Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 12 September, 2023

Εξωτερική ωτίτιδα: συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία

Η εξωτερική ωτίτιδα, κοινώς γνωστή ως αυτί του κολυμβητή, είναι μια επώδυνη κατάσταση που επηρεάζει τον έξω ακουστικό πόρο. Συχνά προκαλείται από μόλυνση ή φλεγμονή του ακουστικού πόρου και μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία και προβλήματα ακοής. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τα συμπτώματα, τις αιτίες και τις επιλογές θεραπείας για την εξωτερική ωτίτιδα.

Συμπτώματα εξωτερικής ωτίτιδας

Η εξωτερική ωτίτιδα μπορεί να προκαλέσει μια σειρά συμπτωμάτων, όπως:

Πόνος στο αυτί: Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι ο έντονος πόνος στο αυτί, ο οποίος μπορεί να επιδεινωθεί όταν τραβιέται ή αγγίζεται ο λοβός του αυτιού ή το εξωτερικό αυτί.

Κνησμός: Η φαγούρα στα αυτιά είναι ένα σύνηθες πρώιμο σύμπτωμα της εξωτερικής ωτίτιδας.

Ερυθρότητα και πρήξιμο: Ο ακουστικός πόρος μπορεί να γίνει κόκκινος, πρησμένος και ευαίσθητος στην αφή.

Παροχέτευση: Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξει παροχέτευση πύου ή υγρού από το αυτί.

Προβλήματα ακοής: Μπορεί να εμφανιστεί απώλεια ακοής ή αίσθημα πληρότητας στο αυτί.

Εμβοές: Μερικά άτομα μπορεί να εμφανίσουν κουδούνισμα ή βουητό στο προσβεβλημένο αυτί.

Αιτίες εξωτερικής ωτίτιδας

Η εξωτερική ωτίτιδα συνήθως προκαλείται από έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους παράγοντες:

Υπερβολική υγρασία: Η παρατεταμένη έκθεση στο νερό, όπως όταν κολυμπάτε, μπορεί να μαλακώσει το δέρμα στον ακουστικό πόρο, καθιστώντας το πιο ευαίσθητο σε μολύνσεις.

Τραυματισμός ή ερεθισμός: Το ξύσιμο του ακουστικού πόρου με αντικείμενα όπως μπατονέτες ή φουρκέτες μπορεί να βλάψει το δέρμα και να οδηγήσει σε μόλυνση.

Βακτηριακή ή μυκητιασική λοίμωξη: Τα βακτήρια και οι μύκητες μπορούν να μολύνουν τον ακουστικό πόρο, προκαλώντας φλεγμονή και εξωτερική ωτίτιδα.

Αλλεργικές αντιδράσεις: Οι αλλεργικές αντιδράσεις σε προϊόντα όπως βαφές μαλλιών, σαμπουάν ή ωτοασπίδες μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή.

Θεραπεία της εξωτερικής ωτίτιδας

Η θεραπεία για την εξωτερική ωτίτιδα στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας. Ακολουθούν κοινές επιλογές θεραπείας:

Σταγόνες αυτιών: Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικές ή αντιμυκητιακές σταγόνες για τη θεραπεία της λοίμωξης.

Διαχείριση του πόνου: Τα παυσίπονα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, όπως η ιβουπροφαίνη ή η ακεταμινοφαίνη, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου στο αυτί.

Αποφύγετε την υγρασία: Κρατήστε το αυτί στεγνό όσο επουλώνεται και χρησιμοποιήστε ωτοασπίδες ή καπάκι ντους για να προστατεύσετε το αυτί κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν νερό.

Κορτικοστεροειδή: Σε περιπτώσεις σοβαρής φλεγμονής, μπορεί να συνιστώνται κορτικοστεροειδή αυτιού.

Καθαρισμός αυτιών: Εάν υπάρχει απόφραξη ή υπερβολικό κερί αυτιού, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να χρειαστεί να το αφαιρέσει.

Αποφύγετε ερεθιστικούς παράγοντες: Μείνετε μακριά από πιθανούς ερεθιστικούς παράγοντες, όπως οι μπατονέτες που μπορούν να βλάψουν περαιτέρω τον ακουστικό πόρο.

Πρόληψη της εξωτερικής ωτίτιδας

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης εξωτερικής ωτίτιδας λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα:

Κρατήστε τα αυτιά στεγνά: Στεγνώστε τα αυτιά σας καλά μετά το κολύμπι ή το μπάνιο.

Αποφύγετε την εισαγωγή αντικειμένων: Αποφύγετε την εισαγωγή αντικειμένων στον ακουστικό πόρο σας.

Χρησιμοποιήστε ωτοασπίδες: Χρησιμοποιήστε ωτοασπίδες όταν κολυμπάτε για να αποτρέψετε την υπερβολική έκθεση σε υγρασία.

Σταγόνες: Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε ωτικές σταγόνες που έχουν σχεδιαστεί για την πρόληψη μόλυνσης μετά από έκθεση στο νερό.

Εδώ, μπορείτε να δείτε πόσο διαρκεί η εξωτερική ωτίτιδα.

Εάν εμφανίσετε συμπτώματα εξωτερικής ωτίτιδας, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές ή χρόνια προβλήματα στο αυτί. Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να διαγνώσει την πάθηση και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία για την ανακούφιση των συμπτωμάτων σας και την προώθηση της επούλωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα