Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 17 February, 2023

Φτέρνες – Περιποίηση στο Σπίτι

Η σωστή φροντίδα των φτερνών σας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη κοινών προβλημάτων όπως κάλους και φουσκάλες. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε πώς να φροντίζετε τις φτέρνες σας στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένου του καθαρισμού και της ενυδάτωσης του δέρματος, της επιλογής των σωστών υποδημάτων και της υιοθέτησης υγιεινών συνηθειών φροντίδας των ποδιών. Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να φροντίσετε της φτέρνες σας και να δείχνουν και να αισθάνεστε καλύτερα.

Καθαρισμός και ενυδάτωση:

Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα στη φροντίδα των φτερνών σας είναι να διατηρείτε το δέρμα καθαρό και ενυδατωμένο. Για να καθαρίσετε το δέρμα στις φτέρνες σας, χρησιμοποιήστε ένα ήπιο σαπούνι και ζεστό νερό για να τρίψετε απαλά την περιοχή. Φροντίστε να ξεπλύνετε καλά για να αφαιρέσετε όλα τα υπολείμματα σαπουνιού. Μετά το πλύσιμο, στεγνώστε τις φτέρνες σας με μια πετσέτα και απλώστε μια ενυδατική κρέμα στο δέρμα. Η ενυδάτωση του δέρματος στις φτέρνες σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε την ξηρότητα και το σκάσιμο, που μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνες καταστάσεις όπως κάλους και φουσκάλες.

Όταν επιλέγετε μια ενυδατική κρέμα για τις φτέρνες σας, αναζητήστε μια κατάλληλη για τον τύπο του δέρματός σας και απαλλαγμένη από αρώματα και άλλους πιθανούς ερεθιστικούς παράγοντες. Μπορείτε επίσης να σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μια ενυδατική κρέμα που περιέχει ουρία, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην απαλότητα και την απολέπιση του δέρματος. Φροντίστε να εφαρμόζετε την ενυδατική κρέμα στις φτέρνες σας κάθε μέρα, ειδικά μετά το ντους ή το πλύσιμο των ποδιών σας.

Εκτός από το να διατηρείτε το δέρμα στις φτέρνες σας καθαρό και ενυδατωμένο, είναι επίσης σημαντικό να προσέχετε την κατάσταση των παπουτσιών σας. Με την πάροδο του χρόνου, τα παπούτσια μπορεί να λερωθούν και να φθαρούν, γεγονός που μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα στα πόδια. Ο τακτικός καθαρισμός και η προετοιμασία των παπουτσιών σας μπορεί να σας βοηθήσει να τα διατηρήσετε σε καλή κατάσταση και να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους.

Είδη υπόδησης:

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για τη διατήρηση υγιών φτερνών είναι η επιλογή των σωστών υποδημάτων. Όταν επιλέγετε παπούτσια, είναι σημαντικό να αναζητάτε αυτά που ταιριάζουν σωστά και παρέχουν επαρκή υποστήριξη. Τα παπούτσια που είναι πολύ στενά ή πολύ χαλαρά μπορεί να προκαλέσουν φουσκάλες και άλλα προβλήματα στις φτέρνες, ενώ παπούτσια με κακή στήριξη μπορεί να οδηγήσουν σε καταπόνηση των μυών και των αρθρώσεων.

Για να βρείτε τη σωστή εφαρμογή, μετρήστε τα πόδια σας από έναν επαγγελματία. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετός χώρος στο μέρος των ποδιών για να κουνάτε τα δάχτυλα των ποδιών σας και ότι η φτέρνα εφαρμόζει άνετα χωρίς τρίψιμο. Εάν δεν είστε σίγουροι για την εφαρμογή, μην φοβάστε να δοκιμάσετε άλλα μεγέθη και είδη.

Εκτός από την εφαρμογή, είναι επίσης σημαντικό να λάβετε υπόψη τον τύπο παπουτσιού που φοράτε. Τα ψηλοτάκουνα μπορεί να είναι κομψά, αλλά μπορεί επίσης να είναι σκληρά στα πόδια αν φορεθούν για μεγάλες χρονικές περιόδους. Εάν πρόκειται να μείνετε όρθιοι ή να περπατάτε για μεγάλο χρονικό διάστημα, σκεφτείτε να φορέσετε παπούτσια με χαμηλότερο τακούνι ή σφηνωτή φτέρνα, τα οποία μπορούν να προσφέρουν περισσότερη υποστήριξη και απορρόφηση κραδασμών. Εάν πρέπει να φοράτε ψηλά τακούνια, προσπαθήστε να κάνετε διαλείμματα και να τεντώνετε συχνά τα πόδια σας για να μειώσετε την πίεση στις φτέρνες σας.

Συνήθειες περιποίησης ποδιών:

Εκτός από την επιλογή των σωστών υποδημάτων, υπάρχουν αρκετές συνήθειες φροντίδας των ποδιών που μπορείτε να υιοθετήσετε για να διατηρήσετε υγιής φτέρνες. Μία από τις πιο σημαντικές συνήθειες είναι να φοράτε κάλτσες για να προστατεύετε το δέρμα στις φτέρνες σας και να απορροφάτε τον ιδρώτα. Οι κάλτσες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη των φυσαλίδων μειώνοντας την τριβή μεταξύ του δέρματος και του παπουτσιού. Όταν επιλέγετε κάλτσες, αναζητήστε κάλτσες που είναι κατασκευασμένες από υλικά που απομακρύνουν την υγρασία για να σας βοηθήσουν να κρατήσετε τα πόδια σας στεγνά.

Είναι επίσης σημαντικό να κόβετε τακτικά τα νύχια των ποδιών σας για να αποτρέψετε τα νύχια που φυτρώνουν μέσα, τα οποία μπορεί να είναι επώδυνα και να οδηγήσουν σε μόλυνση. Χρησιμοποιήστε ένα νυχοκόπτη ή ψαλίδι για να κόψετε τα νύχια των ποδιών σας ευθεία και λιμάρετε τις άκρες για να αφαιρέσετε τυχόν αιχμηρές άκρες. Αποφύγετε να κόψετε τα νύχια πολύ κοντά, καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να μεγαλώσουν τα νύχια προς τα μέσα.

Τέλος, εάν πρόκειται να μείνετε όρθιοι ή να περπατάτε για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι σημαντικό να κάνετε τακτικά διαλείμματα για να ξεκουράζετε τα πόδια σας. Αφιερώστε λίγα λεπτά για να καθίσετε και να σηκώσετε τα πόδια σας ή δοκιμάστε μερικές απλές διατάσεις ποδιών για να ανακουφίσετε την ένταση στις φτέρνες σας. Ενσωματώνοντας αυτές τις συνήθειες στη ρουτίνα σας, μπορείτε να αποτρέψετε κοινά προβλήματα στα πόδια και να διατηρήσετε υγιής φτέρνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα