Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 2 April, 2023

Χαλάζιο στο μάτι, Πώς φεύγει;

Το χαλάζιο είναι μια κοινή πάθηση που εμφανίζεται όταν ένας αδένας στο βλέφαρό σας αποφράσσεται. Συνήθως εμφανίζεται ως ένα μικρό εξόγκωμα στο βλέφαρο, αλλά μπορεί να μεγαλώσει με την πάροδο του χρόνου. Ενώ το χαλάζιο δεν είναι συνήθως επιβλαβές, μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και να επηρεάσει την όρασή σας. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τις αιτίες και τα συμπτώματα του χαλαζίου και πώς να το απαλλαγούμε.

Αιτίες για χαλάζιο

Το χαλάζιο προκαλείται συνήθως από την απόφραξη ενός από τους μεϊβομιανούς αδένες που βρίσκονται στο βλέφαρό σας. Αυτοί οι αδένες παράγουν μια λιπαρή ουσία που βοηθά στη λίπανση των ματιών σας. Όταν ένας αδένας μπλοκάρεται, το λάδι συσσωρεύεται μέσα και σχηματίζει ένα κομμάτι. Η απόφραξη μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:

Κακή υγιεινή: Το να μην πλένετε τακτικά τα βλέφαρά σας μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση λαδιού, βρωμιάς και υπολειμμάτων και να μπλοκάρουν τους αδένες.

Βλεφαρίτιδα: Πρόκειται για μια πάθηση που προκαλεί φλεγμονή των βλεφάρων, οδηγώντας σε απόφραξη των μεϊβομιανών αδένων.

Ορμονικές αλλαγές: Οι ορμονικές αλλαγές κατά την εφηβεία ή την εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη των αδένων.

Δερματικές παθήσεις: Δερματικές παθήσεις όπως η ροδόχρου ακμή και η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε απόφραξη των αδένων.

Συμπτώματα του χαλαζίου

Το πιο κοινό σύμπτωμα του χαλαζίου είναι ένα μικρό εξόγκωμα στο βλέφαρο. Το εξόγκωμα μπορεί να είναι ευαίσθητο στην αφή και μπορεί να προκαλέσει ήπιο πόνο ή ενόχληση. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Ερυθρότητα και πρήξιμο γύρω από το χτύπημα

Θολή όραση, εάν το εξόγκωμα είναι αρκετά μεγάλο ώστε να πιέζει το μάτι

Εκκένωση από το χτύπημα

Ευαισθησία στο φως

Αίσθημα κνησμού ή καψίματος στο προσβεβλημένο μάτι

Θεραπεία για χαλάζιο

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χαλαζία υποχωρεί από μόνη της μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ωστόσο, εάν το εξόγκωμα προκαλεί δυσφορία ή επηρεάζει την όρασή σας, υπάρχουν διάφορες θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν:

Ζεστές κομπρέσες: Η εφαρμογή μιας ζεστής κομπρέσας στο προσβεβλημένο βλέφαρο μπορεί να βοηθήσει να μαλακώσει το λάδι και να προωθήσει την αποστράγγιση.

Αντιβιοτικά: Εάν το εξόγκωμα είναι μολυσμένο, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για να βοηθήσει στην εξάλειψη της λοίμωξης.

Ένεση στεροειδών: Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να εγχύσει ένα στεροειδές φάρμακο στο εξόγκωμα για να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στην προώθηση της επούλωσης.

Χειρουργική επέμβαση: Εάν το εξόγκωμα δεν υποχωρήσει με άλλες θεραπείες, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή του.

Πρόληψη για χαλάζιο

Μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη του χαλαζίου ασκώντας καλές συνήθειες υγιεινής. Αυτό περιλαμβάνει:

Τακτικό πλύσιμο των χεριών σας

Αφαίρεση του μακιγιάζ των ματιών πριν πάτε για ύπνο

Πλένοντας τα βλέφαρά σας με ένα ήπιο σαπούνι ή μωρό σαμπουάν

Αποφεύγοντας να αγγίζετε τα μάτια σας με τα χέρια σας

Συμπέρασμα

Το χαλάζιο είναι μια κοινή πάθηση που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και να επηρεάσει την όρασή σας. Αν και συνήθως υποχωρεί από μόνο του, υπάρχουν αρκετές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης. Εφαρμόζοντας καλές συνήθειες υγιεινής, μπορείτε επίσης να βοηθήσετε στην αποφυγή εμφάνισης χαλαζίου εξαρχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα