Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 6 September, 2023

Ίλιγγος στον ύπνο: Κατανόηση των αιτιών και των θεραπειών

Καταλαβαίνουμε πόσο απογοητευτικό μπορεί να είναι όταν ξυπνάτε στη μέση της νύχτας και το δωμάτιο αρχίζει να γυρίζει. Αυτό ονομάζεται ίλιγγος και μπορεί να είναι ένα σύνηθες φαινόμενο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο ίλιγγος στον ύπνο μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικός, καθώς μπορεί να διαταράξει τις συνήθειες του ύπνου σας και να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι και αγχώδεις την επόμενη μέρα.

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τις αιτίες και τις θεραπείες για τον ίλιγγο στον ύπνο. Θα συζητήσουμε τι το προκαλεί και τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα. Θα παρέχουμε επίσης μερικές συμβουλές για το πώς να αποτρέψετε την εμφάνιση ιλίγγου εξαρχής.

Αιτίες ιλίγγου στον ύπνο

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες ιλίγγου στον ύπνο. Ένας από τους πιο συνηθισμένους είναι ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (BPPV), ο οποίος εμφανίζεται όταν μικροί κρύσταλλοι στο εσωτερικό αυτί απομακρύνονται και επιπλέουν στον ακουστικό πόρο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια αίσθηση περιστροφής, ειδικά όταν ξαπλώνετε ή αναποδογυρίζετε στο κρεβάτι.

Μια άλλη πιθανή αιτία ιλίγγου στον ύπνο είναι η νόσος του Meniere, η οποία είναι μια διαταραχή του εσωτερικού αυτιού που μπορεί να προκαλέσει επεισόδια ιλίγγου, μαζί με απώλεια ακοής και κουδούνισμα στα αυτιά. Άλλες πιθανές αιτίες ιλίγγου στον ύπνο περιλαμβάνουν αιθουσαίες ημικρανίες, οι οποίες είναι ημικρανίες που προκαλούν επίσης ίλιγγο, και παρενέργειες φαρμάκων.

Θεραπείες για τον ίλιγγο στον ύπνο

Εάν υποφέρετε από ίλιγγο στον ύπνο, υπάρχουν πολλές θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε. Ένα από τα πιο αποτελεσματικά είναι να κοιμάστε με το κεφάλι ψηλά, είτε με ένα σφηνωμένο μαξιλάρι είτε στηρίζοντας πολλά μαξιλάρια. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να αποτραπεί η κίνηση των μικρών κρυστάλλων στο εσωτερικό αυτί και η πρόκληση ίλιγγου.

Μια άλλη θεραπεία για τον ίλιγγο στον ύπνο είναι η εξάσκηση τεχνικών χαλάρωσης πριν από τον ύπνο, όπως η βαθιά αναπνοή ή ο διαλογισμός. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και της έντασης στο σώμα, που μπορεί να συμβάλει στον ίλιγγο.

Εάν ο ίλιγγος σας προκαλείται από φαρμακευτική αγωγή, ο γιατρός σας μπορεί να μπορεί να συνταγογραφήσει ένα διαφορετικό φάρμακο που δεν έχει αυτή την παρενέργεια. Εάν ο ίλιγγος σας προκαλείται από πρόβλημα στο εσωτερικό αυτί, όπως το BPPV ή η νόσος του Meniere, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει θεραπεία αιθουσαίας αποκατάστασης, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ισορροπίας σας και στη μείωση των συμπτωμάτων του ιλίγγου.

Πρόληψη του ιλίγγου στον ύπνο

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την εμφάνιση ιλίγγου εξαρχής. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι να αποφεύγετε τον ύπνο σε στάσεις που μπορεί να προκαλέσουν ίλιγγο, όπως το να ξαπλώνετε ανάσκελα. Αντίθετα, δοκιμάστε να κοιμάστε στο πλάι με το κεφάλι ψηλά.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ πριν τον ύπνο, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και να διαταράξει τον ύπνο σας. Επιπλέον, θα πρέπει να προσπαθήσετε να μειώσετε το άγχος και την ένταση στη ζωή σας, καθώς αυτό μπορεί να συμβάλει στα συμπτώματα του ιλίγγου.

Συμπέρασμα

Ο ίλιγγος στον ύπνο μπορεί να είναι μια οδυνηρή και ενοχλητική κατάσταση, αλλά υπάρχουν αρκετές θεραπείες και στρατηγικές πρόληψης που μπορείτε να δοκιμάσετε. Εάν υποφέρετε από ίλιγγο στον ύπνο, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας για να προσδιορίσετε την υποκείμενη αιτία και να αναπτύξετε ένα κατάλληλο σχέδιο θεραπείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα