Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 13 February, 2023

Κήλη στη Μέση

Οι κήλες είναι μια κοινή ιατρική κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της μέσης. Η οσφυοκήλη εμφανίζεται όταν ένα όργανο ή ιστός σπρώχνει μια εξασθενημένη περιοχή στους μύες ή τους ιστούς της μέσης, προκαλώντας πόνο και δυσφορία. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τις αιτίες, τα συμπτώματα και τις επιλογές θεραπείας για την κήλη στην μέση.

Αιτίες κήλης στην μέση:

 1. Ηλικία: Καθώς μεγαλώνουμε, οι μύες και οι ιστοί στην πλάτη μπορεί να γίνουν πιο αδύναμοι, αυξάνοντας τον κίνδυνο κήλης.
 2. Ανύψωση βαρέων αντικειμένων: Η ανύψωση βαρέων αντικειμένων μπορεί να επιβαρύνει τους μύες στην μέση, προκαλώντας τους να εξασθενήσουν και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε κήλη.
 3. Γενετική: Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε κήλες λόγω γενετικής προδιάθεσης.
 4. Εγκυμοσύνη: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πρόσθετη πίεση της μεταφοράς ενός μωρού μπορεί να προκαλέσει κήλη στην μέση.

Συμπτώματα κήλης στην μέση:

 1. Πόνος ή δυσφορία στην μέση
 2. Οίδημα ή διόγκωση στην πληγείσα περιοχή
 3. Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στην πλάτη ή στις γύρω περιοχές
 4. Δυσκολία κάμψης ή συστροφής
 5. Αδυναμία στους μύες της μέσης

Θεραπεία για την κήλη στην μέση:

 1. Χειρουργική επέμβαση: Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση μιας κήλης στην μέση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει είτε παραδοσιακή ανοιχτή χειρουργική είτε ελάχιστα επεμβατική λαπαροσκοπική χειρουργική.
 2. Αντιμετώπιση του πόνου: Τα φάρμακα για τον πόνο ή άλλες θεραπείες, όπως η φυσικοθεραπεία, μπορεί να συνιστώνται για τη διαχείριση του πόνου και της δυσφορίας στην μέση.
 3. Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η αποφυγή βαρέων βαρών και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης κήλης στην μέση.

Πρόληψη της κήλης στην μέση:

 1. Αποφύγετε την άρση βαρέων βαρών: Η ανύψωση βαρέων αντικειμένων μπορεί να επιβαρύνει τους μύες της μέσης, αυξάνοντας τον κίνδυνο κήλης. Αποφύγετε την ανύψωση βαρών όποτε είναι δυνατόν.
 2. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος: Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία μπορεί να ασκήσει επιπλέον πίεση στους μύες στην μέσης, αυξάνοντας τον κίνδυνο κήλης.
 3. Ασκηθείτε τακτικά: Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των μυών στην μέση, μειώνοντας τον κίνδυνο κήλης.
 4. Ασκήστε την καλή στάση του σώματος: Η διατήρηση της καλής στάσης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της καταπόνησης των μυών στην μέση, μειώνοντας τον κίνδυνο κήλης.

Η κήλη στην μέση είναι μια κοινή πάθηση που μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσφορία. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση, διαχείριση του πόνου και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Για να αποτρέψετε μια κήλη στην πλάτη, είναι σημαντικό να αποφύγετε την άρση βαρών, να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, να ασκείστε τακτικά και να κάνετε καλή στάση. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα κήλης στην μέση, όπως πόνο ή πρήξιμο, αναζητήστε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό για να αποτρέψετε επιπλοκές. Λαμβάνοντας αυτά τα βήματα, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης κήλης στην μέση και να διαχειριστείτε τα συμπτώματα όταν εμφανιστούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα