Γυμναστική

Τελευταία Ενημέρωση: 23 December, 2022

Διαλλειματική Άσκηση – Τι Είναι?

Η διαλειμματική άσκηση, γνωστή και ως διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT), είναι ένας τύπος προπόνησης που περιλαμβάνει εναλλασσόμενες περιόδους έντονης δραστηριότητας με περιόδους ανάπαυσης. Οι προπονήσεις HIIT είναι συνήθως πιο σύντομες από τις παραδοσιακές προπονήσεις σταθερής κατάστασης, αλλά μπορούν να είναι εξίσου αποτελεσματικές στη βελτίωση της καρδιαγγειακής φυσικής κατάστασης, στην καύση θερμίδων και στην αύξηση της μυϊκής δύναμης. Εδώ είναι μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τη διαλειμματική άσκηση:

1: Η διαλειμματική άσκηση είναι υψηλής έντασης

Ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά της διαλειμματικής άσκησης είναι ότι περιλαμβάνει σύντομες εκρήξεις έντονης δραστηριότητας. Αυτές οι εκρήξεις δραστηριότητας είναι συνήθως με ή κοντά στη μέγιστη προσπάθεια και ακολουθούνται από περιόδους ανάπαυσης ή δραστηριότητας χαμηλότερης έντασης. Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε μια σειρά από σπριντ ακολουθούμενα από έναν σύντομο περίπατο ή τζόκινγκ.

2: Η διαλειμματική άσκηση είναι ευέλικτη

Η διαλειμματική άσκηση μπορεί να γίνει με μια ποικιλία διαφορετικών τύπων δραστηριότητας, όπως τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμπι και προπόνηση ενδυνάμωσης. Μπορείτε επίσης να τροποποιήσετε την ένταση και τη διάρκεια των διαστημάτων ώστε να ταιριάζουν με το επίπεδο φυσικής κατάστασης και τους στόχους σας.

3: Η διαλειμματική άσκηση είναι χρονικά αποδοτική

Οι προπονήσεις HIIT είναι συνήθως πιο σύντομες από τις παραδοσιακές προπονήσεις σταθερής κατάστασης, γεγονός που τις καθιστά καλή επιλογή για άτομα με πολυάσχολα προγράμματα. Μια τυπική διαλειμματική προπόνηση μπορεί να διαρκέσει 20-30 λεπτά, ενώ μια προπόνηση σε σταθερή κατάσταση μπορεί να διαρκέσει 40-60 λεπτά ή περισσότερο.

4: Η διαλειμματική άσκηση μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με την άσκηση σε σταθερή κατάσταση

Παρά το γεγονός ότι είναι μικρότερη σε διάρκεια, η διαλειμματική άσκηση μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική στη βελτίωση της καρδιαγγειακής ικανότητας, στην καύση θερμίδων και στην αύξηση της μυϊκής δύναμης με την άσκηση σε σταθερή κατάσταση. Στην πραγματικότητα, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το HIIT μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό στη βελτίωση ορισμένων δεικτών υγείας, όπως η αρτηριακή πίεση και η ευαισθησία στην ινσουλίνη.

5: Η διαλειμματική άσκηση μπορεί να είναι πιο ευχάριστη για μερικούς ανθρώπους

Ενώ η άσκηση σε σταθερή κατάσταση μπορεί να είναι μονότονη, η διαλειμματική άσκηση μπορεί να είναι πιο ελκυστική και προκλητική. Η ποικιλία και η ένταση των διαστημάτων μπορεί να κάνει την προπόνηση πιο ευχάριστη για μερικούς ανθρώπους, κάτι που μπορεί να τους βοηθήσει να παραμείνουν σε αυτήν μακροπρόθεσμα.

6: Η διαλειμματική άσκηση μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους

Η διαλειμματική άσκηση μπορεί να είναι πολύ απαιτητική και μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους. Εάν έχετε υποκείμενες καταστάσεις υγείας ή είστε νέοι στην άσκηση, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα HIIT. Είναι επίσης σημαντικό να χαλαρώνετε σταδιακά στη διαλειμματική άσκηση και να ακούτε το σώμα σας

Φωτογραφία deepkhicher

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα