Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 9 November, 2023

Κοξάκι και εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζεις

Ως μέλλουσα μητέρα, η υγεία σας και η υγεία του μωρού σας θα πρέπει να αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δυστυχώς, η έκθεση σε ορισμένους ιούς μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους. Ένας τέτοιος ιός είναι ο ιός κοξάκι, ο οποίος προκαλεί τη νόσο των χεριών, των ποδιών και του στόματος. Ενώ ο ιός δεν είναι συνήθως σοβαρός για τους ενήλικες, η μόλυνση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές. Τα καλά νέα είναι ότι λαμβάνοντας τις συνιστώμενες προφυλάξεις, μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες να προσβληθείτε από τον κοξάκι και να διασφαλίσετε την υγεία της εγκυμοσύνης σας.

Τι Είναι Ο Ιός Κοξάκι Και Πώς Επηρεάζει Την Εγκυμοσύνη;

Ο ιός Κοξάκι ή εντεροϊός είναι μια ομάδα ιών που μπορεί να μολύνει έγκυες γυναίκες. Συγκεκριμένα, οι λοιμώξεις από τον ιό κοξάκι B (CVB) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές. Οι λοιμώξεις CVB συχνά προκαλούν ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα στους ενήλικες, αλλά μπορεί να είναι πιο σοβαρές για τις έγκυες γυναίκες και μπορεί να οδηγήσουν σε καταστάσεις όπως μυοκαρδίτιδα (φλεγμονή του καρδιακού μυός), μηνιγγίτιδα (φλεγμονή των μεμβρανών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό) και παγκρεατίτιδα (φλεγμονή του παγκρέατος).

Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει μια πιθανή σχέση μεταξύ των λοιμώξεων από εντεροϊούς σε έγκυες γυναίκες και αυξημένου κινδύνου αποβολής, θνησιγένειας και αναπτυξιακών καθυστερήσεων ή γενετικών ανωμαλιών στα μωρά. Ωστόσο, τα στοιχεία δεν είναι πειστικά και απαιτούνται περισσότερες έρευνες. Οι κίνδυνοι φαίνεται να είναι υψηλότεροι εάν η λοίμωξη εμφανιστεί κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

  • Εφαρμόστε καλή υγιεινή, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, για να αποφύγετε τη μόλυνση.
  • Επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας εάν εμφανίσετε συμπτώματα εντεροϊού όπως πυρετό, μυϊκούς πόνους, πονόλαιμο ή εξάνθημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των κινδύνων.
  • Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ιό κοξάκι, αλλά ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, εάν χρειάζεται. Η θεραπεία επικεντρώνεται στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στη σωστή ενυδάτωση.

Αν και ανησυχητική, η πιθανότητα η λοίμωξη από εντεροϊό να προκαλέσει σοβαρή βλάβη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μικρή. Λαμβάνοντας τις συνήθεις προφυλάξεις και λαμβάνοντας την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, οι περισσότερες γυναίκες συνεχίζουν να έχουν υγιείς εγκυμοσύνες και μωρά. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την έκθεση ή τους κινδύνους. Μπορεί να παράσχει καθοδήγηση ειδικά για την περίπτωσή σας.

Συμπτώματα Της Λοίμωξης Από Τον Ιό Κοξάκι Κατά Τη Διάρκεια Της Εγκυμοσύνης

Εάν είστε έγκυος και έχετε εκτεθεί στον ιό kοξάκι ή έχετε μολυνθεί από αυτόν, ενδέχεται να εμφανίσετε τα ακόλουθα συμπτώματα:

Πυρετός και πόνοι στο σώμα

Ο πυρετός είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της λοίμωξης από τον ιό kοξάκι. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε μυϊκούς πόνους, ρίγη και κόπωση. Η ακεταμινοφαίνη θεωρείται γενικά ασφαλής για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τη μείωση του πυρετού και την ανακούφιση από τους σωματικούς πόνους. Φροντίστε να πίνετε πολλά υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση.

Πονόλαιμος και πονοκέφαλος

Ο πονόλαιμος, ο ερεθισμένος λαιμός και ο πονοκέφαλος είναι κοινά συμπτώματα του ιού κοξάκι. Για να ανακουφιστείτε από τον πονόλαιμο, κάντε γαργάρες με ζεστό αλατισμένο νερό, πιείτε ζεστά ροφήματα ή πιπιλίστε παστίλιες για το λαιμό. Για τον πονοκέφαλο, η ξεκούραση και τα φάρμακα χωρίς συνταγή, όπως η ακεταμινοφαίνη, μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση.

Γαστρεντερικά προβλήματα

Η ναυτία, ο έμετος, η διάρροια και ο κοιλιακός πόνος παρατηρούνται συχνά με λοίμωξη από κοξάκι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πίνετε διαλύματα επανυδάτωσης από το στόμα, όπως το Gatorade ή το Pedialyte, για να αποφύγετε την αφυδάτωση από διάρροια ή εμετό. Τα άπαχα, εύπεπτα τρόφιμα μπορεί να είναι καλύτερα ανεκτά. Αναζητήστε ιατρική φροντίδα εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή δεν βελτιώνονται.

Δερματικό εξάνθημα

Ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα με μικρές, κόκκινες κηλίδες και φουσκάλες στις παλάμες των χεριών, στα πέλματα των ποδιών, στο στόμα και στην περιοχή της πάνας είναι χαρακτηριστικό της λοίμωξης από κοξάκι σε βρέφη και μικρά παιδιά. Ωστόσο, το εξάνθημα είναι λιγότερο συχνό σε έγκυες γυναίκες και ενήλικες. Εάν υπάρχει εξάνθημα, διατηρείτε την περιοχή καθαρή και εφαρμόζετε αλοιφή για την πρόληψη της μόλυνσης.

Εάν τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά ή δεν βελτιώνονται, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας. Παρόλο που η λοίμωξη από κοξάκι συνήθως υποχωρεί μόνη της, μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη φροντίδα, ιδίως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο γιατρός σας μπορεί να καθορίσει εάν συνιστάται αντιιική φαρμακευτική αγωγή ή άλλες θεραπείες με βάση τα συμπτώματά σας και το στάδιο της εγκυμοσύνης σας.

Πρόληψη Και Θεραπεία Της Λοίμωξης Από Τον Ιό Κοξάκι Στις Έγκυες Γυναίκες

Για να αποτρέψετε τη μόλυνση από τον ιό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λάβετε τις συνήθεις προφυλάξεις, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, την αποφυγή στενής επαφής με άτομα που είναι άρρωστα και την απολύμανση των επιφανειών στο σπίτι σας.

Πλένετε τα χέρια σας σχολαστικά και συχνά

Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά μετά τη χρήση του μπάνιου, το φύσημα της μύτης σας, το βήχα ή το φτέρνισμα. Ένα απολυμαντικό χεριών με βάση το οινόπνευμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν δεν υπάρχουν σαπούνι και νερό. Το πλύσιμο των χεριών θεωρείται ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τη μόλυνση και τη μετάδοση της ασθένειας.

Αποφύγετε τη στενή επαφή με άτομα που είναι άρρωστα

Αποφύγετε τη στενή επαφή, όπως τα φιλιά, οι αγκαλιές και η κοινή χρήση ποτηριών ή σκευών φαγητού με άτομα που είναι άρρωστα. Ο ιός μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής με σάλιο, βλέννα ή περιττώματα μολυσμένου ατόμου. Η απομάκρυνση από άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα όπως πυρετός, πονόλαιμος, εξάνθημα και φουσκάλες μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μόλυνσης.

Απολυμάνετε τις μολυσμένες επιφάνειες

Καθαρίστε και απολυμάνετε τις επιφάνειες που αγγίζετε συχνά στο σπίτι, στο χώρο εργασίας και στην κοινότητά σας, όπως πόμολα, διακόπτες φωτισμού, τηλέφωνα, πληκτρολόγια, τουαλέτες και νεροχύτες. Ο ιός κοξάκι μπορεί να ζήσει στις επιφάνειες για αρκετές ημέρες. Χρησιμοποιήστε ένα αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης ή ένα απολυμαντικό του εμπορίου για να σκοτώσετε τον ιό στις επιφάνειες σύμφωνα με τις οδηγίες του προϊόντος.

Εάν μολυνθείτε από τον ιό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η θεραπεία επικεντρώνεται στη διαχείριση συμπτωμάτων όπως ο πυρετός, η αφυδάτωση και ο πόνος. Ξεκουραστείτε περισσότερο, πιείτε πολλά υγρά και πάρτε φάρμακα χωρίς συνταγή, όπως η ακεταμινοφαίνη, για να μειώσετε τον πυρετό και να ανακουφίσετε τον πόνο. Επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν ή διαρκέσουν περισσότερο από μία εβδομάδα. Αν και σπάνια, η λοίμωξη από κοξάκι κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής. Ο γιατρός σας μπορεί να θελήσει να παρακολουθεί στενότερα την εγκυμοσύνη σας.

Συμπέρασμα

Ως μέλλουσα μητέρα, θέλετε να λάβετε κάθε προφύλαξη για να διασφαλίσετε την υγεία του μωρού σας. Ενώ οι λοιμώξεις από τον ιό κοξάκι είναι συνήθως ήπιες και αυτοπεριοριζόμενες, υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να μειώσετε τον κίνδυνο και να παρακολουθείτε τα συμπτώματα εάν εκτεθείτε. Εφαρμόστε καλή υγιεινή, όπως το πλύσιμο των χεριών, αποφύγετε τη στενή επαφή με μολυσμένα άτομα και ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας εάν εμφανίσετε εξάνθημα, πυρετό ή άλλα σημάδια λοίμωξης.

Αν και οι πιθανότητες σοβαρής βλάβης είναι μικρές, ο ιός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αξίζει την προσοχή και την προσοχή σας. Η γνώση ενδυναμώνει, οπότε συνεχίστε να εκπαιδεύεστε για το πώς να αναγνωρίζετε και να αποφεύγετε τις πιθανές απειλές για την υγεία σας και την ανάπτυξη του μωρού σας. Με τις κατάλληλες προφυλάξεις και φροντίδα, μπορείτε να απολαύσετε μια ασφαλή εγκυμοσύνη και να καλωσορίσετε στον κόσμο μια υγιή νέα ζωή. Μείνετε ενημερωμένοι και μείνετε καλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα