Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 5 March, 2023

Κατανόηση της Τεστοστερόνης: Τι είναι και πώς λειτουργεί

Η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη που παίζει ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη και διατήρηση των ανδρικών φυσικών χαρακτηριστικών και της σεξουαλικής λειτουργίας. Ωστόσο, δεν είναι μόνο μια ανδρική ορμόνη. Η τεστοστερόνη επηρεάζει επίσης το σώμα των γυναικών, αν και σε μικρότερες ποσότητες. Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο τι είναι η τεστοστερόνη, πώς λειτουργεί και ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Τι είναι η τεστοστερόνη;

Η τεστοστερόνη είναι μια στεροειδής ορμόνη που ανήκει στην ομάδα των ανδρογόνων. Παράγεται κυρίως στους όρχεις στους άνδρες και στις ωοθήκες και στα επινεφρίδια στις γυναίκες. Τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες είναι συνήθως 5-10 φορές υψηλότερα από ό,τι στις γυναίκες. Η τεστοστερόνη παίζει ουσιαστικό ρόλο στη σεξουαλική ανάπτυξη και λειτουργία των ανδρών, αλλά επηρεάζει επίσης και άλλες πτυχές της υγείας, όπως την οστική πυκνότητα, τη μυϊκή μάζα και τις τρίχες του σώματος.

Πώς λειτουργεί η τεστοστερόνη;

Η τεστοστερόνη λειτουργεί δεσμεύοντας τους υποδοχείς ανδρογόνων στο σώμα, οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορους ιστούς, όπως οι μύες, τα οστά και το δέρμα. Όταν η τεστοστερόνη δεσμεύεται σε αυτούς τους υποδοχείς, ενεργοποιεί μια σειρά βιολογικών αποκρίσεων, όπως η αυξημένη πρωτεϊνοσύνθεση, η οποία οδηγεί σε ανάπτυξη και επιδιόρθωση των μυών. Η τεστοστερόνη βοηθά επίσης στη ρύθμιση της παραγωγής των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα.

Τεστοστερόνη και ανδρικά φυσικά χαρακτηριστικά

Η τεστοστερόνη είναι υπεύθυνη για πολλά από τα φυσικά χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν τους άνδρες από τις γυναίκες. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

 • Μυϊκή μάζα και δύναμη
  Η τεστοστερόνη παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και διατήρηση της μυϊκής μάζας και της δύναμης στους άνδρες. Οι άνδρες με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης τείνουν να έχουν μεγαλύτερη μυϊκή μάζα και δύναμη από εκείνους με χαμηλότερα επίπεδα.
 • Οστική πυκνότητα
  Η τεστοστερόνη βοηθά επίσης στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας στους άνδρες, γι' αυτό και οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν οστεοπόρωση από τις γυναίκες.
 • Τρίχες του σώματος
  Η τεστοστερόνη είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των τριχών του σώματος, όπως οι τρίχες στο στήθος και το πρόσωπο, στους άνδρες.
 • Εμβάθυνση φωνής
  Η τεστοστερόνη συμβάλλει επίσης στην εμβάθυνση της φωνής κατά την εφηβεία. Αυτό συμβαίνει επειδή η τεστοστερόνη διεγείρει την ανάπτυξη και την πάχυνση των φωνητικών χορδών.

Τεστοστερόνη και γυναικεία φυσικά χαρακτηριστικά

Ενώ η τεστοστερόνη θεωρείται συχνά ως ανδρική ορμόνη, είναι επίσης παρούσα στις γυναίκες, αν και σε μικρότερες ποσότητες. Η τεστοστερόνη παίζει ρόλο στα γυναικεία φυσικά χαρακτηριστικά, όπως:

 • Μυϊκή μάζα και δύναμη
 • Οστική πυκνότητα
 • Γενετήσιος ορμή

Τεστοστερόνη και σεξουαλική λειτουργία

Η τεστοστερόνη είναι ζωτικής σημασίας για τη σεξουαλική λειτουργία των ανδρών, αλλά επηρεάζει και τη γυναικεία σεξουαλική λειτουργία σε κάποιο βαθμό.

 • Λίμπιντο
  Η τεστοστερόνη παίζει σημαντικό ρόλο στην ανδρική λίμπιντο ή σεξουαλική ορμή. Οι άνδρες με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης τείνουν να έχουν υψηλότερη σεξουαλική ορμή από εκείνους με χαμηλότερα επίπεδα. Οι γυναίκες παράγουν επίσης τεστοστερόνη και παίζει ρόλο και στη λίμπιντο τους.
 • Στυτική λειτουργία
  Η τεστοστερόνη επηρεάζει επίσης τη στυτική λειτουργία στους άνδρες. Οι άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολία στην επίτευξη και στη διατήρηση της στύσης.

Παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα τεστοστερόνης

Τα επίπεδα τεστοστερόνης μπορούν να επηρεαστούν από μια σειρά παραγόντων, όπως:

Ηλικία
Τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται φυσικά καθώς οι άνδρες γερνούν. Αυτή η πτώση αναφέρεται συχνά ως ανδρόπαυση ή ανδρική εμμηνόπαυση. Μετά την ηλικία των 30 ετών, τα επίπεδα τεστοστερόνης συνήθως μειώνονται κατά περίπου 1% ετησίως.

Τρόπος ζωής
Ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης, όπως:

Έλλειψη άσκησης: Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση υγιών επιπέδων τεστοστερόνης.

Παχυσαρκία: Το υπερβολικό σωματικό λίπος μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης.

Υπνική άπνοια: Η υπνική άπνοια, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, έχει συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης.

Φάρμακα
Ορισμένα φάρμακα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης, όπως:

 • Οπιοειδή: Η χρήση οπιοειδών έχει συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες.
 • Κορτικοστεροειδή: Τα κορτικοστεροειδή, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία μιας σειράς καταστάσεων, μπορούν επίσης να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Συνθήκες Υγείας
Ορισμένες καταστάσεις υγείας μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης, όπως:

Υπογοναδισμός: Ο υπογοναδισμός είναι μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα δεν παράγει αρκετή τεστοστερόνη.
Διαβήτης: Ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης.
HIV/AIDS: Το HIV/AIDS μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή τεστοστερόνης.

Χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης

Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να οδηγήσουν σε μια σειρά συμπτωμάτων, όπως:

 • Χαμηλή λίμπιντο
 • Στυτική δυσλειτουργία
 • Κούραση
 • Κατάθλιψη
 • Απώλεια μυϊκής μάζας
 • Αυξημένο σωματικό λίπος

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει μια εξέταση αίματος για να μετρήσει τα επίπεδά σας. Εάν τα επίπεδά σας είναι χαμηλά, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης (TRT).

Σε αυτό το άρθρο μπορείτε να δείτε τα οφέλη της αύξησης της τεστοστερόνης.

Συμπέρασμα

Η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη που παίζει καθοριστικό ρόλο στα ανδρικά φυσικά χαρακτηριστικά και τη σεξουαλική λειτουργία, αλλά επηρεάζει και το σώμα των γυναικών σε κάποιο βαθμό. Τα επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να επηρεαστούν από μια σειρά παραγόντων, όπως η ηλικία, ο τρόπος ζωής, τα φάρμακα και οι συνθήκες υγείας. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, μιλήστε με το γιατρό σας για τις επιλογές σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα