Ψυχική Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 11 February, 2023

Χρόνια Κατάθλιψη Συμπτώματα

Η κατάθλιψη είναι μια κοινή πάθηση ψυχικής υγείας που μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή. Ενώ πολλοί άνθρωποι βιώνουν την κατάθλιψη ως μια προσωρινή κατάσταση που έρχεται και φεύγει, άλλοι μπορεί να ζουν με μια πιο επίμονη μορφή κατάθλιψης γνωστή ως χρόνια κατάθλιψη. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τα συμπτώματα της χρόνιας κατάθλιψης και τι μπορεί να σημαίνουν για όσους ζουν με αυτήν την πάθηση.

Τι είναι η Χρόνια Κατάθλιψη;

Η χρόνια κατάθλιψη, επίσης γνωστή ως δυσθυμία ή επίμονη καταθλιπτική διαταραχή, είναι ένας τύπος κατάθλιψης που διαρκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, συχνά για δύο χρόνια ή περισσότερο. Τα άτομα με χρόνια κατάθλιψη μπορεί να εμφανίσουν χαμηλή διάθεση, αισθήματα απελπισίας και έλλειψη κινήτρων ή ενδιαφέροντος για καθημερινές δραστηριότητες και αυτά τα συμπτώματα μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής τους.

Συμπτώματα Χρόνιας Κατάθλιψης

Τα συμπτώματα της χρόνιας κατάθλιψης μπορεί να είναι παρόμοια με εκείνα άλλων μορφών κατάθλιψης, αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν:

  1. Χαμηλή διάθεση: Τα άτομα με χρόνια κατάθλιψη συχνά βιώνουν μια επίμονη χαμηλή διάθεση, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από συναισθήματα θλίψης, απελπισίας και αναξιότητας.
  2. Έλλειψη ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης: Τα άτομα με χρόνια κατάθλιψη μπορεί επίσης να εμφανίσουν απώλεια ενδιαφέροντος για πράγματα που κάποτε απολάμβαναν, όπως χόμπι ή κοινωνικές δραστηριότητες.
  3. Κόπωση: Η χρόνια κατάθλιψη μπορεί επίσης να προκαλέσει σωματική και ψυχική κόπωση, η οποία μπορεί να δυσκολέψει την ολοκλήρωση των καθημερινών εργασιών και δραστηριοτήτων.
  4. Δυσκολία στον ύπνο: Τα άτομα με χρόνια κατάθλιψη μπορεί να έχουν προβλήματα ύπνου, είτε κοιμούνται πολύ είτε πολύ λίγο.
  5. Κακή όρεξη: Η χρόνια κατάθλιψη μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλαγές στην όρεξη, οδηγώντας σε απώλεια βάρους ή αύξηση βάρους.
  6. Δυσκολία συγκέντρωσης: Τα άτομα με χρόνια κατάθλιψη μπορεί να έχουν πρόβλημα συγκέντρωσης, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ολοκλήρωση εργασιών στη δουλειά ή στο σχολείο.
  7. Αρνητικές σκέψεις: Τα άτομα με χρόνια κατάθλιψη μπορεί επίσης να βιώσουν αρνητικές σκέψεις, όπως συναισθήματα απελπισίας και αμφιβολίας για τον εαυτό τους.

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία υγείας.

Θεραπεία για τη χρόνια κατάθλιψη

Η χρόνια κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί με συνδυασμό φαρμάκων, θεραπείας και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που επηρεάζουν τη διάθεση και μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Η θεραπεία μπορεί επίσης να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τη χρόνια κατάθλιψη, καθώς μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να εξερευνήσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, να αναπτύξουν δεξιότητες αντιμετώπισης και να κατανοήσουν καλύτερα την κατάστασή τους.

Η χρόνια κατάθλιψη είναι μια επίμονη μορφή κατάθλιψης που μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή. Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα χρόνιας κατάθλιψης, είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία υγείας. Με την κατάλληλη θεραπεία, είναι δυνατό να διαχειριστείτε τη χρόνια κατάθλιψη και να ζήσετε μια γεμάτη ζωή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα