Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 4 November, 2023

Εύκολες λύσεις για να ξεβουλώσετε ένα μπλοκαρισμένο αυτί

Καθώς ξυπνάτε το πρωί και ξεκινάτε την καθημερινή σας ρουτίνα, συνειδητοποιείτε ξαφνικά ότι δεν ακούτε τόσο καλά από το ένα αυτί. Ένα μπλοκαρισμένο αυτί μπορεί να είναι απογοητευτικό και δυσάρεστο, καθιστώντας δύσκολο να ακούσετε καθαρά και προκαλώντας συχνά πόνο. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές εύκολες λύσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι για να ξεβουλώσετε ένα μπλοκαρισμένο αυτί και να ανακουφιστείτε από τη δυσφορία σας. Χρησιμοποιώντας βασικά εργαλεία που πιθανότατα έχετε ήδη, μπορείτε να καθαρίσετε το αυτί σας και να επαναφέρετε την ακοή σας στο φυσιολογικό σε χρόνο μηδέν. Με λίγη υπομονή και την κατάλληλη τεχνική, θα ακούτε ξανά καθαρά πριν το καταλάβετε.

Κατανόηση Της Συσσώρευσης Κεριού Στο Αυτί Και Των Μπλοκαρισμένων Αυτιών

Κατανόηση της συσσώρευσης κεριού αυτιών και των μπλοκαρισμένων αυτιών

Το κερί του αυτιού, γνωστό και ως κεραμίνη, παράγεται από τους αδένες του ακουστικού πόρου για την προστασία και τη λίπανση των αυτιών. Ωστόσο, η υπερβολική συσσώρευση κεριού στο αυτί μπορεί να οδηγήσει σε μπλοκαρισμένα αυτιά. Όταν το κερί του αυτιού σκληραίνει ή συσσωρεύεται, μπορεί να σχηματίσει απόφραξη από κερί του αυτιού, βουλώνοντας τον ακουστικό πόρο. Αυτό συχνά προκαλεί υπόκωφη ακοή ή βουητό στα αυτιά.

Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί υπερβολικό κερί στο αυτί και μπλοκαρίσματα:

  1. Παραγωγή υπερβολικού κεριού στο αυτί. Τα αυτιά μερικών ανθρώπων απλώς παράγουν περισσότερο κερί αυτιών με φυσικό τρόπο.
  2. Χρήση μπατονέτας. Η εισαγωγή μπατονέτας, μπατονέτες ή οποιοδήποτε ξένο αντικείμενο μπορεί να σπρώξει το κερί του αυτιού βαθύτερα στον ακουστικό πόρο, προκαλώντας απόφραξη.
  3. Στενοί ή παραμορφωμένοι ακουστικοί πόροι. Ορισμένα άτομα μπορεί να είναι επιρρεπή σε αποφράξεις λόγω του σχήματος ή της διαμέτρου των ακουστικών τους καναλιών.
  4. Μη σωστός καθαρισμός των αυτιών. Αν και δεν πρέπει ποτέ να εισάγετε στα αυτιά σας κάτι μικρότερο από τον αγκώνα σας, το να ξεπλένετε τακτικά τα αυτιά σας με ένα διάλυμα αφαίρεσης κεριού από το αυτί μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της συσσώρευσης.

Ένα μπλοκαρισμένο αυτί που οφείλεται σε συσσώρευση κεριού στο αυτί δεν είναι συνήθως σοβαρό και στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να επιλυθεί χρησιμοποιώντας ωτοασπίδες χωρίς συνταγή για να μαλακώσει το κερί ή να αφαιρεθεί το κερί με έκπλυση ή αναρρόφηση από γιατρό. Ως προσωρινή λύση, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα μη συνταγογραφούμενο διάλυμα αφαίρεσης κεριού από το αυτί, χρησιμοποιώντας το σύμφωνα με τις οδηγίες. Επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν τα συμπτώματα δεν βελτιωθούν, καθώς σε σπάνιες περιπτώσεις οι αποφράξεις μπορεί να απαιτούν ιατρικές διαδικασίες για την αφαίρεσή τους. Η διατήρηση των αυτιών καθαρών και η αποφυγή της χρήσης μπατονέτας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της επανεμφάνισης της απόφραξης του κεριού των αυτιών.

Αποσυμφόρηση Ενός Μπλοκαρισμένου Αυτιού Με Οικιακές Θεραπείες

Υπάρχουν διάφορες σπιτικές θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε για να ανακουφίσετε την πίεση και να ανοίξετε ένα μπλοκαρισμένο αυτί.

Χρησιμοποιήστε ένα αποσυμφορητικό σπρέι χωρίς συνταγή

Τα μη συνταγογραφούμενα ρινικά αποσυμφορητικά σπρέι, όπως η οξυμεταζολίνη (Afrin) ή η φαινυλεφρίνη (Neo-Synephrine), μπορούν να βοηθήσουν στη συρρίκνωση των πρησμένων ιστών του αυτιού και να προσφέρουν γρήγορη ανακούφιση. Ακολουθήστε τις οδηγίες για να αποφύγετε πιθανές παρενέργειες ή εθισμό.

Δοκιμάστε ένα διάλυμα που μαλακώνει το κερί του αυτιού

Εάν το πρόβλημα είναι η απόφραξη του κεριού του αυτιού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μη συνταγογραφούμενο διάλυμα αφαίρεσης του κεριού του αυτιού, όπως ορυκτέλαιο ή βρεφικό λάδι, υπεροξείδιο του υδρογόνου ή εμπορικές σταγόνες για το αυτί, όπως το Debrox, για να μαλακώσει το κερί. Τοποθετήστε μερικές σταγόνες του διαλύματος στο επηρεασμένο αυτί. Μετά από 15 λεπτά, στραγγίξτε το αυτί πάνω από έναν νεροχύτη και ξεπλύνετε με ζεστό νερό από μια σύριγγα αυτιού ή μια λάμπα. Να είστε πολύ ήπιοι για να αποφύγετε τον ερεθισμό. Μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία μερικές φορές.

Χρησιμοποιήστε μια ζεστή κομπρέσα

Η εφαρμογή ενός ζεστού μαντηλιού πλύσης στο πάσχον αυτί μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από την πίεση και στο άνοιγμα των ευσταχιανών σωλήνων. Κάντε το αυτό για 10 έως 15 λεπτά, μερικές φορές την ημέρα. Η θερμότητα θα βοηθήσει στη χαλάρωση της συμφόρησης και θα διευκολύνει την αποστράγγιση.

Δοκιμάστε ασκήσεις για τον ευσταχιανό σωλήνα

Η εκτέλεση απλών ασκήσεων για το αυτί μπορεί να βοηθήσει στο άνοιγμα των ευσταχιανών σωλήνων και στην ανακούφιση από την πίεση. Κλείστε το στόμα σας, κρατήστε τη μύτη σας κλειστή και φυσήξτε απαλά προς τα έξω. Επαναλάβετε 10 έως 15 φορές. Το χασμουρητό και το μάσημα τσίχλας βοηθούν επίσης στο άνοιγμα των ωτοσωλήνων.

Με υπομονή και συνέπεια, αυτές οι σπιτικές θεραπείες θα σας βοηθήσουν να καθαρίσετε ένα μπλοκαρισμένο αυτί σε μία ή δύο ημέρες. Επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται.

Πότε Πρέπει Να Επισκεφθείτε Γιατρό Για Την Αφαίρεση Του Κεριού Του Αυτιού

Πότε να επισκεφθείτε έναν γιατρό για την αφαίρεση του κεριού του αυτιού

Εάν οι σπιτικές θεραπείες δεν ανακουφίσουν το μπλοκαρισμένο αυτί σας μέσα σε μια εβδομάδα, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να αφαιρέσετε το κερί του αυτιού για να αποφύγετε πιθανή βλάβη ή μόλυνση. Ο γιατρός μπορεί να κάνει σωστή άρδευση ή αναρρόφηση του συσσωρευμένου κεριού του αυτιού. Διαθέτουν ειδικά εργαλεία σχεδιασμένα ειδικά για το σκοπό αυτό για την ήπια και ασφαλή αφαίρεση του περιττού κεριού του αυτιού.

Η αναζήτηση ιατρικής φροντίδας για την απόφραξη του κεριού στο αυτί είναι ιδιαίτερα σημαντική εάν εμφανίζετε συμπτώματα όπως:

-Πόνο στο αυτί. Η υπερβολική απόφραξη του κεριού στο αυτί μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, ερεθισμό και φλεγμονή του τυμπάνου ή του δέρματος του ακουστικού πόρου.

-Μειωμένη ακοή. Εάν η απόφραξη του κεριού του αυτιού προκαλέσει σημαντική απώλεια ακοής, απαιτείται άμεση ιατρική φροντίδα για να αποφευχθούν πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

-Κομπούνισμα στο αυτί ή ζάλη. Το μπλοκαρισμένο αυτί μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε εμβοές ή αίσθημα ανισορροπίας, οπότε ο γιατρός πρέπει να αξιολογήσει και να καθαρίσει την απόφραξη.

-Εκροή υγρού από το αυτί. Εάν παρατηρήσετε αποστράγγιση υγρού από το αυτί, αυτό μπορεί να υποδηλώνει λοίμωξη και απαιτεί αξιολόγηση από το γιατρό σας.

Η απόφραξη του κεριού του αυτιού συνήθως διορθώνεται εύκολα. Ωστόσο, εάν παραμείνει χωρίς θεραπεία για πολύ καιρό, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές που απαιτούν ιατρική παρέμβαση για την επίλυσή τους. Ενώ οι θεραπείες στο σπίτι μπορεί να προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν τα συμπτώματά σας δεν καθαρίσουν μέσα σε περίπου μία εβδομάδα, προγραμματίστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας για να γίνει σωστή άρδευση ή απόξεση των αυτιών σας. Μπορεί να αξιολογήσει τα αυτιά σας για να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν άλλα υποκείμενα ζητήματα πριν αφαιρέσει την περίσσεια του κεριού και να παράσχει συστάσεις για να βοηθήσει στην πρόληψη της υπερβολικής συσσώρευσης κεριού στο αυτί στο μέλλον.

Συμπέρασμα

Το να καθαρίσετε ένα βουλωμένο αυτί είναι απογοητευτικό, αλλά το να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας μπορεί να είναι επικίνδυνο. Η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής από γιατρό είναι πάντα η ασφαλέστερη προσέγγιση πριν επιχειρήσετε οποιαδήποτε σπιτική θεραπεία. Ωστόσο, για προσωρινή ανακούφιση από το μπλοκάρισμα που προκαλείται από κερί στο αυτί ή συσσώρευση υγρών, μπορείτε να δοκιμάσετε ήπιες λύσεις όπως η εφαρμογή μιας ζεστής κομπρέσας, η χρήση ενός σετ αφαίρεσης κεριού από το αυτί που κυκλοφορεί χωρίς συνταγή ή η λήψη ενός αποσυμφορητικού από το στόμα. Απλά να θυμάστε ότι αν τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερες από δύο ημέρες, επανέρχονται πιο έντονα ή συνοδεύονται από πόνο, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να προσδιορίσετε την υποκείμενη αιτία και την κατάλληλη θεραπεία. Η υγεία της ακοής σας δεν είναι κάτι που πρέπει να παίρνετε αψήφιστα, γι' αυτό όταν έχετε αμφιβολίες, εξεταστείτε. Αλλά για μια γρήγορη λύση για να ανοίξετε ένα μπλοκαρισμένο αυτί, αυτές οι μέθοδοι μπορούν να προσφέρουν ασφαλή και αποτελεσματική ανακούφιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα