Επίτευξη Στόχων

Τελευταία Ενημέρωση: 7 Φεβρουαρίου, 2023

Γιατί Δυσκολεύομαι να Μάθω Αγγλικά?

Η εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας είναι μια πρόκληση που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους. Είτε πρόκειται για προσωπική ανάπτυξη, εξέλιξη σταδιοδρομίας ή απλά για την αγάπη για μάθηση, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι επιλέγουν να μάθουν αγγλικά. Ωστόσο, παρά τις καλύτερες προθέσεις, το ταξίδι προς την ευχέρεια μπορεί συχνά να είναι δύσκολο. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε μερικές από τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι κατά την εκμάθηση των αγγλικών και θα παρέχουμε συμβουλές για να τις ξεπεράσουμε.

Έλλειψη βύθισης

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την εκμάθηση των αγγλικών είναι η έλλειψη εμβάπτισης. Με απλά λόγια, εμβάπτιση σημαίνει ότι περιβάλλεστε από τη γλώσσα που προσπαθείτε να μάθετε, ώστε να μπορείτε να την ακούτε, να την μιλάτε και να την εξασκείτε τακτικά. Η εμβάπτιση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους μαθητές γλωσσών, καθώς παρέχει ένα φυσικό και αυθεντικό περιβάλλον μάθησης που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση όσων έχετε μάθει.

Ωστόσο, για πολλούς ανθρώπους, η εύρεση ενός περιβάλλοντος εμβάπτισης μπορεί να είναι δύσκολη. Είτε είναι επειδή ζουν σε μια μονόγλωσση κοινότητα είτε επειδή απλά δεν έχουν τον χρόνο ή τους πόρους να ταξιδέψουν σε μια ξένη χώρα, η έλλειψη εμβάπτισης μπορεί να κάνει πολύ πιο δύσκολη την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας.

Στυλ Μάθησης

Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να κάνει την εκμάθηση των αγγλικών δύσκολη είναι η αναντιστοιχία μεταξύ του μαθησιακού σας στυλ και του τρόπου διδασκαλίας. Μερικοί άνθρωποι είναι οπτικοί μαθητές, που μαθαίνουν καλύτερα βλέποντας πράγματα γραμμένα ή εικονογραφημένα. Άλλοι είναι ακουστικοί μαθητές, που μαθαίνουν καλύτερα ακούγοντας και μιλώντας. Ωστόσο, άλλοι είναι κιναισθητικοί μαθητές, που μαθαίνουν καλύτερα κάνοντας.

Το πρόβλημα με την εκμάθηση αγγλικών είναι ότι συχνά περιλαμβάνει συνδυασμό και των τριών μορφών μάθησης. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να ακούσετε μια συνομιλία, να διαβάσετε έναν γραμματικό κανόνα και στη συνέχεια να εξασκηθείτε στο να μιλάτε αγγλικά για να την κατανοήσετε πραγματικά. Εάν το μαθησιακό σας στυλ δεν ταιριάζει με το στυλ διδασκαλίας του μαθήματος ή του δασκάλου σας, μπορεί να δυσκολευτείτε να διατηρήσετε αυτό που μαθαίνετε.

Μαθαίνοντας πάρα πολλά πάρα πολύ γρήγορα

Ένα άλλο συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι μαθητές των αγγλικών είναι να προσπαθούν να μάθουν πάρα πολλά πάρα πολύ γρήγορα. Είτε είναι επειδή προσπαθούν να εντυπωσιάσουν τον δάσκαλό τους είτε επειδή θέλουν να φτάσουν την ευχέρεια όσο το δυνατόν γρηγορότερα, πολλοί μαθητές αγγλικών προσπαθούν να απορροφήσουν ό,τι μπορούν όσο πιο γρήγορα μπορούν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση και απογοήτευση, καθώς και σε έλλειψη διατήρησης.

Φόβος για Λάθη

Ένα άλλο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν πολλοί μαθητές των αγγλικών είναι ο φόβος να κάνουν λάθη. Είτε είναι επειδή ανησυχούν μήπως φαίνονται ανόητοι μπροστά σε άλλους είτε επειδή φοβούνται μήπως ντροπιάσουν τον εαυτό τους, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να μιλήσουν και να εξασκήσουν τα αγγλικά που μαθαίνουν επειδή φοβούνται μήπως κάνουν λάθη.

Αυτός ο φόβος μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονος στην εκμάθηση αγγλικών, όπου το διακύβευμα είναι μεγάλο. Σε τελική ανάλυση, αν κάνετε λάθος στη μητρική σας γλώσσα, εξακολουθείτε να είστε σε θέση να επικοινωνείτε αποτελεσματικά. Αλλά αν κάνεις λάθος στα αγγλικά, μπορεί να μην σε καταλάβουν καθόλου.

Συμβουλές για την υπέρβαση των προκλήσεων

Ενώ οι προκλήσεις της εκμάθησης αγγλικών μπορεί να φαίνονται συντριπτικές, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τις ξεπεράσετε. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε:

  1. Βρείτε ένα περιβάλλον εμβάπτισης. Είτε πρόκειται για ένα πρόγραμμα ανταλλαγής γλωσσών, ένα πρόγραμμα σπουδών στο εξωτερικό ή απλώς για μια τοπική λέσχη γλωσσών, προσπαθήστε να βρείτε ένα μέρος όπου μπορείτε να εξασκηθείτε στο να μιλάτε αγγλικά.
  2. Ταιριάξτε το μαθησιακό σας στυλ με το μάθημα ή τον δάσκαλό σας. Εάν μαθαίνετε οπτικά, αναζητήστε μαθήματα που χρησιμοποιούν εικονογραφήσεις ή οπτικά βοηθήματα. Εάν είστε ακουστικός μαθητής, αναζητήστε μαθήματα που δίνουν έμφαση στην ακρόαση και την ομιλία.
  3. Πάρε τον χρόνο σου. Μην προσπαθείτε να μάθετε πάρα πολλά πάρα πολύ γρήγορα. Αντίθετα, εστιάστε σε μερικές βασικές έννοιες κάθε φορά και εξασκήστε τις τακτικά.
  4. Αγκαλιάστε τα λάθη. Να θυμάστε ότι το να κάνετε λάθη είναι ένα φυσικό μέρος της διαδικασίας εκμάθησης της γλώσσας και ότι είναι εντάξει να σκοντάφτετε και να κάνετε λάθη. Όσο περισσότερο εξασκείτε στην ομιλία και την ακρόαση, τόσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση θα αποκτήσετε και τόσο λιγότερα λάθη θα κάνετε.
  5. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με τη γλώσσα. Ακούστε μουσική, παρακολουθήστε ταινίες και διαβάστε βιβλία στα αγγλικά. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια αίσθηση για τους ρυθμούς και τους ήχους της γλώσσας και θα σας βοηθήσει να βρείτε νέες λέξεις και φράσεις.
  6. Βρείτε έναν συνεργάτη γλώσσας. Το να έχετε έναν συνομιλητή μπορεί να είναι απίστευτα χρήσιμο για τους μαθητές γλωσσών. Μπορείτε να εξασκηθείτε στο να μιλάτε με κάποιον που γνωρίζει άπταιστα αγγλικά και μπορείτε να λάβετε σχόλια και διορθώσεις από αυτόν.
  7. Μείνετε παρακινημένοι. Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας μπορεί να είναι ένα μακρύ και απαιτητικό ταξίδι, αλλά είναι σημαντικό να παραμείνετε παρακινημένοι και συγκεντρωμένοι. Θέστε μικρούς στόχους για τον εαυτό σας και γιορτάστε κάθε ορόσημο στην πορεία.

Η εκμάθηση των αγγλικών μπορεί να είναι μια δύσκολη και προκλητική διαδικασία, αλλά είναι επίσης απίστευτα ικανοποιητική. Είτε θέλετε να επεκτείνετε τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας σας, να βελτιώσετε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες ή απλά να μάθετε κάτι νέο, υπάρχουν πολλά οφέλη από την εκμάθηση αγγλικών. Με λίγη επιμονή και αφοσίωση, μπορείτε να ξεπεράσετε τις προκλήσεις και να πετύχετε τους στόχους σας. Καλή τύχη!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα