Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Απριλίου, 2023

Κατανοώντας τον Ναρκισσιστή: Γιατί σας φέρονται έτσι;

Αν είχατε ποτέ σχέση με έναν ναρκισσιστή, ξέρετε πόσο μπερδεμένο και οδυνηρό μπορεί να είναι. Οι ναρκισσιστές μπορεί να είναι γοητευτικοί και χαρισματικοί στην αρχή, αλλά καθώς τους γνωρίζεις, μπορεί να αρχίσεις να βλέπεις τα αληθινά τους χρώματα. Μπορεί να είναι χειριστικοί, ελεγκτικοί και επιρρεπείς στο να ενεργούν εγωιστικά ή δικαιωματικά. Γιατί όμως ενεργούν με αυτόν τον τρόπο; Τι οδηγεί τη συμπεριφορά τους; Σε αυτό το άρθρο, θα εμβαθύνουμε στην ψυχολογία πίσω από τον ναρκισσισμό και θα εξερευνήσουμε μερικούς από τους λόγους για τους οποίους οι ναρκισσιστές συμπεριφέρονται στους άλλους με τον τρόπο που κάνουν.

Τι είναι ο ναρκισσισμός;

Πρώτον, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ακριβώς τι είναι ο ναρκισσισμός. Η Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας (NPD) είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζεται από υπερβολική αίσθηση αυτοπεποίθησης, έλλειψη ενσυναίσθησης και ανάγκη για θαυμασμό. Ενώ όλοι έχουν κάποια ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, όσοι έχουν NPD το φτάνουν στα άκρα, προκαλώντας συχνά προβλήματα στις προσωπικές και επαγγελματικές τους σχέσεις.

Οι ναρκισσιστές μπορεί να φαίνονται σίγουροι και σίγουροι για τον εαυτό τους, αλλά κάτω από αυτή την πρόσοψη, συχνά παλεύουν με χαμηλή αυτοεκτίμηση και έναν βαθιά ριζωμένο φόβο ότι θα απορριφθούν ή δεν είναι αρκετά καλοί. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσουν το εγώ τους, συχνά χειραγωγώντας ή υποτιμώντας τους άλλους.

Γιατί οι ναρκισσιστές σας συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο;

Υπάρχουν μερικοί βασικοί λόγοι για τους οποίους οι ναρκισσιστές μπορεί να σας συμπεριφέρονται άσχημα.

Τους λείπει η ενσυναίσθηση

Ένα από τα χαρακτηριστικά του NPD είναι η έλλειψη ενσυναίσθησης ή η ικανότητα κατανόησης και κοινής χρήσης των συναισθημάτων των άλλων. Αυτό σημαίνει ότι οι ναρκισσιστές μπορεί να μην συνειδητοποιούν ή να μην ενδιαφέρονται ότι οι πράξεις τους είναι βλαβερές ή βλαβερές για τους άλλους. Μπορεί να είναι περισσότερο επικεντρωμένοι στο να πάρουν αυτό που θέλουν ή να διατηρήσουν τη δική τους εικόνα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να πατήσουν πάνω τους άλλους για να το κάνουν.

Χρειάζονται συνεχή θαυμασμό

Οι ναρκισσιστές έχουν συχνά μια βαθιά ανάγκη για θαυμασμό και προσοχή. Μπορεί να αναζητούν σχέσεις ή καταστάσεις όπου μπορούν να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής και να αισθάνονται σημαντικοί. Εάν δεν τους δώσετε τον θαυμασμό που λαχταρούν, μπορεί να θυμώσουν ή να προσπαθήσουν να σας χειραγωγήσουν ώστε να τους δώσετε την προσοχή που επιθυμούν.

Δυσκολεύονται με την Οικειότητα

Παρά την επιθυμία τους για προσοχή και θαυμασμό, οι ναρκισσιστές συχνά δυσκολεύονται με την αληθινή οικειότητα. Μπορεί να δυσκολεύονται να δημιουργήσουν βαθιές, γνήσιες σχέσεις με τους άλλους και μπορεί να είναι επιρρεπείς στο να χρησιμοποιούν τους ανθρώπους για δικό τους όφελος αντί να δημιουργούν γνήσιες, αμοιβαία ικανοποιητικές σχέσεις. Αυτό μπορεί να τους κάνει να φαίνονται απόμακροι ή χωρίς συναισθηματισμό, ακόμα και όταν έχουν σχέση μαζί σας.

Δυσκολεύονται να θέσουν όρια

Οι ναρκισσιστές μπορεί να έχουν πρόβλημα να θέτουν όρια και να σέβονται τα όρια των άλλων. Μπορεί να αισθάνονται ότι δικαιούνται τον χρόνο, την προσοχή και τους πόρους σας και μπορεί να θυμώσουν ή να γίνουν επιθετικοί αν δεν συμμορφωθείτε με τις απαιτήσεις τους.

Μπορεί να έχουν βιώσει τραύμα ή κακοποίηση

Αν και δεν έχουν βιώσει όλοι οι ναρκισσιστές τραύμα ή κακοποίηση, είναι ένας κοινός παράγοντας στην ανάπτυξη NPD. Εάν ένας νάρκισσος έχει βιώσει κακοποίηση ή παραμέληση στο παρελθόν του, μπορεί να τον έχει αναγκάσει να αναπτύξει μηχανισμούς αντιμετώπισης, όπως χειραγώγηση άλλων ή αναζήτηση συνεχούς θαυμασμού ως τρόπο να αισθάνεται ασφάλεια και έλεγχος.

Πώς να αντιμετωπίσετε έναν ναρκισσιστή

Εάν είστε σε σχέση με έναν ναρκισσιστή, μπορεί να είναι δύσκολο να μάθετε πώς να αντιμετωπίσετε τη συμπεριφορά του. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να πλοηγηθείτε στην κατάσταση:

  1. Θέστε όρια: Είναι σημαντικό να θέσετε και να διατηρήσετε σαφή όρια με έναν ναρκισσιστή. Κοινοποιήστε τις ανάγκες και τα όριά σας και μην φοβάστε να διεκδικήσετε τον εαυτό σας όταν προσπαθούν να ξεπεράσουν αυτά τα όρια.
  2. Αναζητήστε υποστήριξη: Μπορεί να είναι χρήσιμο να μιλήσετε με έναν θεραπευτή ή έναν έμπιστο φίλο ή μέλος της οικογένειας για τις εμπειρίες σας με τον ναρκισσιστή. Μπορούν να σας προσφέρουν έναν ασφαλή χώρο για να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας και να σας προσφέρουν καθοδήγηση για το πώς να αντιμετωπίσετε την κατάσταση.
  3. Ασκηθείτε στην αυτοφροντίδα: Είναι απαραίτητο να φροντίζετε τον εαυτό σας όταν αντιμετωπίζετε έναν ναρκισσιστή. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αφιέρωση χρόνου για δραστηριότητες που τρέφουν το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα σας και την εύρεση τρόπων διαχείρισης του άγχους και διατήρησης μιας υγιούς ισορροπίας στη ζωή σας.
  4. Σκεφτείτε τις επιλογές σας: Εάν η σχέση με τον ναρκισσιστή προκαλεί σημαντικό άγχος ή βλάβη, ίσως χρειαστεί να εξετάσετε τις επιλογές σας. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αναζήτηση θεραπείας για να επιλύσετε τα προβλήματα, την αναζήτηση υποστήριξης από φίλους ή την οικογένεια ή ακόμα και να εγκαταλείψετε τη σχέση εάν δεν είναι ασφαλής ή υγιής.
  5. Γνωρίστε τα όριά σας: Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε πότε δεν είστε πλέον σε θέση να αντιμετωπίσετε τη συμπεριφορά του ναρκισσιστή και να λάβετε μέτρα για να προστατεύσετε τον εαυτό σας. Αυτό μπορεί να σημαίνει να θέσετε ισχυρότερα όρια, να αναζητήσετε εξωτερική βοήθεια ή ακόμα και να τερματίσετε τη σχέση εάν είναι απαραίτητο.

Συμπέρασμα

Η κατανόηση του ναρκισσιστή και της συμπεριφοράς του μπορεί να είναι πρόκληση, αλλά είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τα πρότυπα και να λάβετε μέτρα για να προστατεύσετε τον εαυτό σας. Θέτοντας όρια, αναζητώντας υποστήριξη και φροντίζοντας τον εαυτό σας, μπορείτε να μάθετε να αντιμετωπίζετε τον ναρκισσιστή στη ζωή σας και να εργαστείτε για μια πιο υγιή, πιο ισορροπημένη σχέση.

Φωτογραφία Pexels

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα