο ή ασταθές περιβάλλον μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης BPD.

Θεραπεία για την οριακή διαταραχή προσωπικότητας

Η BPD είναι μια θεραπεύσιμη κατάσταση και υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές. Αυτές περιλαμβάνουν:

 1. Ψυχοθεραπεία: Η θεραπεία, όπως η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) ή η Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία (DBT), μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με BPD να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, να ρυθμίσουν τη συμπεριφορά τους και να βελτιώσουν τις σχέσεις τους.
 2. Φάρμακα: Τα αντικαταθλιπτικά, οι σταθεροποιητές της διάθεσης και τα αντιψυχωσικά φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία συγκεκριμένων συμπτωμάτων της BPD, όπως η κατάθλιψη, το άγχος ή η παρορμητική συμπεριφορά.
 3. DBT (Dialectical Behavior Therapy): Η DBT είναι ένας τύπος ψυχοθεραπείας ειδικά σχεδιασμένος για άτομα με BPD. Βοηθά τα άτομα να μάθουν νέες δεξιότητες αντιμετώπισης και να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους.
 4. Οικογενειακή θεραπεία: Η οικογενειακή θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της επικοινωνίας και των σχέσεων εντός της οικογένειας και να υποστηρίξει τα άτομα με BPD στη θεραπεία και την ανάρρωσή τους.
 5. Ομάδες υποστήριξης: Οι ομάδες υποστήριξης μπορούν να παρέχουν ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον για άτομα με BPD ώστε να συνδεθούν με άλλους που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Αντιμετώπιση της Οριακής Διαταραχής Προσωπικότητας

Εκτός από την αναζήτηση θεραπείας και υποστήριξης, υπάρχουν αρκετές πρακτικές στρατηγικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα άτομα με BPD για τη διαχείριση των συμπτώματών και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Αυτά περιλαμβάνουν:

 1. Κατανόηση και διαχείριση των ερεθισμάτων: Είναι σημαντικό για τα άτομα με BPD να αναγνωρίζουν τα συγκεκριμένα γεγονότα, καταστάσεις ή σκέψεις που προκαλούν τα συμπτώματά τους και να μαθαίνουν στρατηγικές αντιμετώπισης για να διαχειρίζονται αποτελεσματικά αυτά τα ερεθίσματα.
 2. Δημιουργία συστήματος υποστήριξης: Η ύπαρξη ενός δικτύου υποστηρικτικών φίλων, οικογένειας και επαγγελματιών ψυχικής υγείας μπορεί να είναι ανεκτίμητη για τα άτομα με BPD, παρέχοντας μια πηγή άνεσης και υποστήριξης σε δύσκολες στιγμές.
 3. Αυτοφροντίδα και διαχείριση άγχους: Η τακτική άσκηση, η υγιεινή διατροφή, ο αρκετός ύπνος και η ενασχόληση με δραστηριότητες που φέρνουν χαρά και χαλάρωση μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με BPD να διαχειριστούν το άγχος και να διατηρήσουν τη σωματική και ψυχική τους ευεξία.
 4. Θεραπεία: Η συνεχής ενασχόληση με τη θεραπεία μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα με BPD για τη διατήρηση της προόδου και τη διαχείριση των συμπτωμάτων τους αποτελεσματικά.

Η οριακή διαταραχή προσωπικότητας είναι μια περίπλοκη και προκλητική κατάσταση ψυχικής υγείας που επηρεάζει τα συναισθήματα, τις συμπεριφορές και τις σχέσεις ενός ατόμου. Παρά τις δυσκολίες της, η BPD είναι μια θεραπεύσιμη κατάσταση και υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές και στρατηγικές αντιμετώπισης. Αυξάνοντας την κατανόησή μας για την BPD και παρέχοντας την κατάλληλη υποστήριξη σε όσους αγωνίζονται με την πάθηση, μπορούμε να βοηθήσουμε στη βελτίωση της ζωής όσων επηρεάζονται και να μειώσουμε το στίγμα γύρω από τις συνθήκες ψυχικής υγείας. Είναι σημαντικό για τα άτομα με BPD να αναζητήσουν θεραπεία και υποστήριξη μόλις παρατηρήσουν συμπτώματα και να θυμούνται ότι η ανάρρωση είναι δυνατή με τη σωστή βοήθεια και υποστήριξη.

Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε παλεύει με Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε για βοήθεια. Ο γιατρός, ο θεραπευτής ή ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να σας δώσει μια διάγνωση, να αναπτύξει ένα σχέδιο θεραπείας και να σας συνδέσει με τους πόρους που χρειάζεστε για να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας και να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα