Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 19 March, 2023

Κάλος στο πόδι με ρίζα

Ο κάλος της ρίζας είναι ένας τύπος κάλων που αναπτύσσεται στο κάτω μέρος του ποδιού λόγω συνεχούς πίεσης ή τριβής. Μπορεί να είναι επώδυνο και άβολο, αλλά υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές. Μάθετε για τα συμπτώματα, τις αιτίες και τη θεραπεία του κάλου της ρίζας σε αυτό το άρθρο.

Οι κάλοι είναι ένα κοινό πρόβλημα στα πόδια που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Είναι πυκνές περιοχές του δέρματος που αναπτύσσονται ως απόκριση σε επαναλαμβανόμενη τριβή ή πίεση σε ένα συγκεκριμένο μέρος του ποδιού. Αν και οι κάλοι μπορεί να είναι αντιαισθητικοί, συνήθως δεν αποτελούν σοβαρό ιατρικό ζήτημα. Ωστόσο, εάν ένας κάλος αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να εξελιχθεί σε μια πιο σοβαρή κατάσταση γνωστή ως κάλος της ρίζας. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τι είναι ο κάλος της ρίζας, τα αίτια, τα συμπτώματα και τις επιλογές θεραπείας.

Τι είναι ο κάλος της ρίζας;

Ο κάλος της ρίζας, γνωστός και ως πελματιαία κάλος, είναι ένας τύπος κάλου που αναπτύσσεται στο κάτω μέρος του ποδιού. Ονομάζεται κάλος της ρίζας επειδή έχει έναν βαθύτερο πυρήνα σε σχήμα κώνου που εκτείνεται στα στρώματα του δέρματος. Αυτός ο πυρήνας μπορεί να ασκήσει πίεση στα νεύρα του ποδιού, προκαλώντας πόνο και δυσφορία.

Τι προκαλεί τον κάλο της ρίζας;

Ο κάλος της ρίζας αναπτύσσεται όταν υπάρχει σταθερή πίεση ή τριβή σε μια συγκεκριμένη περιοχή του ποδιού. Αυτό μπορεί να προκληθεί από το να φοράτε παπούτσια που είναι πολύ στενά ή πολύ φαρδιά, να περπατάτε ξυπόλητοι σε σκληρές επιφάνειες ή να στέκεστε για μεγάλες χρονικές περιόδους. Άλλοι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη ενός τύλου της ρίζας περιλαμβάνουν την ηλικία, την παχυσαρκία και τις παραμορφώσεις των ποδιών, όπως τα κότσια ή τα σφυροδάχτυλα.

Ποια είναι τα συμπτώματα του κάλου της ρίζας;

Το πιο κοινό σύμπτωμα του κάλου της ρίζας είναι ο πόνος ή η ενόχληση στην πληγείσα περιοχή. Το δέρμα γύρω από τον κάλο μπορεί επίσης να είναι παχύρρευστο και μπορεί να υπάρχει ένα μικρό, ανυψωμένο εξόγκωμα στο κέντρο του τύλου. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο κάλος μπορεί να μολυνθεί, προκαλώντας ερυθρότητα, πρήξιμο και πύον.

Πώς αντιμετωπίζεται ο κάλος της ρίζας;

Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές για τον κάλο της ρίζας, ανάλογα με τη σοβαρότητά του. Σε ήπιες περιπτώσεις, απλά φορώντας σωστά παπούτσια ή προσθήκη επένδυσης στην πληγείσα περιοχή μπορεί να είναι αρκετό για να ανακουφίσει τον πόνο και την πίεση. Τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα αφαίρεσης τύλου μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να μαλακώσουν το δέρμα και να μειώσουν το μέγεθος του τύλου.

Για πιο σοβαρές περιπτώσεις, ένας ποδίατρος μπορεί να χρειαστεί να κόψει τον κάλο και να αφαιρέσει τον πυρήνα για να ανακουφίσει την πίεση στα νεύρα. Τα αντιβιοτικά μπορούν επίσης να συνταγογραφηθούν εάν ο κάλος έχει μολυνθεί.

Πρόληψη κάλων της ρίζας

Η πρόληψη των κάλων της ρίζας περιλαμβάνει τη μείωση της πίεσης και της τριβής στα πόδια. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί φορώντας παπούτσια που εφαρμόζουν σωστά που παρέχουν επαρκή υποστήριξη και απορρόφηση κραδασμών. Αποφύγετε να φοράτε ψηλοτάκουνα ή παπούτσια με μυτερά δάχτυλα, καθώς μπορούν να ασκήσουν επιπλέον πίεση στα δάχτυλα και την μπάλα του ποδιού. Η χρήση μαλακών σότων ή ορθωτικών μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ομοιόμορφη κατανομή της πίεσης στο πόδι.

Συμπέρασμα

Ο κάλος της ρίζας είναι ένας τύπος κάλων που αναπτύσσεται στο κάτω μέρος του ποδιού λόγω συνεχούς πίεσης ή τριβής. Μπορεί να είναι επώδυνο και άβολο, αλλά υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε κάλο ρίζας, είναι σημαντικό να αναζητήσετε θεραπεία από έναν ποδίατρο για την αποφυγή επιπλοκών. Η λήψη προληπτικών μέτρων, όπως η χρήση κατάλληλων παπουτσιών και η απορρόφηση των κραδασμών, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης κάλων της ρίζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα