Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 7 May, 2023

Η καλύτερη θεραπεία για την ονυχομυκητίαση

Η ονυχομυκητίαση, γνωστή και ως μύκητας των νυχιών των ποδιών, είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει πολλά άτομα. Προκαλείται από μια μυκητιασική λοίμωξη που επηρεάζει τα νύχια των ποδιών, με αποτέλεσμα να αποχρωματίζονται, να παχαίνουν και να εύθραυστα. Ενώ η ονυχομυκητίαση μπορεί να είναι μια δύσκολη κατάσταση για θεραπεία, υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τις καλύτερες επιλογές θεραπείας για την ονυχομυκητίαση.

Τοπικές θεραπείες

Οι τοπικές θεραπείες είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας για ήπιες έως μέτριες περιπτώσεις ονυχομυκητίασης. Αυτές οι θεραπείες εφαρμόζονται απευθείας στο προσβεβλημένο νύχι και λειτουργούν διεισδύοντας στο νύχι για να φτάσουν στο σημείο της μόλυνσης. Τοπικές θεραπείες είναι διαθέσιμες με τη μορφή κρεμών, αλοιφών και βερνικιών νυχιών.

Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες τοπικές θεραπείες για την ονυχομυκητίαση είναι οι αντιμυκητιακές κρέμες και αλοιφές, οι οποίες περιέχουν φάρμακα όπως η τερβιναφίνη, η κυκλοπιρόξ και η κετοκοναζόλη. Αυτά τα φάρμακα δρουν αναστέλλοντας την ανάπτυξη και την εξάπλωση του μύκητα, επιτρέποντας στο νύχι να αναπτυχθεί φυσικά.

Φάρμακα από το στόμα

Τα από του στόματος φάρμακα συνήθως συνταγογραφούνται για πιο σοβαρές περιπτώσεις ονυχομυκητίασης. Αυτά τα φάρμακα λαμβάνονται από το στόμα και δρουν σκοτώνοντας τον μύκητα μέσα από το σώμα. Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα από του στόματος φάρμακα για την ονυχομυκητίαση είναι η τερβιναφίνη και η ιτρακοναζόλη.

Τα από του στόματος φάρμακα λαμβάνονται συνήθως για αρκετές εβδομάδες ή μήνες, ανάλογα με τη σοβαρότητα της λοίμωξης. Μπορούν να έχουν παρενέργειες όπως ναυτία, έμετο και ηπατική βλάβη. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες και να μιλήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν εμφανίσετε ανεπιθύμητες ενέργειες.

Θεραπεία με λέιζερ

Η θεραπεία με λέιζερ είναι μια νεότερη θεραπευτική επιλογή για την ονυχομυκητίαση. Περιλαμβάνει τη χρήση ενός εξειδικευμένου λέιζερ για τη στόχευση και τη θανάτωση του μύκητα που προκαλεί τον μύκητα των νυχιών των ποδιών. Η θεραπεία με λέιζερ είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική επιλογή θεραπείας για την ονυχομυκητίαση και έχει αποδειχθεί ότι έχει ποσοστό επιτυχίας έως και 80%.

Η θεραπεία με λέιζερ συνήθως εκτελείται στο γραφείο ενός παρόχου υγειονομικής περίθαλψης και διαρκεί περίπου 30 λεπτά για να ολοκληρωθεί. Τα περισσότερα άτομα θα χρειαστούν πολλαπλές θεραπείες για να δουν σημαντική βελτίωση στην κατάστασή τους.

Χειρουργική αφαίρεση

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χειρουργική αφαίρεση του προσβεβλημένου νυχιού μπορεί να είναι απαραίτητη για τη θεραπεία της ονυχομυκητίασης. Αυτό συνήθως συνιστάται μόνο για σοβαρές περιπτώσεις μύκητα των νυχιών των ποδιών που δεν έχουν ανταποκριθεί σε άλλες θεραπευτικές επιλογές.

Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής διαδικασίας, το προσβεβλημένο νύχι αφαιρείται και αντιμυκητιακά φάρμακα εφαρμόζονται στο κρεβάτι του νυχιού για την πρόληψη περαιτέρω μόλυνσης. Ενώ η χειρουργική αφαίρεση είναι μια αποτελεσματική επιλογή θεραπείας, συνήθως χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση.

Συμπέρασμα

Η ονυχομυκητίαση μπορεί να είναι μια δύσκολη κατάσταση για θεραπεία, αλλά υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές. Οι τοπικές θεραπείες, τα από του στόματος φάρμακα, η θεραπεία με λέιζερ και η χειρουργική αφαίρεση είναι όλες αποτελεσματικές επιλογές θεραπείας για την ονυχομυκητίαση. Η καλύτερη επιλογή θεραπείας θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα της λοίμωξης, τη συνολική υγεία του ατόμου και τις προσωπικές του προτιμήσεις. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε ονυχομυκητίαση, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να καθορίσετε την καλύτερη επιλογή θεραπείας για εσάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα