Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 8 January, 2023

Γίνεται Σύλληψη Μετά την Ωορηξία?

Η σύλληψη, η διαδικασία με την οποία μια γυναίκα μένει έγκυος, είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει πολλαπλά βήματα. Ένα βασικό βήμα σε αυτή τη διαδικασία είναι η ωορρηξία, η απελευθέρωση ενός ωαρίου από την ωοθήκη. Η ωορρηξία είναι απαραίτητη για να συμβεί η σύλληψη, καθώς το ωάριο πρέπει να γονιμοποιηθεί από ένα σπέρμα για να δημιουργηθεί μια εγκυμοσύνη. Ωστόσο, δεν είναι ασυνήθιστο οι άνθρωποι να έχουν ερωτήσεις σχετικά με το χρόνο της ωορρηξίας και της σύλληψης και εάν η σύλληψη μπορεί να γίνε αφού έχει ήδη πραγματοποιηθεί η ωορρηξία. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τη σχέση μεταξύ ωορρηξίας και σύλληψης και θα παρέχουμε κάποιες πληροφορίες σχετικά με το αν γίνεται σύλληψη μετά την ωορρηξία.

Τι είναι η ωορρηξία;

Η ωορρηξία είναι η διαδικασία με την οποία οι ωοθήκες απελευθερώνουν ένα ωάριο, ή ωάριο, στη σάλπιγγα. Αυτή η διαδικασία συνήθως συμβαίνει μία φορά ανά έμμηνο κύκλο και είναι απαραίτητη για να συμβεί σύλληψη. Η ωορρηξία ελέγχεται από ορμόνες, συγκεκριμένα την ωχρινοτρόπο ορμόνη (LH) και την ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη (FSH). Αυτές οι ορμόνες διεγείρουν την ανάπτυξη ενός ωαρίου μέσα στην ωοθήκη και επίσης ενεργοποιούν την απελευθέρωση του ωαρίου όταν είναι έτοιμο.

Ο χρόνος της ωορρηξίας μπορεί να διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, ακόμη και από κύκλο σε κύκλο στην ίδια γυναίκα. Η ωορρηξία συμβαίνει συνήθως γύρω στη 14η ημέρα ενός εμμηνορροϊκού κύκλου 28 ημερών, αλλά αυτό μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, τα επίπεδα ορμονών και άλλους παράγοντες.

Τι είναι η Σύλληψη;

Η σύλληψη είναι η διαδικασία με την οποία ένα σπέρμα γονιμοποιεί ένα ωάριο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία εγκυμοσύνης. Για να συμβεί η σύλληψη, πρέπει να υπάρχει σπέρμα στην αναπαραγωγική οδό την ίδια στιγμή που το ωάριο απελευθερώνεται από την ωοθήκη. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν η σεξουαλική επαφή λάβει χώρα περίπου την ώρα της ωορρηξίας, καθώς το σπέρμα μπορεί να ζήσει μέσα στη γυναικεία αναπαραγωγική οδό για αρκετές ημέρες. Εάν ένα σπερματοζωάριο γονιμοποιήσει το ωάριο, τότε θα ταξιδέψει κάτω από τη σάλπιγγα και θα εμφυτευθεί στην επένδυση της μήτρας, όπου θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να εξελιχθεί σε μωρό.

Γίνεται σύλληψη μετά την ωορρηξία?

Σε γενικές γραμμές, η σύλληψη είναι πιο πιθανό να συμβεί εάν η σεξουαλική επαφή λάβει χώρα περίπου την ώρα της ωορρηξίας. Το ωάριο είναι βιώσιμο μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα αφού απελευθερωθεί από την ωοθήκη, συνήθως 12-24 ώρες. Εάν ένα σπέρμα δεν γονιμοποιήσει το ωάριο εντός αυτού του χρονικού πλαισίου, το ωάριο θα αρχίσει να διασπάται και η πιθανότητα εγκυμοσύνης θα χαθεί.

Ωστόσο, είναι πιθανό η σύλληψη να συμβεί μετά την ωορρηξία. Το σπέρμα μπορεί να ζήσει μέσα στη γυναικεία αναπαραγωγική οδό για αρκετές ημέρες, επομένως εάν η σεξουαλική επαφή λάβει χώρα πριν από την ωορρηξία, το σπέρμα μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει και να μπορεί να γονιμοποιήσει το ωάριο όταν απελευθερωθεί. Αυτό είναι γνωστό ως «γόνιμο παράθυρο» και συνήθως εμφανίζεται λίγες μέρες πριν και μετά την ωορρηξία.

Ενώ είναι πιθανό η σύλληψη να συμβεί μετά την ωορρηξία, είναι λιγότερο πιθανό από ό,τι εάν η σεξουαλική επαφή λαμβάνει χώρα περίπου την ώρα της ωορρηξίας. Οι πιθανότητες εγκυμοσύνης είναι μεγαλύτερες εάν η σεξουαλική επαφή πραγματοποιηθεί εντός του γόνιμου παραθύρου, καθώς το ωάριο θα είναι στο μέγιστο βιώσιμο και το σπέρμα θα υπάρχει στην αναπαραγωγική οδό.

Συμπέρασμα

Η ωορρηξία είναι ένα βασικό βήμα στη διαδικασία της σύλληψης, καθώς περιλαμβάνει την απελευθέρωση ενός ωαρίου από την ωοθήκη. Η σύλληψη είναι πιο πιθανό να συμβεί εάν η σεξουαλική επαφή λάβει χώρα περίπου την ώρα της ωορρηξίας, καθώς το ωάριο θα είναι στο μέγιστο βιώσιμο και το σπέρμα θα υπάρχει στην αναπαραγωγική οδό. Ωστόσο, είναι πιθανό να συμβεί σύλληψη μετά την ωορρηξία, αν και οι πιθανότητες είναι μικρότερες. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο χρόνος της ωορρηξίας και το γόνιμο παράθυρο μπορεί να διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, ακόμη και από κύκλο σε κύκλο στην ίδια γυναίκα. Εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, μπορεί να είναι χρήσιμο να παρακολουθείτε τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο και να δίνετε προσοχή στα σημάδια ωορρηξίας του σώματός σας, όπως αλλαγές στην τραχηλική βλέννα ή στη βασική θερμοκρασία του σώματος. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να μιλήσετε με έναν γιατρό για πρόσθετες οδηγίες σχετικά με τη γονιμότητα και τη σύλληψη.

Φωτογραφία Leon Biss

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα