Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 4 November, 2023

Η καλύτερη δίαιτα για την αύξηση των χαμηλών αιμοπεταλίων

Ως άτομο που ζει με θρομβοπενία ή χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, η δίαιτα και η διατροφή αποτελούν κρίσιμα στοιχεία του σχεδίου θεραπείας σας. Ενώ η φαρμακευτική αγωγή και οι ιατρικές διαδικασίες μπορεί να είναι απαραίτητες για να βοηθήσουν στην αύξηση των επιπέδων των αιμοπεταλίων σας, τα τρόφιμα που τρώτε μπορούν επίσης να έχουν σημαντικό αντίκτυπο. Η εστίαση σε μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά όπως το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη Β12 και ο σίδηρος θα δώσει στο σώμα σας τα δομικά στοιχεία που χρειάζεται για να παράγει υγιή νέα αιμοπετάλια.

Η κατανάλωση περισσότερων φυλλωδών λαχανικών, εσπεριδοειδών, φασολιών και άπαχων πρωτεϊνών μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του αριθμού των αιμοπεταλίων σας με την πάροδο του χρόνου και να μειώσει τον κίνδυνο επικίνδυνης αιμορραγίας. Μια ισορροπημένη διατροφή με περιορισμένο αλκοόλ, ζάχαρη και ανθυγιεινά λίπη είναι το κλειδί. Κάνοντας έξυπνες διατροφικές επιλογές μπορεί να σας επιτρέψει να μειώσετε τις δόσεις των φαρμάκων ή να καθυστερήσετε τις ιατρικές παρεμβάσεις, δίνοντάς σας μεγαλύτερο έλεγχο στην υγεία και την ευεξία σας. Με μερικές εύκολες προσθήκες και αντικαταστάσεις στην κανονική σας διατροφή, έχετε τη δύναμη να επηρεάσετε θετικά τον αριθμό των αιμοπεταλίων σας και να αναλάβετε ενεργό ρόλο στη θεραπεία σας. Η σωστή διατροφή μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Τροφές Που Πρέπει Να Τρώτε Για Να Αυξήσετε Την Παραγωγή Αιμοπεταλίων

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και φυλλικό οξύ

Για να αυξήσετε τον αριθμό των αιμοπεταλίων σας, επικεντρωθείτε στην κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και φυλλικό οξύ. Ο σίδηρος βοηθά το σώμα σας να παράγει νέα ερυθρά αιμοσφαίρια, από τα οποία προέρχονται τα αιμοπετάλια. Οι καλές πηγές σιδήρου περιλαμβάνουν:

  1. Κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί) - Στόχος είναι 3 έως 4 ουγκιές 2-3 φορές την εβδομάδα.
  2. Πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα) - Καταναλώστε 3 έως 4 ουγκιές 2-3 φορές την εβδομάδα.
  3. Θαλασσινά (στρείδια, μύδια, σαρδέλες) - Συμπεριλάβετε 3 έως 4 ουγκιές λιπαρών ψαριών 2 φορές την εβδομάδα, τα οποία παρέχουν επίσης ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
  4. Φασόλια και φακές - Φάτε 1/2 έως 1 φλιτζάνι 2-3 φορές την εβδομάδα. Τα όσπρια όπως τα φασόλια, τα ρεβίθια και οι φακές περιέχουν τόσο σίδηρο όσο και φυλλικό οξύ.

Το φυλλικό οξύ βοηθά επίσης το σώμα σας να παράγει νέα κύτταρα και αιμοπετάλια. Οι εξαιρετικές πηγές φυλλικού οξέος περιλαμβάνουν:

  1. Φυλλώδη πράσινα λαχανικά (σπανάκι, λάχανο, σέσκουλα) - Καταναλώστε 1 έως 2 φλιτζάνια την εβδομάδα.
  2. Σπαράγγια - Συμπεριλάβετε 4 έως 6 σπάργανα 2-3 φορές την εβδομάδα.
  3. Μπρόκολο - Καταναλώστε 1 έως 2 φλιτζάνια την εβδομάδα.
  4. Εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ) - Καταναλώστε ένα ολόκληρο φρούτο καθημερινά. Τα εσπεριδοειδή παρέχουν βιταμίνη C, η οποία βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει τον σίδηρο που τρώτε.

Συμπεριλαμβάνοντας περισσότερες από αυτές τις πλούσιες σε σίδηρο και φυλλικό οξύ τροφές στη διατροφή σας, δίνετε στο σώμα σας τα δομικά στοιχεία που χρειάζεται για την παραγωγή αιμοπεταλίων και τη διατήρηση ενός υγιούς αριθμού αιμοπεταλίων. Ωστόσο, εάν ο αριθμός των αιμοπεταλίων σας παραμένει χαμηλός με την πάροδο του χρόνου, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για περαιτέρω αξιολόγηση και θεραπεία. Μπορεί να σας συστήσει διατροφικές αλλαγές, φάρμακα ή μεταγγίσεις αιμοπεταλίων ανάλογα με την υποκείμενη αιτία.

Τροφές Που Πρέπει Να Αποφεύγονται Με Χαμηλό Αριθμό Αιμοπεταλίων

Εάν έχετε διαγνωστεί με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, είναι σημαντικό να αποφεύγετε ορισμένες τροφές που μπορούν να μειώσουν περαιτέρω τα επίπεδα των αιμοπεταλίων σας ή να αναστείλουν την παραγωγή τους.

Αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται, καθώς μπορεί να βλάψει τα αιμοπετάλια και να μειώσει τον αριθμό των αιμοπεταλίων. Θα πρέπει να αποφεύγεται τόσο η βαριά όσο και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.

Raw foods

Τα ωμά τρόφιμα, όπως το ωμό κρέας, τα αυγά και τα θαλασσινά, πρέπει να αποφεύγονται καθώς μπορεί να περιέχουν βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση και να μειώσουν τα επίπεδα των αιμοπεταλίων. Μαγειρέψτε σχολαστικά όλο το κρέας, τα αυγά και τα θαλασσινά πριν από την κατανάλωση.

Καφεΐνη

Η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης από τον καφέ, το τσάι και τα ενεργειακά ποτά μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση του σιδήρου, ο οποίος είναι απαραίτητος για την παραγωγή αιμοπεταλίων. Περιορίστε την πρόσληψη καφεΐνης σε 1-2 φλιτζάνια την ημέρα.

Ορισμένα συμπληρώματα

Ορισμένα φυτικά συμπληρώματα όπως ο κουρκουμάς, το σκόρδο, το τζίντζερ και το feverfew μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα των αιμοπεταλίων και θα πρέπει να αποφεύγονται. Μιλάτε πάντα με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο συμπλήρωμα.

Εξαλείφοντας τα επιβλαβή τρόφιμα και ποτά από τη διατροφή σας, τρώγοντας μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε σίδηρο, φυλλικό οξύ και Β12 και παραμένοντας σωστά ενυδατωμένοι, μπορείτε να βοηθήσετε στην αύξηση του αριθμού των αιμοπεταλίων σας και να τον διατηρήσετε σε υγιή επίπεδα. Φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας για ασφαλείς και αποτελεσματικούς τρόπους αύξησης των επιπέδων των αιμοπεταλίων σας μέσω της διατροφής και των φυσικών θεραπειών. Κάνοντας έξυπνες διατροφικές αλλαγές και παραμένοντας προσηλωμένοι στο συνταγογραφημένο από το γιατρό σας θεραπευτικό πρόγραμμα, θα είστε σε καλό δρόμο για να ξεπεράσετε τον χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή με τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστό ότι ενισχύουν την παραγωγή και τη λειτουργία των αιμοπεταλίων, μπορείτε να αυξήσετε τον αριθμό των αιμοπεταλίων σας με ασφαλή και φυσικό τρόπο. Επικεντρωθείτε στην κατανάλωση περισσότερων φυλλωδών λαχανικών, εσπεριδοειδών, μούρων, λιπαρών ψαριών, άπαχων πρωτεϊνών και αμυλούχων λαχανικών. Περιορίστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τη ζάχαρη και το κόκκινο κρέας. Πίνετε επίσης άφθονο νερό για να παραμείνετε ενυδατωμένοι.ενώ η διατροφή από μόνη της μπορεί να μην είναι αρκετή, ο συνδυασμός των σωστών τροφών με επαρκή ξεκούραση, περιορισμένο αλκοόλ και τακτική ελαφριά άσκηση είναι η καλύτερη στρατηγική για τη βελτίωση των επιπέδων των αιμοπεταλίων σας και της συνολικής σας υγείας. Αναλάβετε δράση σήμερα γεμίζοντας το πιάτο σας με τροφές φιλικές προς τα αιμοπετάλια και δεσμευτείτε να υποστηρίξετε την ικανότητα του σώματός σας να λειτουργεί σωστά. Παραμένοντας αφοσιωμένοι σε αυτή την προσέγγιση θα επιτρέψετε στον αριθμό των αιμοπεταλίων σας να σταθεροποιηθεί και να αυξηθεί σε φυσιολογικά επίπεδα, προσφέροντάς σας μεγαλύτερη ψυχική ηρεμία και ευεξία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα