Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 22 April, 2023

Η χαρά της προσφοράς: Πώς το να βοηθάς άλλους μπορεί να ενισχύσει την ευτυχία σου

Έχετε παρατηρήσει ποτέ πόσο καλό είναι να βοηθάς άλλους; Είτε πρόκειται για εθελοντισμό σε μια τοπική φιλανθρωπική οργάνωση, για δωρεές για έναν άξιο σκοπό ή για απλή προσφορά ενός καλού λόγου σε κάποιον που έχει ανάγκη, το να προσφέρεις σε άλλους μπορεί να φέρει μια βαθιά αίσθηση πληρότητας και ευτυχίας.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Τι είναι το να δίνεις που μας φέρνει χαρά;

Η επιστήμη της ευτυχίας

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το να δίνετε σε άλλους ενεργοποιεί τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου, απελευθερώνοντας χημικές ουσίες που προκαλούν καλή αίσθηση όπως η ντοπαμίνη και η ωκυτοκίνη. Αυτή η απόκριση είναι παρόμοια με αυτή που βιώνουμε όταν τρώμε το αγαπημένο μας φαγητό ή λαμβάνουμε ένα κομπλιμέντο. Με άλλα λόγια, το να δίνουμε στους άλλους μας κάνει να νιώθουμε καλά με τον ίδιο τρόπο που κάνουν και άλλες ευχάριστες δραστηριότητες.

Αλλά τα οφέλη της προσφοράς υπερβαίνουν απλώς μια προσωρινή ώθηση ευτυχίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κάνουν τακτικά πράξεις καλοσύνης και γενναιοδωρίας έχουν υψηλότερα επίπεδα συνολικής ευημερίας και ικανοποίησης από τη ζωή. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έκαναν πράξεις καλοσύνης βίωσαν αυξημένη ευτυχία για έως και ένα μήνα μετά την εκτέλεση της πράξης καλοσύνης.

Επιπλέον, η έρευνα έχει δείξει ότι το να δίνουμε στους άλλους μπορεί να έχει ένα κυματιστικό αποτέλεσμα, σκορπώντας θετικότητα και ευτυχία στους γύρω μας. Όταν κάνουμε πράξεις καλοσύνης, οι αποδέκτες της γενναιοδωρίας μας συχνά αισθάνονται έμπνευση να την πληρώσουν, δημιουργώντας έναν κύκλο προσφοράς που μπορεί να έχει βαθύ αντίκτυπο στις κοινότητές μας και στον κόσμο γενικότερα.

Αλλά δεν είναι μόνο ο αποδέκτης της γενναιοδωρίας μας που ωφελείται από το να δίνεις. Η ενασχόληση με πράξεις καλοσύνης και η προσφορά σε άλλους έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη σωματική μας υγεία, μειώνει το άγχος και ακόμη αυξάνει τη διάρκεια ζωής μας.

Εν ολίγοις, το να δίνεις στους άλλους όχι μόνο ωφελεί τον αποδέκτη, αλλά φέρνει επίσης χαρά και ικανοποίηση στον δωρητή.

Πώς να αρχίσετε να δίνετε

Εάν τα οφέλη της προσφοράς σας κάνουν να αρχίσετε να βοηθάτε άλλους, ακολουθούν μερικοί απλοί τρόποι για να ξεκινήσετε:

Προσφέρετε τον χρόνο σας εθελοντικά
Ένας από τους ευκολότερους και πιο ικανοποιητικούς τρόπους για να δώσετε στους άλλους είναι να αφιερώσετε εθελοντικά τον χρόνο σας. Είτε πρόκειται για μια τοπική φιλανθρωπική οργάνωση, σχολείο ή κοινοτικό οργανισμό, υπάρχουν αμέτρητες ευκαιρίες για να βοηθήσετε. Όχι μόνο θα έχετε θετικό αντίκτυπο στους άλλους, αλλά θα έχετε επίσης την ευκαιρία να γνωρίσετε νέους ανθρώπους και να μάθετε νέες δεξιότητες.

Κάντε δωρεά σε έναν σκοπό που σας ενδιαφέρει
Εάν δεν έχετε τον χρόνο να προσφέρετε εθελοντικά, σκεφτείτε να κάνετε δωρεά σε έναν σκοπό που σας ενδιαφέρει. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένας φιλανθρωπικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός ή ακόμα και ένας φίλος ή μέλος της οικογένειας που έχει ανάγκη. Μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε μια εφάπαξ δωρεά ή να ορίσετε μια επαναλαμβανόμενη δωρεά για την υποστήριξη του σκοπού σε συνεχή βάση.

Προσφέρετε μια ευγενική λέξη ή χειρονομία
Μερικές φορές, οι πιο απλές πράξεις καλοσύνης μπορεί να έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο. Είτε είναι να κρατάς την πόρτα ανοιχτή για κάποιον, να προσφέρεις ένα κομπλιμέντο ή απλά να ακούς, μικρές χειρονομίες ευγένειας μπορούν να βοηθήσουν πολύ τη μέρα κάποιου. Και το καλύτερο είναι ότι αυτές οι χειρονομίες δεν χρειάζεται να σας κοστίσουν τίποτα – είναι εντελώς δωρεάν!

Πληρώστε το προς τα εμπρός
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το να δίνετε σε άλλους μπορεί να έχει ένα κυματιστικό αποτέλεσμα, εμπνέοντας άλλους να το πληρώσουν και να συνεχίσουν τον κύκλο της προσφοράς. Έτσι, όταν κάποιος κάνει κάτι καλό για εσάς, σκεφτείτε να το πληρώσετε κάνοντας κάτι καλό για κάποιον άλλο. Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο να αγοράσετε ένα φλιτζάνι καφέ στο άτομο που βρίσκεται πίσω σας στην ουρά ή τόσο μεγάλο όσο να αφιερώσετε εθελοντικά τον χρόνο σας σε μια τοπική φιλανθρωπική οργάνωση.

Ασκήστε την ευγνωμοσύνη
Τέλος, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να καλλιεργήσετε ένα πνεύμα προσφοράς είναι να ασκήσετε ευγνωμοσύνη. Όταν αφιερώνουμε χρόνο για να εκτιμήσουμε τα καλά πράγματα στη ζωή μας, γινόμαστε φυσικά πιο ανοιχτοί και γενναιόδωροι απέναντι στους άλλους. Έτσι, αφιερώστε λίγα λεπτά κάθε μέρα για να σκεφτείτε τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες. Αυτό θα μπορούσε να είναι με τη μορφή ενός ημερολογίου ευγνωμοσύνης, όπου γράφετε μερικά πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες κάθε μέρα ή απλώς αφιερώνετε λίγα λεπτά για να εκτιμήσετε την ομορφιά της φύσης ή την καλοσύνη των άλλων.

Συμπερασματικά

Η χαρά της προσφοράς είναι πραγματική και δυνατή. Δίνοντας στους άλλους, όχι μόνο έχουμε θετικό αντίκτυπο στη ζωή τους, αλλά βιώνουμε επίσης αυξημένη ευτυχία και πληρότητα στη ζωή μας. Έτσι, είτε μέσω του εθελοντισμού, της δωρεάς, της προσφοράς μιας ευγενικής χειρονομίας ή της ευγνωμοσύνης, υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να αρχίσετε να δίνετε και να βιώσετε τη χαρά που προέρχεται από το να βοηθάτε άλλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα