Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 23 March, 2023

Κατανόηση της κύστης στο στήθος

Η κύστη στο στήθος είναι ένα κοινό φαινόμενο σε γυναίκες όλων των ηλικιών, αλλά μπορεί να είναι αιτία ανησυχίας. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τι είναι η κύστη στο στήθος, τι τις προκαλούν και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Τι είναι η κύστη στο στήθος;

Η κύστη στο στήθος είναι ένας σάκος γεμάτος υγρό που αναπτύσσεται στον ιστό του στήθους. Αυτές οι κύστεις είναι συνήθως καλοήθεις (μη καρκινικές) και μπορεί να ποικίλουν σε μέγεθος από πολύ μικρές έως αρκετά εκατοστά σε διάμετρο. Οι κύστεις μπορεί να εμφανιστούν σε έναν ή και στους δύο μαστούς και μπορεί να αισθάνονται σαν ένα εξόγκωμα ή έναν σάκο που κινείται εύκολα όταν αγγίζεται.

Τι προκαλεί την κύστη στο στήθος;

Η κύστη στο στήθος μπορεί να προκληθεί από ορμονικές αλλαγές στο σώμα. Είναι πιο συχνό φαινόμενο να εμφανιστεί σε γυναίκες μεταξύ 35 και 50 ετών και μπορεί επίσης να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης. Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν τον ιστό του στήθους να γίνει πιο ευαίσθητος στις αλλαγές υγρών, οδηγώντας στην ανάπτυξη κύστης.

Συμπτώματα κύστης στο στήθος

Η κύστη στο στήθος είναι συνήθως ανώδυνη και μπορεί να μην προκαλέι κανένα σύμπτωμα. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν τα ακόλουθα:

Ένα εξόγκωμα ή σάκος που έχει στρογγυλό ή ωοειδές σχήμα και κινείται εύκολα όταν το αγγίζετε.

Οίδημα ή ευαισθησία στο στήθος.

Αλλαγές στο μέγεθος ή το σχήμα του στήθους.

Έκκριση από τη θηλή (συνήθως διαυγές ή κίτρινο υγρό).

Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για αξιολόγηση.

Διάγνωση για κύστης στο στήθος

Η κύστη στο στήθος μπορεί να ανιχνευθεί κατά τη διάρκεια μιας συνήθους εξέτασης μαστού ή μέσω μαστογραφίας ή υπερήχου. Εάν ανιχνευθεί κύστη, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να συστήσει βιοψία αναρρόφησης με λεπτή βελόνα (FNA). Κατά τη διάρκεια μιας βιοψίας FNA, μια λεπτή βελόνα εισάγεται στην κύστη για να αφαιρεθεί ένα μικρό δείγμα υγρού για ανάλυση. Αυτή η εξέταση μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν η κύστη είναι καλοήθης ή εάν απαιτείται περαιτέρω εξέταση.

Θεραπεία για κύστη στο στήθος

Οι περισσότερες κύστεις στο στήθος δεν χρειάζονται θεραπεία και θα υποχωρήσουν από μόνες τους. Ωστόσο, εάν μια κύστη προκαλεί δυσφορία ή είναι μεγάλη, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να συστήσει την αποστράγγιση του υγρού από την κύστη. Αυτό μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας μια λεπτή βελόνα και η διαδικασία είναι συνήθως γρήγορη και ανώδυνη. Εάν η κύστη είναι πολύπλοκη ή εάν υπάρχει ανησυχία για καρκίνο, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να συστήσει πρόσθετη εξέταση ή βιοψία.

Πρόληψη για κύστη στο στήθος

Δεν είναι δυνατό να αποτρέψετε την ανάπτυξη κύστεων στο στήθπς, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης κύστεων ή άλλων παθήσεων του μαστού:

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.

Ασκήσου τακτικά.

Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.

Φορέστε ένα καλά τοποθετημένο σουτιέν για υποστήριξη.

Κάνετε τακτικές εξετάσεις μαστού και μαστογραφίες όπως συνιστάται από τον γιατρό σας.

Συμπέρασμα

Η κύστη στο στήθος είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει πολλές γυναίκες. Ενώ μπορεί να είναι αιτία ανησυχίας, οι περισσότερες κύστεις είναι καλοήθεις και δεν απαιτούν θεραπεία. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα ή ανησυχείτε για ένα εξόγκωμα στο στήθος, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για αξιολόγηση. Με τακτικές εξετάσεις μαστού και υγιεινές συνήθειες, μπορείτε να συμβάλετε στη διατήρηση της υγείας του μαστού και να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης κύστεων μαστού και άλλων παθήσεων του μαστού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα