Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 10 March, 2023

Γαστρικό Μανίκι: Τι είναι, για ποιον απευθύνεται και τι να περιμένετε

Εισαγωγή

Η χειρουργική επέμβαση γαστρικού μανικιού, γνωστή και ως γαστρεκτομή μανικιών, είναι μια χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους που περιλαμβάνει την αφαίρεση ενός τμήματος του στομάχου για τη δημιουργία ενός μικρότερου στομάχου σε σχήμα μανικιού. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τι είναι η χειρουργική επέμβαση γαστρικού μανικιού, σε ποιον απευθύνεται και τι να περιμένετε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη διαδικασία.

Τι είναι η χειρουργική επέμβαση στομάχου;

Η χειρουργική επέμβαση γαστρικού μανικιού περιλαμβάνει την αφαίρεση περίπου του 80% του στομάχου, αφήνοντας ένα στομάχι σε σχήμα μανικιού που είναι μικρότερο και στενότερο από το αρχικό στομάχι. Η διαδικασία συνήθως εκτελείται λαπαροσκοπικά, χρησιμοποιώντας μικρές τομές και κάμερα για την καθοδήγηση του χειρουργού. Το μικρότερο μέγεθος στομάχου μειώνει την ποσότητα της τροφής που μπορεί να καταναλωθεί, οδηγώντας σε απώλεια βάρους.

Σε ποιους απευθύνεται η γαστρική χειρουργική επέμβαση;

Η χειρουργική επέμβαση γαστρικού μανικιού συνήθως συνιστάται σε άτομα που έχουν δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 40 ή υψηλότερο ή ΔΜΣ 35 ή υψηλότερο με παθήσεις υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή άπνοια ύπνου. Η διαδικασία μπορεί επίσης να συνιστάται σε άτομα που δεν είχαν επιτυχία με άλλες μεθόδους απώλειας βάρους, όπως δίαιτα και άσκηση.

Τι να περιμένετε πριν από τη χειρουργική επέμβαση γαστρικού μανικιού

Πριν από τη χειρουργική επέμβαση γαστρικού μανικιού, θα διεξαχθεί μια λεπτομερής αξιολόγηση για να καθοριστεί εάν το άτομο είναι καλός υποψήφιος για τη διαδικασία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ιατρικές εξετάσεις, ψυχολογική αξιολόγηση και διαβουλεύσεις με διαιτολόγο και άλλους επαγγελματίες υγείας. Τις εβδομάδες πριν από τη διαδικασία, το άτομο θα πρέπει να ακολουθήσει μια αυστηρή προεγχειρητική δίαιτα και να αποφύγει ορισμένα φάρμακα.

Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης γαστρικού μανικιού

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο χειρουργός θα κάνει αρκετές μικρές τομές στην κοιλιά και θα εισάγει ένα λαπαροσκόπιο και χειρουργικά εργαλεία για να αφαιρέσει ένα τμήμα του στομάχου. Το υπόλοιπο στομάχι θα διαμορφωθεί σε σχήμα μανικιού και θα συρραφτεί κλειστό. Η διαδικασία διαρκεί συνήθως 1-2 ώρες και γίνεται με γενική αναισθησία.

Τι να περιμένετε μετά από χειρουργική επέμβαση γαστρικού μανικιού

Μετά τη χειρουργική επέμβαση γαστρικού μανικιού, το άτομο θα πρέπει να ακολουθεί αυστηρή μετεγχειρητική δίαιτα και να αποφεύγει ορισμένα τρόφιμα και ποτά. Αυτό θα περιλαμβάνει συνήθως μια υγρή δίαιτα για αρκετές ημέρες, ακολουθούμενη από μια σταδιακή μετάβαση σε μαλακές τροφές και τελικά σε στερεές τροφές. Το άτομο θα πρέπει επίσης να συμμετέχει σε τακτική άσκηση και να παρακολουθεί τα επόμενα ραντεβού με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Οφέλη και κίνδυνοι της χειρουργικής επέμβασης γαστρικού μανικιού

Τα οφέλη της χειρουργικής επέμβασης γαστρικού μανικιού περιλαμβάνουν σημαντική απώλεια βάρους, βελτίωση ή επίλυση καταστάσεων υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία και βελτιωμένη ποιότητα ζωής. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης κίνδυνοι που σχετίζονται με τη διαδικασία, όπως αιμορραγία, μόλυνση, θρόμβοι αίματος και επιπλοκές που σχετίζονται με την αναισθησία. Μπορεί επίσης να υπάρχουν μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι, όπως διατροφικές ελλείψεις και ανάγκη για πρόσθετες χειρουργικές επεμβάσεις.

Συμπέρασμα

Η χειρουργική επέμβαση γαστρικού μανικιού είναι μια χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους που περιλαμβάνει την αφαίρεση ενός τμήματος του στομάχου για τη δημιουργία ενός μικρότερου στομάχου σε σχήμα μανικιού. Συνήθως συνιστάται για άτομα που έχουν ΔΜΣ 40 ή υψηλότερο ή ΔΜΣ 35 ή υψηλότερο με παθήσεις υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Η διαδικασία περιλαμβάνει αυστηρή προεγχειρητική και μετεγχειρητική δίαιτα, καθώς και τακτική άσκηση και ραντεβού παρακολούθησης. Αν και υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με τη διαδικασία, η χειρουργική επέμβαση γαστρικού μανικιού μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους και της βελτίωσης των αποτελεσμάτων υγείας. Είναι σημαντικό να συζητήσετε τους κινδύνους και τα οφέλη με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να προσδιορίσετε εάν η χειρουργική επέμβαση γαστρικού μανικιού είναι η σωστή επιλογή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα