Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 25 April, 2023

Κίτρινα κόπρανα: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

Όταν πρόκειται για το πεπτικό μας σύστημα, τα κόπρανα είναι ένας σημαντικός δείκτης της συνολικής μας υγείας. Οποιεσδήποτε αλλαγές στο χρώμα, τη συνοχή ή τη συχνότητα των κοπράνων μπορεί να είναι σημάδι υποκείμενης κατάστασης υγείας. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τις αιτίες, τα συμπτώματα και τις επιλογές θεραπείας για τα κίτρινα κόπρανα.

Τι είναι τα κίτρινα κόπρανα;

Τα κίτρινα κόπρανα είναι κινήσεις του εντέρου που έχουν κίτρινο χρώμα. Το χρώμα μπορεί να κυμαίνεται από ανοιχτό κίτρινο έως έντονο κίτρινο και μπορεί να έχει λιπαρή ή λιπαρή υφή. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα περιστασιακά κίτρινα κόπρανα μπορεί να μην προκαλούν ανησυχία, αλλά εάν επιμείνουν, μπορεί να υποδηλώνουν μια υποκείμενη κατάσταση υγείας.

Αιτίες κίτρινων κοπράνων

Τα κίτρινα κόπρανα μπορούν να προκληθούν από διάφορους παράγοντες. Μερικές από τις κοινές αιτίες περιλαμβάνουν:

 1. Απόφραξη χοληφόρου πόρου
  Η χολή είναι ένα πεπτικό υγρό που παράγεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη. Βοηθά στη διάσπαση των λιπών και στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών. Όταν υπάρχει απόφραξη στον χοληδόχο πόρο, η χολή δεν μπορεί να εισρεύσει στο λεπτό έντερο, με αποτέλεσμα τα κίτρινα κόπρανα.
 2. Παθήσεις του ήπατος
  Ασθένειες του ήπατος όπως η ηπατίτιδα, η κίρρωση και η λιπώδης ηπατική νόσος μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή και την έκκριση της χολής, οδηγώντας σε κίτρινα κόπρανα.
 3. Παγκρεατικές διαταραχές
  Παγκρεατικές διαταραχές όπως η παγκρεατίτιδα και ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί να επηρεάσουν την έκκριση των πεπτικών ενζύμων, οδηγώντας σε κίτρινα κόπρανα.
 4. Κολιοκάκη
  Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που επηρεάζει την ικανότητα του λεπτού εντέρου να απορροφά θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα. Μπορεί να οδηγήσει σε δυσαπορρόφηση, με αποτέλεσμα τα κίτρινα κόπρανα.
 5. Λοιμώξεις
  Λοιμώξεις όπως η γιαρδιάση, η σαλμονέλα και η σιγκέλλωση μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του πεπτικού συστήματος να απορροφά θρεπτικά συστατικά, οδηγώντας σε κίτρινα κόπρανα.

Συμπτώματα κίτρινων κοπράνων

Τα κίτρινα κόπρανα μπορεί να συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα ανάλογα με την υποκείμενη αιτία. Μερικά από τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Κοιλιακό άλγος
Ναυτία
Εμετός
Διάρροια
Πυρετός
Κούραση
Απώλεια όρεξης
Ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών)

Θεραπεία για τα κίτρινα κόπρανα

Η θεραπεία για τα κίτρινα κόπρανα εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να μην απαιτείται θεραπεία, καθώς τα κίτρινα κόπρανα μπορεί να υποχωρήσουν από μόνα τους. Ωστόσο, εάν επιμένει, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

 1. Απόφραξη χοληφόρου πόρου
  Η απόφραξη του χοληδόχου πόρου μπορεί να απαιτεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της απόφραξης ή μπορεί να εισαχθεί ένα stent για να παραμείνει ανοιχτός ο χοληδόχος πόρος.
 2. Παθήσεις του ήπατος
  Η θεραπεία για ηπατικές παθήσεις μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση, ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης.
 3. Παγκρεατικές διαταραχές
  Η θεραπεία για διαταραχές του παγκρέατος μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, χειρουργική επέμβαση ή συνδυασμό και των δύο, ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης.
 4. Κολιοκάκη
  Η θεραπεία της κοιλιοκάκης περιλαμβάνει μια αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη για την αποφυγή βλάβης στο λεπτό έντερο.
 5. Λοιμώξεις
  Οι λοιμώξεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά, αντιπαρασιτικά φάρμακα ή αντιιικά φάρμακα, ανάλογα με τον τύπο της λοίμωξης.

Πρόληψη των κίτρινων κοπράνων

Η πρόληψη των κίτρινων κοπράνων περιλαμβάνει τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένων:

Τρώγοντας μια ισορροπημένη διατροφή
Πίνοντας άφθονο νερό
Άσκηση τακτικά
Αποφυγή αλκοόλ και καπνίσματος
Άσκηση καλής υγιεινής

Συμπέρασμα

Τα κίτρινα κόπρανα μπορεί να είναι σημάδι υποκείμενης κατάστασης υγείας και δεν πρέπει να αγνοούνται. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν τα κίτρινα κόπρανα επιμένουν, ειδικά εάν συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα. Διατηρώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής και αναζητώντας έγκαιρη ιατρική φροντίδα, πολλές από τις υποκείμενες αιτίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα