Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 16 Νοεμβρίου, 2023

Εγκυμοσύνη και χαμηλός αιματοκριτης

Ως μέλλουσα μητέρα, θέλετε το καλύτερο για το μωρό σας και τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η παρακολούθηση της υγείας σας αποτελεί σημαντικό μέρος αυτού. Ο γιατρός σας θα ελέγξει πολλούς δείκτες ευεξίας, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου του αιματοκρίτη σας. Ο αιματοκρίτης αναφέρεται στο ποσοστό των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα σας. Ένας χαμηλός αιματοκρίτης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αποτελέσει αιτία ανησυχίας και απαιτεί στενή παρακολούθηση από το γιατρό σας. Αν και συχνά είναι προσωρινό και διαχειρίσιμο με θεραπεία όπως τα συμπληρώματα σιδήρου, ένας επίμονα χαμηλός αιματοκρίτης μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά. Τα καλά νέα είναι ότι κατανοώντας τους κινδύνους, ακολουθώντας τις συστάσεις του γιατρού σας και κάνοντας υγιείς αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τις επιπλοκές για εσάς και το μωρό σας. Η εγκυμοσύνη επιφέρει πολλές αλλαγές, αλλά με τη σωστή προγεννητική φροντίδα ο χαμηλός αιματοκρίτης δεν χρειάζεται να είναι επικίνδυνος. Η ενημέρωση και η ενασχόληση με την υγεία σας και την ανάπτυξη του μωρού σας είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορείτε να κάνετε.

Κατανόηση Του Χαμηλού Αιματοκρίτη Κατά Τη Διάρκεια Της Εγκυμοσύνης

Κατανόηση του χαμηλού αιματοκρίτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο όγκος του αίματός σας αυξάνεται για να φιλοξενήσει το αναπτυσσόμενο μωρό σας. Ωστόσο, ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων σας δεν αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του επιπέδου του αιματοκρίτη σας. Ο αιματοκρίτης αναφέρεται στο ποσοστό των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα σας.

Ένας χαμηλός αιματοκρίτης, ή αναιμία, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένες, αδύναμες και λαχανιασμένες. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού ή χαμηλού βάρους γέννησης. Ως εκ τούτου, ο γιατρός σας θα ελέγχει τακτικά το επίπεδο του αιματοκρίτη σας κατά τη διάρκεια των προγεννητικών επισκέψεων για την παρακολούθηση της αναιμίας. Εάν εντοπιστεί, μπορεί να συνταγογραφήσει συμπληρώματα σιδήρου ή φυλλικού οξέος για να βοηθήσει στην αύξηση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων σας.

Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε στην πρόληψη ή τη διαχείριση της αναιμίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με τα εξής:

  1. Τρώγοντας μια διατροφή πλούσια σε σίδηρο με τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα φασόλια και τα εμπλουτισμένα δημητριακά. Η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου, οπότε συνδυάστε αυτές τις τροφές με εσπεριδοειδή ή ντομάτες.
  2. Λαμβάνοντας μια προγεννητική βιταμίνη με σίδηρο και φυλλικό οξύ, όπως συνιστά ο γιατρός σας. Οι περισσότερες προγεννητικές βιταμίνες παρέχουν το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης και για τα δύο.
  3. Αύξηση της ανάπαυσης και περιορισμός της έντονης δραστηριότητας. Η επιπλέον ξεκούραση βοηθά το σώμα σας να παράγει περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια.
  4. Διατήρηση της ενυδάτωσης και κατανάλωση άφθονου νερού. Η αφυδάτωση μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της αναιμίας.

Ακολουθώντας τις συστάσεις του γιατρού σας και κάνοντας υγιείς αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, μπορείτε να αυξήσετε τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και το επίπεδο του αιματοκρίτη σας, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή υγεία για εσάς και το μωρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Φροντίστε να καλέσετε αμέσως το γιατρό σας εάν τα συμπτώματα της αναιμίας σας γίνουν σοβαρά ή δεν βελτιώνονται με τη θεραπεία.

Αιτίες Και Παράγοντες Κινδύνου Για Χαμηλό Αιματοκρίτη Σε Έγκυες Γυναίκες

Ο χαμηλός αιματοκρίτης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Ως μέλλουσα μητέρα, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις πιθανές αιτίες και τους κινδύνους που σχετίζονται με αυτή την κατάσταση.

Διατροφικές ελλείψεις

Η έλλειψη σιδήρου, φυλλικού οξέος ή Β12 στη διατροφή σας μπορεί να συμβάλει στη μειωμένη παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη μείωση του αιματοκρίτη. Η κατανάλωση πρόσθετων τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο, όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα φυλλώδη λαχανικά ή η λήψη μιας προγεννητικής βιταμίνης μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της ανεπάρκειας.

Απώλεια αίματος

Η κολπική αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από καταστάσεις όπως η προδρομικός πλακούντας ή η αποκόλληση του πλακούντα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια αίματος και χαμηλότερο αιματοκρίτη. Η αναζήτηση άμεσης ιατρικής φροντίδας για μη φυσιολογική αιμορραγία είναι κρίσιμη. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί μετάγγιση αίματος για τη σταθεροποίηση των επιπέδων του αιματοκρίτη.

Αναιμία κύησης

Ο όγκος του αίματός σας αυξάνεται σημαντικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά η παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων μπορεί να μην συμβαδίζει, με αποτέλεσμα τη μείωση του αιματοκρίτη. Η αντιμετώπιση της αναιμίας κύησης συνήθως περιλαμβάνει την αύξηση της πρόσληψης σιδήρου και φυλλικού οξέος και την επανεξέταση των επιπέδων αιματοκρίτη.

Υποκείμενα προβλήματα υγείας

Ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως η δρεπανοκυτταρική νόσος ή η μεσογειακή αναιμία, μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του αιματοκρίτη κατά την εγκυμοσύνη. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να απαιτείται στενή παρακολούθηση και εξειδικευμένη φροντίδα.

Κατανοώντας τις πιθανές αιτίες του μειωμένου αιματοκρίτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και λαμβάνοντας τα συνιστώμενα μέτρα, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας. Φροντίστε να συζητήσετε αμέσως με τον μαιευτήρα σας τυχόν ανησυχίες σχετικά με τα επίπεδα του αιματοκρίτη σας ή την ανώμαλη αιμορραγία.

Αντιμετώπιση Του Χαμηλού Αιματοκρίτη Στην Εγκυμοσύνη

Η θεραπεία των χαμηλών επιπέδων αιματοκρίτη στην εγκυμοσύνη συνήθως περιλαμβάνει τη διαχείριση της υποκείμενης αιτίας και μπορεί να περιλαμβάνει τις ακόλουθες επιλογές:

Συμπληρώματα σιδήρου

Η ανεπάρκεια σιδήρου αποτελεί συχνή αιτία αναιμίας και χαμηλού αιματοκρίτη στην εγκυμοσύνη. Ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας συνταγογραφήσει συμπληρώματα σιδήρου, συνήθως με τη μορφή δισκίων θειικού σιδήρου. Η τυπική δοσολογία είναι περίπου 50 έως 100 mg στοιχειακού σιδήρου 2-3 φορές την ημέρα. Τα συμπληρώματα σιδήρου πρέπει να λαμβάνονται με άδειο στομάχι για μέγιστη απορρόφηση. Μπορεί να χρειαστούν 3 έως 6 εβδομάδες θεραπείας με σίδηρο για να ομαλοποιηθούν τα επίπεδα του αιματοκρίτη.

Φολικό οξύ

Η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος ή φυλλικού οξέος μπορεί επίσης να συμβάλει σε χαμηλό αιματοκρίτη. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει συμπληρώματα φυλλικού οξέος, συνήθως περίπου 1 mg την ημέρα. Το φολικό οξύ συνεργάζεται με το σίδηρο για την παραγωγή νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Διατροφικές αλλαγές

Εκτός από τα συμπληρώματα, μπορεί να συστηθούν διατροφικές αλλαγές για να ενισχύσετε την πρόσληψη σιδήρου και φυλλικού οξέος. Τρώτε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο, όπως κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια, φασόλια και εμπλουτισμένα δημητριακά. Εξαιρετικές πηγές φυλλικού οξέος είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα εσπεριδοειδή και τα όσπρια. Η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου, οπότε συνδυάστε γεύματα πλούσια σε σίδηρο με πηγές βιταμίνης C, όπως χυμό εσπεριδοειδών ή πιπεριές.

Μεταγγίσεις αίματος

Εάν ο αιματοκρίτης σας πέσει σοβαρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά κατά το τρίτο τρίμηνο, μπορεί να χρειαστεί μετάγγιση αίματος. Αυτό περιλαμβάνει τη λήψη δωρεάς συσκευασμένων ερυθρών αιμοσφαιρίων μέσω ενδοφλέβιας χορήγησης. Οι μεταγγίσεις μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη επιπλοκών από σοβαρή αναιμία και να αυξήσουν γρήγορα τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τον αιματοκρίτη σας.

Η στενή παρακολούθηση των επιπέδων του αιματοκρίτη, η τήρηση της θεραπείας και η άμεση παρακολούθηση από το γιατρό σας είναι σημαντικές για την πρόληψη επιπλοκών από την αναιμία και τη διασφάλιση της υγείας εσάς και του μωρού σας. Η θεραπεία μπορεί να χρειαστεί να συνεχιστεί μετά τον τοκετό μέχρι να σταθεροποιηθεί ο αιματοκρίτης σας.

Συμπέρασμα

Καθώς περιμένετε παιδί, είναι σημαντικό να διατηρήσετε καλή υγεία και διατροφή για να υποστηρίξετε την ανάπτυξη του μωρού σας. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου και ο συνακόλουθος χαμηλός αιματοκρίτης μπορεί να είναι επικίνδυνα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εάν δεν αντιμετωπιστούν σωστά. Τώρα που κατανοείτε τους κινδύνους, πρέπει να αναλάβετε δράση. Μιλήστε με το γιατρό σας για τα κατάλληλα συμπληρώματα σιδήρου και τη δοσολογία. Επικεντρωθείτε στην κατανάλωση περισσότερων τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο σε κάθε γεύμα, όπως κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια, φασόλια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Αυξήστε την πρόσληψη υγρών και ξεκουραστείτε όσο το δυνατόν περισσότερο. Η υγεία σας και το μωρό σας εξαρτώνται από τα μέτρα που θα λάβετε σήμερα. Με επιμελή προσπάθεια και ιατρική καθοδήγηση, μπορείτε να αυξήσετε τον αιματοκρίτη σας σε ένα ασφαλές επίπεδο και να έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη και τοκετό. Η ανταμοιβή της σκληρής σας δουλειάς θα είναι να κρατάτε το μωρό σας στην αγκαλιά σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα