Ψυχική Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 11 February, 2023

Διαταραχή Προσωπικότητας

Η διαταραχή προσωπικότητας είναι ένας τύπος κατάστασης ψυχικής υγείας που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές ενός ατόμου. Η διαταραχή προσωπικότητας χαρακτηρίζεται από άκαμπτα και επίμονα πρότυπα σκέψης, συναισθήματα και συμπεριφορές που αποκλίνουν σημαντικά από αυτό που θεωρείται φυσιολογικό ή αποδεκτό στην κοινωνία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες στις σχέσεις, την εργασία και άλλους τομείς της ζωής.

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι διαταραχών προσωπικότητας, ο καθένας με το δικό του μοναδικό σύνολο συμπτωμάτων και μοτίβων συμπεριφοράς. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους τύπους διαταραχών προσωπικότητας περιλαμβάνουν οριακή διαταραχή προσωπικότητας, ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας, αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας.

Η οριακή διαταραχή προσωπικότητας χαρακτηρίζεται από έντονες και ασταθείς σχέσεις, εναλλαγές διάθεσης, παρορμητική συμπεριφορά και αισθήματα κενού. Η Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας χαρακτηρίζεται από μια διογκωμένη αίσθηση της σημασίας του εαυτού, την ανάγκη για θαυμασμό και την έλλειψη ενσυναίσθησης για τους άλλους. Η αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας χαρακτηρίζεται από περιφρόνηση των δικαιωμάτων των άλλων, τάση προς επιθετικότητα και παρορμητικότητα και έλλειψη τύψεων για τις πράξεις του. Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας χαρακτηρίζεται από τελειομανία, ακαμψία και ενασχόληση με την τάξη και τον έλεγχο.

Η διαταραχή προσωπικότητας μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί, και πολλά άτομα με αυτήν την πάθηση δεν αναζητούν βοήθεια ή μπορεί να μην γνωρίζουν καν ότι έχουν πρόβλημα. Υπάρχει ένα στίγμα που συνδέεται με τις καταστάσεις ψυχικής υγείας, το οποίο μπορεί να αποθαρρύνει τους ανθρώπους από το να αναζητήσουν βοήθεια.

Η θεραπεία για την διαταραχή προσωπικότητας συνήθως περιλαμβάνει συνδυασμό θεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής. Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT) χρησιμοποιείται συχνά για να βοηθήσει τα άτομα να αλλάξουν τα αρνητικά πρότυπα σκέψης και τις συμπεριφορές τους. Άλλοι τύποι θεραπείας, όπως η διαλεκτική συμπεριφορική θεραπεία (DBT) και η θεραπεία εστιασμένη στο σχήμα, έχουν επίσης αποδειχθεί αποτελεσματικοί στη θεραπεία διαταραχών προσωπικότητας. Φάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά και σταθεροποιητές διάθεσης, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Είναι σημαντικό τα άτομα με διαταραχή προσωπικότητας να αναζητήσουν θεραπεία το συντομότερο δυνατό. Με τη σωστή υποστήριξη και θεραπεία, πολλά άτομα με διαταραχές προσωπικότητας μπορούν να μάθουν να διαχειρίζονται τα συμπτώματά τους και να ζήσουν ικανοποιητική ζωή.

Η διαταραχή προσωπικότητας είναι σύνθετη κατασταση ψυχικής υγείας που μπορεί να επηρεάσει πολλές πτυχές της ζωής ενός ατόμου. Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί, με τη σωστή υποστήριξη και θεραπεία, πολλά άτομα με διαταραχές προσωπικότητας μπορούν να ζήσουν ικανοποιητική και ουσιαστική ζωή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα