Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 14 February, 2023

Γαργάλημα στο Λαιμό και Βήχας

Το γαργάλημα στο λαιμό και ο βήχας είναι κοινές καταστάσεις που μπορεί να είναι ενοχλητικές και να διαταράξουν την καθημερινή ζωή. Η κατανόηση των αιτιών, των συμπτωμάτων και των επιλογών θεραπείας για το γαργάλημα στο λαιμό και τον βήχα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της δυσφορίας και στη βελτίωση της συνολικής αναπνευστικής υγείας.

Αιτίες γαργαλήματος στο λαιμό και βήχα

  1. Αλλεργίες: Οι αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και ερεθισμό στο λαιμό και τους πνεύμονες, οδηγώντας σε γαργάλημα και βήχα.
  2. Μεταρινική σταγόνα: Η μεταρινική σταγόνα εμφανίζεται όταν η περίσσεια βλέννας συσσωρεύεται στο πίσω μέρος του λαιμού, προκαλώντας ερεθισμό και βήχα.
  3. Παλινδρόμηση οξέος: Η παλινδρόμηση οξέος εμφανίζεται όταν το οξύ του στομάχου ρέει πίσω στον οισοφάγο και το λαιμό, προκαλώντας ερεθισμό και βήχα.
  4. Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Οι αναπνευστικές λοιμώξεις, όπως το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και ερεθισμό στο λαιμό και τους πνεύμονες, οδηγώντας σε βήχα.

Συμπτώματα γαργαλήματος στο λαιμό και βήχα

Τα συμπτώματα του γαργαλήματος στο λαιμό και του βήχα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την υποκείμενη αιτία. Ωστόσο, ορισμένα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  1. Αίσθηση γαργαλήματος στο πίσω μέρος του λαιμού
  2. Ξηρός ή επιθετικός βήχας
  3. Βήχας με φλέγματα ή βλέννα
  4. Πονόλαιμος ή βραχνάδα
  5. Συμφόρηση στο στήθος

Θεραπεία για το γαργαλητό στο λαιμό και το βήχα

Η θεραπεία για το γαργάλημα στο λαιμό και τον βήχα εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι θεραπείες στο σπίτι μπορεί να είναι αρκετές για να ανακουφίσουν την ενόχληση. Για παράδειγμα, η κατανάλωση ζεστών υγρών, η χρήση υγραντήρα και η αποφυγή ερεθιστικών όπως ο καπνός ή τα αλλεργιογόνα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων του γαργαλήματος στο λαιμό και του βήχα.

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως τα κατασταλτικά του βήχα ή τα αποχρεμπτικά, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του βήχα και στη μείωση του φλέγματος ή της βλέννας. Εάν η υποκείμενη αιτία οφείλεται σε παλινδρόμηση οξέος, μπορεί να χρειαστούν αντιόξινα ή αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs) για να μειωθεί η ποσότητα του οξέος στο στομάχι και να αποφευχθεί ο ερεθισμός.

Εάν τα συμπτώματα επιμείνουν ή γίνουν σοβαρά, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει αντιβιοτικά για λοιμώξεις του αναπνευστικού ή να συνταγογραφήσει φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων αλλεργιών ή παλινδρόμησης οξέος. Μπορεί επίσης να συστήσουν περαιτέρω εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες θώρακος ή βρογχοσκόπηση, για να αποκλειστούν πιο σοβαρές παθήσεις.

Το γαργάλημα στο λαιμό και ο βήχας μπορεί να είναι ενοχλητικά και να διαταράξουν την καθημερινή ζωή. Η κατανόηση των αιτιών, των συμπτωμάτων και των επιλογών θεραπείας για το γαργάλημα στο λαιμό και τον βήχα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της δυσφορίας και στη βελτίωση της συνολικής αναπνευστικής υγείας. Εάν αντιμετωπίζετε επίμονα συμπτώματα γαργαλήματος στο λαιμό και βήχα, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια για να προσδιορίσετε την υποκείμενη αιτία και να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα