Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 18 September, 2023

Εντερικοί πολύποδες: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι πολύποδες του εντέρου είναι αναπτύξεις που αναπτύσσονται στην επένδυση του παχέος εντέρου ή του ορθού. Αυτές οι αναπτύξεις είναι συνήθως μη καρκινικές, αλλά μερικές μπορεί να μετατραπούν σε καρκίνο με την πάροδο του χρόνου. Οι πολύποδες μπορεί να διαφέρουν σε μέγεθος και σχήμα και μπορεί να μην προκαλούν συμπτώματα. Ωστόσο, εάν γίνουν μεγάλα ή πολυάριθμα, μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία, κοιλιακό άλγος και άλλα προβλήματα.

Τύποι εντερικών πολύποδων

Υπάρχουν διάφοροι τύποι εντερικών πολύποδων. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι είναι οι αδενωματώδεις και υπερπλαστικοί πολύποδες. Οι αδενωματώδεις πολύποδες είναι οι πιο πιθανό να εξελιχθούν σε καρκίνο. Οι υπερπλαστικοί πολύποδες, από την άλλη, είναι συνήθως καλοήθεις και σπάνια μετατρέπονται σε καρκίνο.

Ένας άλλος τύπος πολύποδα ονομάζεται οδοντωτός πολύποδας. Οι οδοντωτοί πολύποδες μπορούν επίσης να μετατραπούν σε καρκίνο και συχνά βρίσκονται στη δεξιά πλευρά του παχέος εντέρου. Αυτός ο τύπος πολύποδα είναι λιγότερο συχνός από τους αδενωματώδεις πολύποδες, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικό να παρακολουθείται.

Συμπτώματα των εντερικών πολύποδων

Οι πολύποδες του εντέρου μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί, πράγμα που σημαίνει ότι δεν προκαλούν αισθητά συμπτώματα. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

Αιμορραγία από το ορθό
Αίμα στα κόπρανα
Κοιλιακός πόνος ή κράμπες
Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου
Διάρροια ή δυσκοιλιότητα
Αναιμία (χαμηλός αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων)

Αιτίες των εντερικών πολύποδων

Η ακριβής αιτία των πολυπόδων του εντέρου είναι άγνωστη. Ωστόσο, έχουν εντοπιστεί αρκετοί παράγοντες κινδύνου, όπως:

Ηλικία: Οι πολύποδες είναι πιο συχνοί σε άτομα άνω των 50 ετών.
Οικογενειακό ιστορικό: Εάν ένας στενός συγγενής είχε πολύποδες ή καρκίνο του παχέος εντέρου, μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο.
Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Η χρόνια φλεγμονή στο παχύ έντερο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης πολύποδων.
Διατροφή: Μια δίαιτα πλούσια σε κόκκινο κρέας και χαμηλή σε φυτικές ίνες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης πολύποδων.

Θεραπεία εντερικών πολύποδων

Η θεραπεία για τους πολύποδες του εντέρου εξαρτάται από το μέγεθος, τον αριθμό και τον τύπο τους. Εάν οι πολύποδες είναι μικροί και μη καρκινικοί, μπορεί να μην χρειάζονται καμία θεραπεία. Ωστόσο, μεγαλύτεροι πολύποδες ή αυτοί που κινδυνεύουν να γίνουν καρκινικοί μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθούν.

Η αφαίρεση πολύποδων μπορεί να γίνει μέσω κολονοσκόπησης, η οποία είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιεί έναν εύκαμπτο σωλήνα με κάμερα για την εξέταση του παχέος εντέρου και του ορθού. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο γιατρός μπορεί να αφαιρέσει τυχόν πολύποδες που έχουν βρεθεί.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των πολύποδων. Αυτό γίνεται συνήθως μόνο εάν οι πολύποδες είναι μεγάλοι ή υπάρχει μεγάλος αριθμός από αυτούς.

Πρόληψη των εντερικών πολύποδων

Αν και δεν υπάρχει εγγυημένος τρόπος για την πρόληψη των πολύποδων του εντέρου, υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο. Αυτά περιλαμβάνουν:

Τρώγοντας μια υγιεινή διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε κόκκινο κρέας
Άσκηση τακτικά
Διατήρηση υγιούς βάρους
Διακοπή του καπνίσματος
Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ
Τακτική εξέταση για καρκίνο του παχέος εντέρου

Συμπέρασμα

Συνοπτικά, οι πολύποδες του εντέρου είναι αναπτύξεις που αναπτύσσονται στην επένδυση του παχέος εντέρου ή του ορθού. Ενώ οι περισσότεροι πολύποδες είναι μη καρκινικοί, ορισμένοι μπορεί να μετατραπούν σε καρκίνο με την πάροδο του χρόνου. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε και να αφαιρείτε τυχόν πολύποδες που διαπιστώνεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα