Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 26 February, 2023

Έλκος Στομάχου – Αιτίες, συμπτώματα και θεραπείες

Το έλκος στομάχου, γνωστό και ως γαστρικό έλκος, είναι μια κοινή ιατρική κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσφορία στην άνω κοιλιακή χώρα. Εμφανίζεται όταν η επένδυση του στομάχου είναι κατεστραμμένη ή διαβρωμένη, οδηγώντας στο σχηματισμό πληγής ή έλκους. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τις αιτίες, τα συμπτώματα και τις επιλογές θεραπείας για το έλκος στομάχου.

Αιτίες έλκους στομάχου:

 1. Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Αυτό το βακτήριο είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες του έλκους του στομάχου. Μπορεί να βλάψει την επένδυση του στομάχου και να οδηγήσει στο σχηματισμό έλκους.
 2. Χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ): Η μακροχρόνια χρήση φαρμάκων όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη μπορεί να ερεθίσουν την επένδυση του στομάχου και να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης έλκους.
 3. Στρες: Αν και το στρες δεν προκαλεί άμεσα έλκος στομάχου, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα και να καθυστερήσει την επούλωση.
 4. Αλκοόλ και καπνός: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση καπνού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης έλκους στομάχου.

Συμπτώματα έλκους στομάχου:

 1. Πόνος καύσου ή ροκανίσματος στην άνω κοιλιακή χώρα
 2. Ναυτία ή έμετος
 3. Απώλεια όρεξης ή απώλεια βάρους
 4. Φούσκωμα ή πληρότητα στο στομάχι
 5. Αίμα σε εμετό ή κόπρανα

Θεραπεία για έλκος στομάχου:

 1. Φάρμακα: Στις περισσότερες περιπτώσεις, φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του έλκους του στομάχου. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν αναστολείς αντλίας πρωτονίων, που μειώνουν την παραγωγή γαστρικού οξέος και αντιβιοτικά, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία λοιμώξεων από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
 2. Χειρουργική επέμβαση: Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία ελκών στομάχου που δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή.
 3. Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Η αλλαγή του τρόπου ζωής, όπως η αποφυγή του αλκοόλ και του καπνού, η μείωση του στρες και η υγιεινή διατροφή, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη διαχείριση του έλκους του στομάχου.

Πρόληψη έλκους στομάχου:

 1. Περιορισμός χρήσης ΜΣΑΦ: Εάν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε ΜΣΑΦ για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τρόπους μείωσης του κινδύνου έλκους στομάχου.
 2. Μειώστε το στρες: Η εξάσκηση τεχνικών μείωσης του στρες, όπως ο διαλογισμός ή η γιόγκα, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη διαχείριση του έλκους του στομάχου.
 3. Αποφύγετε το αλκοόλ και τον καπνό: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση καπνού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης στομαχικού έλκους.
 4. Υγιεινή διατροφή: Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη διαχείριση του έλκους του στομάχου.

Το έλκος στομάχου είναι μια κοινή πάθηση που μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσφορία στην άνω κοιλιακή χώρα. Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν φάρμακα, χειρουργική επέμβαση και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Για την πρόληψη του έλκους του στομάχου, είναι σημαντικό να περιορίσετε τη χρήση ΜΣΑΦ, να μειώσετε το στρες, να αποφύγετε το αλκοόλ και τον καπνό και να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα έλκους στομάχου, όπως πόνο ή ναυτία, αναζητήστε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό για να αποφύγετε επιπλοκές. Λαμβάνοντας αυτά τα βήματα, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης στομαχικού έλκους και να διαχειριστείτε τα συμπτώματα όταν εμφανιστούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα