Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 2 March, 2023

Δισκοκήλη: Αιτίες, συμπτώματα και επιλογές θεραπείας

Η δισκοκήλη εμφανίζεται όταν ένας από τους δίσκους που προστατεύουν τους σπονδύλους στη σπονδυλική στήλη προεξέχει ή διογκώνεται από την κανονική του θέση και πιέζει τα κοντινά νεύρα, προκαλώντας πόνο, αδυναμία και άλλα συμπτώματα.

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τις αιτίες, τα συμπτώματα και τις επιλογές θεραπείας για την δισκοκήλη.

Αιτίες δισκοκήλης

Η δισκοκήλη μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, όπως η φθορά που σχετίζεται με την ηλικία, ο τραυματισμός και η εκφυλιστική νόσος του δίσκου. Καθώς μεγαλώνουμε, οι δίσκοι στη σπονδυλική μας στήλη μπορεί να χάσουν την ευελιξία και την ελαστικότητά τους, καθιστώντας τους πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς και ζημιές. Η επαναλαμβανόμενη πίεση στη σπονδυλική στήλη, όπως η ανύψωση βαριών αντικειμένων ή το στρίψιμο της πλάτης, μπορεί επίσης να προκαλέσει διόγκωση ή ρήξη των δίσκων.

Συμπτώματα δισκοκήλης

Τα συμπτώματα της δισκοκήλης μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τη θέση του προσβεβλημένου δίσκου και τη σοβαρότητα της πάθησης. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Πόνος στην πλάτη ή στον αυχένα
Πόνος που ακτινοβολεί κάτω από τα χέρια ή τα πόδια
Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια ή τα πόδια
Αδυναμία στους μύες των χεριών ή των ποδιών
Απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου (σε σοβαρές περιπτώσεις)

Επιλογές θεραπείας

Οι θεραπευτικές επιλογές για την δισκοκήλη εξαρτώνται από τη σοβαρότητα της πάθησης και τα συμπτώματα του ατόμου. Οι ήπιες περιπτώσεις κήλης δίσκου μπορούν συχνά να αντιμετωπιστούν με ανάπαυση, φυσικοθεραπεία και παυσίπονα. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την ανακούφιση της πίεσης στα προσβεβλημένα νεύρα και την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Επιλογές μη χειρουργικής θεραπείας

Οι μη χειρουργικές επιλογές θεραπείας για την δισκοκήλη περιλαμβάνουν:

Ξεκούραση: Ένα διάλειμμα από δραστηριότητες που επιδεινώνουν τα συμπτώματά σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.
Φυσικοθεραπεία: Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης και οι διατάσεις μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της κινητικότητας και στη μείωση του πόνου.
Παυσίπονα: Τα παυσίπονα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, όπως η ιβουπροφαίνη και η ακεταμινοφαίνη, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής.
Ενέσεις κορτικοστεροειδών: Οι ενέσεις στεροειδών στην πληγείσα περιοχή μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στην ανακούφιση του πόνου.

Επιλογές χειρουργικής θεραπείας

Οι επιλογές χειρουργικής θεραπείας για την δισκοκήλη περιλαμβάνουν:

Δισκεκτομή: Μια χειρουργική διαδικασία που περιλαμβάνει την αφαίρεση του προσβεβλημένου δίσκου για την ανακούφιση της πίεσης στα προσβεβλημένα νεύρα.
Λαμινεκτομή: Μια χειρουργική διαδικασία που περιλαμβάνει την αφαίρεση του ελάσματος, ή των οστικών τόξων, των προσβεβλημένων σπονδύλων για την ανακούφιση της πίεσης στα προσβεβλημένα νεύρα.
Σπονδυλική σύντηξη: Μια χειρουργική διαδικασία που περιλαμβάνει τη σύντηξη δύο ή περισσότερων σπονδύλων για να σταθεροποιηθεί η σπονδυλική στήλη και να αποφευχθεί περαιτέρω βλάβη.

Η δισκοκήλη είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει τη σπονδυλική στήλη και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά συμπτωμάτων, από ήπιο πόνο έως σοβαρή αδυναμία και απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου. Ενώ οι ήπιες περιπτώσεις μπορούν συχνά να αντιμετωπιστούν με ανάπαυση, φυσικοθεραπεία και παυσίπονα, πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν χειρουργική επέμβαση. Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα κήλης δίσκου, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον ειδικό της σπονδυλικής στήλης για αξιολόγηση και επιλογές θεραπείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα