Ψυχική Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 20 December, 2022

Διπολική Προσωπικότητα

Η διπολική προσωπικότητα, γνωστή και ως διπολική διαταραχή ή μανιοκαταθλιπτική ασθένεια, είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζεται από ακραίες εναλλαγές της διάθεσης. Τα άτομα με διπολική προσωπικότητα βιώνουν περιόδους αυξημένης διάθεσης, που ονομάζονται μανία ή υπομανία, και περιόδους καταθλιπτικής διάθεσης. Αυτά τα επεισόδια διάθεσης μπορεί να είναι σοβαρά και ενοχλητικά στην καθημερινή ζωή και μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στην ενέργεια, τα επίπεδα δραστηριότητας και την ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών εργασιών.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της διπολικής προσωπικότητας μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ανεβασμένη διάθεση, που συχνά περιγράφεται ως αίσθημα «στην τσίτα» ή «πάνω από τον κόσμο»
  • Αυξημένα επίπεδα ενέργειας και δραστηριότητας
  • Μειωμένη ανάγκη για ύπνο
  • Γρήγορη ομιλία και αγωνιστικές σκέψεις
  • Παρορμητικότητα και απερίσκεπτη συμπεριφορά
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Αποσπάται εύκολα η προσοχή
  • Ευερεθιστότητα και επιθετικότητα

Καταθλιπτικό Επεισόδιο

Κατά τη διάρκεια ενός καταθλιπτικού επεισοδίου, ένα άτομο με διπολική προσωπικότητα μπορεί να βιώσει επίμονη θλίψη ή κενό, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που απολάμβανε προηγουμένως, δυσκολία συγκέντρωσης, κόπωση και μειωμένα επίπεδα ενέργειας, αλλαγές στην όρεξη και στον ύπνο και σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να επηρεάσουν την καθημερινή ζωή και μπορεί να δυσκολέψουν την εκτέλεση καθημερινών εργασιών.

Θεραπεία

Η διπολική διαταραχή είναι μια σοβαρή κατάσταση που απαιτεί ιατρική θεραπεία. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και θεραπείας, όπως γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία ή θεραπεία διαλεκτικής συμπεριφοράς. Αυτές οι θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με διπολική διαταραχή να μάθουν δεξιότητες και τεχνικές αντιμετώπισης για να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους και να βελτιώσουν τη συνολική τους ευεξία.

Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε αντιμετωπίζει συμπτώματα διπολικής διαταραχής, είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να διαγνώσει τη διπολική διαταραχή και να αναπτύξει ένα σχέδιο θεραπείας που είναι προσαρμοσμένο στις συγκεκριμένες ανάγκες σας. Με τη σωστή θεραπεία, είναι δυνατό να διαχειριστείτε τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής και να ζήσετε μια ικανοποιητική και παραγωγική ζωή.

Φωτογραφία Eric Ward

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα