Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 26 February, 2023

Ινοαδένωμα μαστού: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Το ινοαδένωμα του μαστού είναι ένας κοινός, καλοήθης όγκος του μαστού που εμφανίζεται σε γυναίκες όλων των ηλικιών.

Πιο συχνά εμφανίζεται σε εκείνες που είναι μεταξύ 20 και 30 ετών. Αυτά τα εξογκώματα είναι συνήθως μικρά, στρογγυλά και κινητά και συνήθως δεν προκαλούν πόνο ή ενόχληση. Αν και συνήθως δεν προκαλούν ανησυχία, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τα συμπτώματα, τις αιτίες και τις επιλογές θεραπείας για το ινοαδένωμα του μαστού.

Συμπτώματα

Τα ινοαδενώματα του μαστού είναι συνήθως μικρά, ανώδυνα εξογκώματα στον ιστό του μαστού. Μπορεί να αισθάνονται σαν μια ελαστική μάζα που κινείται εύκολα κάτω από το δέρμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αναπτυχθούν πολλαπλά ινοαδενώματα σε έναν ή και στους δύο μαστούς. Εάν τα εξογκώματα είναι μεγάλα ή υπάρχουν πολλά εξογκώματα, μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο στήθος, δυσφορία ή πρήξιμο.

Αιτίες

Η ακριβής αιτία του ινοαδενώματος του μαστού είναι άγνωστη, αλλά οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου μπορεί να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξή τους. Αυτά τα εξογκώματα είναι πιο συχνά σε νεαρές γυναίκες και μπορεί επίσης να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης. Μπορεί επίσης να υπάρχει μια γενετική συνιστώσα στην ανάπτυξη του ινοαδενώματος του μαστού, καθώς είναι πιο συχνά σε γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό της πάθησης.

Διάγνωση

Το ινοαδένωμα του μαστού συνήθως διαγιγνώσκεται μέσω ενός συνδυασμού κλινικής εξέτασης μαστού, απεικονιστικών εξετάσεων και βιοψίας. Κατά τη διάρκεια μιας κλινικής εξέτασης μαστού, ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα αισθανθεί τον ιστό του μαστού για τυχόν εξογκώματα ή άλλες ανωμαλίες. Εάν εντοπιστεί ένα εξόγκωμα, μπορεί να χρησιμοποιηθούν απεικονιστικές εξετάσεις όπως μαστογραφία, υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία για μια πιο προσεκτική ματιά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να γίνει βιοψία για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση και να αποκλειστεί η πιθανότητα καρκίνου του μαστού.

Θεραπεία

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ινοαδενώματα του μαστού δεν χρειάζονται θεραπεία και μπορούν να μείνουν μόνα τους. Ωστόσο, εάν τα εξογκώματα προκαλούν ενόχληση ή μεγαλώνουν σε μέγεθος, μπορεί να χρειαστεί θεραπεία. Οι επιλογές θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν:

Παρατήρηση: Εάν το ινοαδένωμα είναι μικρό και δεν προκαλεί συμπτώματα, ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να συστήσει την παρακολούθηση του όγκου με τακτικές εξετάσεις μαστού και απεικονιστικές εξετάσεις.

Χειρουργική επέμβαση: Εάν το εξόγκωμα είναι μεγάλο ή προκαλεί ενόχληση, μπορεί να συστηθεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του ινοαδενώματος. Αυτή η διαδικασία γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία και μπορεί να πραγματοποιηθεί ως εξωτερική επέμβαση.

Cryoablation: Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που χρησιμοποιεί υπερβολικό κρύο για να καταστρέψει το ινοαδένωμα. Ένας μικρός καθετήρας εισάγεται στο εξόγκωμα και χρησιμοποιείται υγρό άζωτο για να παγώσει και να καταστρέψει τον ιστό.

Φάρμακα: Σε ορισμένες περιπτώσεις, φάρμακα όπως η ταμοξιφαίνη ή η δαναζόλη μπορεί να συνταγογραφηθούν για τη συρρίκνωση του μεγέθους του ινοαδενώματος. Ωστόσο, αυτά τα φάρμακα μπορεί να έχουν παρενέργειες και δεν χρησιμοποιούνται συνήθως για το σκοπό αυτό.

Πρόληψη

Δεν υπάρχει γνωστός τρόπος για να αποτραπεί η ανάπτυξη του ινοαδενώματος του μαστού, αλλά η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, η τακτική άσκηση και η ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης άλλων παθήσεων του μαστού. Οι γυναίκες πρέπει επίσης να γνωρίζουν το οικογενειακό τους ιστορικό και να συζητούν τυχόν ανησυχίες με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Το ινοαδένωμα του μαστού είναι ένας κοινός, καλοήθης όγκος του μαστού που συνήθως δεν απαιτεί θεραπεία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα, τις αιτίες και τις επιλογές θεραπείας για αυτήν την πάθηση. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε εξογκώματα ή αλλαγές στον ιστό του μαστού σας, φροντίστε να συμβουλευτείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για αξιολόγηση και σωστή διάγνωση. Παραμένοντας ενημερωμένοι και προληπτικοί, μπορείτε να συμβάλετε στη διατήρηση της καλής υγείας του μαστού και να λάβετε έγκαιρα τυχόν προβλήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα