Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 31 October, 2023

Kρύωμα στην κοιλια και διάρροια – Τι πρέπει να ξέρεις

Ξυπνάτε στη μέση της νύχτας με ανατριχίλα στο στομάχι και πόνο στην κοιλιά σας που σφίγγει. Ωχ, φαίνεται ότι σας έχει χτυπήσει ένα στομαχικό μικρόβιο. Οι κοιλιακές κράμπες και η διάρροια δεν είναι ευχάριστες, αλλά τα καλά νέα είναι ότι και αυτό θα περάσει. Το κλειδί είναι να παραμένετε ενυδατωμένοι και να αφήνετε το έντερό σας να ξεκουραστεί. Αν και δεν είναι ευχάριστα, οι κοιλιακές κράμπες και τα χαλαρά κόπρανα συνήθως προκαλούνται από ιογενή λοίμωξη και θα περάσουν σε λίγες μέρες. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να καταλάβετε τι συμβαίνει στο έντερό σας, τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα και πότε είναι καιρός να καλέσετε το γιατρό. Αυτό το άρθρο θα σας ενημερώσει για τις κοιλιακές κράμπες και τη διάρροια, ώστε να ξέρετε τι να περιμένετε και πώς να το αντιμετωπίσετε μέχρι να ηρεμήσει και πάλι το στομάχι σας. Προσδεθείτε, μπορεί να είναι μια ανώμαλη περίοδος δύο ημερών, αλλά θα τα καταφέρετε!

Τι Είναι το κρύωμα Και η διάρροια;

Κρύωμα και διάρροια σημαίνει ότι έχετε φλεγμονή του εντέρου, που συνήθως προκαλείται από ιογενή λοίμωξη. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι τα εξής:

 • Κοιλιακές κράμπες και πόνος. Η κοιλιά σας θα πονάει, ενώ συχνά έρχεται και φεύγει κατά κύματα.
 • Χαλαρά, υδαρή κόπρανα. Θα έχετε επείγουσα ανάγκη να πηγαίνετε συχνά στην τουαλέτα, περνώντας χαλαρή και υδαρή διάρροια.
 • Ναυτία. Μπορεί να αισθάνεστε αδιαθεσία στο στομάχι, με λίγη όρεξη.
 • Εμετός. Ο εμετός είναι συχνός, ιδίως στα παιδιά.

Τα καλά νέα είναι ότι το κρυολόγημα και η διάρροια συνήθως καθαρίζουν από μόνα τους σε λίγες ημέρες. Εν τω μεταξύ, δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα:

 1. Πίνετε άφθονα υγρά, όπως νερό, διαλύματα επανυδάτωσης από το στόμα και τσάι από βότανα, για να αποφύγετε την αφυδάτωση.
 2. Ξεκουραστείτε επιπλέον.
 3. Εξετάστε το ενδεχόμενο λήψης φαρμάκων χωρίς συνταγή, όπως το Imodium για τη μείωση της διάρροιας και το Pepto-Bismol ή προβιοτικά για τη ναυτία. Ακολουθήστε τις οδηγίες και μη δίνετε ασπιρίνη στα παιδιά.
 4. Τρώτε άπαχες, εύπεπτες τροφές καθώς τα συμπτώματά σας βελτιώνονται, όπως ρύζι, μπανάνες και φρυγανιές. Αποφύγετε τις πικάντικες, λιπαρές ή πολύ καρυκευμένες τροφές.
 5. Επισκεφθείτε γιατρό εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή διαρκούν περισσότερο από 3-4 ημέρες στους ενήλικες (2 ημέρες στα παιδιά), εάν δείτε αίμα στα κόπρανα ή εμφανίσετε σημάδια αφυδάτωσης, όπως ζάλη ή σκούρα ούρα.

Με την κατάλληλη αυτοφροντίδα, το κρυολόγημα και η διάρροια θα περάσουν και θα επανέλθετε στη φυσιολογική σας κατάσταση σε χρόνο μηδέν. Αλλά όταν έχετε αμφιβολίες, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας. Η υγεία και η άνεσή σας πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα.

Αιτίες Και Συμπτώματα του κρυώματος Και Διάρροιας

Εάν η κοιλιά σας έχει κράμπες και πηγαίνετε συχνά στην τουαλέτα, πιθανώς έχετε κρυολογήσει ή έχετε βακτηριακή λοίμωξη στο έντερό σας. Τα καλά νέα είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις θα ξεκαθαρίσει από μόνη της μέσα σε λίγες μέρες.

Συμπτώματα

Τα κυριότερα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε ένα στομαχικό μικρόβιο είναι τα εξής:

 1. Κοιλιακές κράμπες και πόνος. Η κοιλιά σας μπορεί να αισθάνεται πονεμένη, ευαίσθητη ή σφιγμένη.
 2. Διάρροια. Χαλαρά, υδαρή κόπρανα 3 ή περισσότερες φορές την ημέρα.
 3. Ναυτία ή έμετος. Μπορεί να αισθάνεστε ναυτία ή να κάνετε εμετό, ειδικά αν πρόκειται για ιό.
 4. Απώλεια της όρεξης. Η επιθυμία σας για φαγητό μπορεί να εξαφανιστεί για λίγο. Μείνετε ενυδατωμένοι!
 5. Αέρια ή φούσκωμα. Μπορεί να βγάζετε περισσότερα αέρια ή να αισθάνεστε αέρια και φουσκωμένοι.
 6. Χαμηλός πυρετός. Ένας ιός μπορεί να προκαλέσει ήπιο πυρετό γύρω στους 101 F. Επισκεφθείτε έναν γιατρό εάν ξεπεράσει τους 103 F.

Αιτίες

Οι δύο συνήθεις ένοχοι είναι οι ιοί (όπως ο νοροϊός ή ο ροταϊός) ή τα βακτήρια (όπως η σαλμονέλα ή το E. coli). Οι ιοί διαρκούν συνήθως 1-2 ημέρες, ενώ τα βακτήρια 3-5 ημέρες. Είναι μεταδοτική, γι' αυτό πλύνετε τα χέρια σας σχολαστικά και συχνά για να αποφύγετε τη μετάδοση της λοίμωξης.

Παρόλο που είναι δυσάρεστο, οι περισσότερες περιπτώσεις στομαχόπονου δεν είναι σοβαρές και θα καλυτερεύσουν από μόνες τους με ξεκούραση και υγρά. Ωστόσο, επισκεφθείτε αμέσως γιατρό εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά, αιματηρά ή διαρκούν περισσότερο από 3-5 ημέρες. Μπορούν να καθορίσουν αν σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζονται αντιβιοτικά ή ενδοφλέβια υγρά. Το κλειδί είναι να μην πανικοβάλλεστε - απλά ηρεμήστε, μείνετε ενυδατωμένοι και θα περάσει και αυτό!

Θεραπεία Και ανακούφιση για το κρύωμα και τη διάρροια

Όταν έχετε κρυολόγημα στην κοιλιά που συνοδεύεται από διάρροια, το πιο σημαντικό είναι να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Πίνετε άφθονα διαυγή υγρά, όπως νερό, ζωμούς και διαλύματα επανυδάτωσης από το στόμα, όπως το Pedialyte, για να αντικαταστήσετε ό,τι χάνετε.

Φάρμακα

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να ανακουφίσουν από τις κράμπες και τη διάρροια. Το Imodium είναι ένα αντιδιαρροϊκό που μπορεί να μειώσει τη συχνότητα και τη χαλαρότητα των κοπράνων. Το Pepto-Bismol επικαλύπτει το στομάχι και τα έντερα, μειώνοντας τη φλεγμονή. Για τις κοιλιακές κράμπες, δοκιμάστε φάρμακα για τα αέρια όπως το Gas-X ή το Beano πριν από το φαγητό και θερμές κομπρέσες που εφαρμόζονται στην κοιλιά σας.

Άγευστη δίαιτα

Η κατανάλωση άνοσων, αμυλούχων τροφών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της διάρροιας και στην αναπλήρωση των θρεπτικών συστατικών. Δοκιμάστε μπανάνες, ρύζι, σάλτσα μήλου, τοστ και πλιγούρι βρώμης. Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά, τα λιπαρά ή τα πολύ καρυκευμένα τρόφιμα, τα οποία μπορεί να ερεθίσουν περαιτέρω το στομάχι σας. Μην τρώτε ωμά φρούτα ή λαχανικά, φασόλια ή οτιδήποτε περιέχει καφεΐνη.

Δείτε έναν γιατρό

Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν η διάρροια διαρκεί περισσότερο από δύο ημέρες, εάν έχετε έντονο πόνο ή κράμπες, αίμα ή βλέννα στα κόπρανα ή ενδείξεις αφυδάτωσης όπως ζάλη ή σκούρα ούρα. Τα βρέφη, τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι ή τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει επίσης να επισκεφθούν αμέσως γιατρό. Η από του στόματος ενυδάτωση μπορεί να μην είναι αρκετή και μπορεί να απαιτούνται ενδοφλέβια υγρά και εξισορρόπηση των ηλεκτρολυτών. Τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται μόνο για ορισμένες λοιμώξεις, γι' αυτό εξεταστείτε αν τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή διαρκούν περισσότερο από μία εβδομάδα.

Με ξεκούραση, ενυδάτωση και τα κατάλληλα φάρμακα ή δίαιτα, οι περισσότερες απλές στομαχικές διαταραχές θα εξαφανιστούν από μόνες τους σε μερικές ημέρες. Καλέστε το γιατρό σας εάν τα πράγματα χειροτερεύουν ή διαρκούν περισσότερο από το αναμενόμενο. Αυτός μπορεί να καθορίσει αν χρειάζονται εξετάσεις ή εναλλακτικές θεραπείες για να σας βοηθήσει να νιώσετε ξανά φυσιολογικά.

Συμπέρασμα

Ορίστε λοιπόν, τα βασικά στοιχεία για τις κοιλιακές κράμπες και τη διάρροια. Αν και άβολα και ενοχλητικά, τα καλά νέα είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά τα συμπτώματα θα περάσουν μόνα τους μέσα σε μερικές ημέρες. Το κλειδί είναι να παραμένετε ενυδατωμένοι, να ξεκουράζεστε περισσότερο και να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Εάν τα συμπτώματά σας επιδεινωθούν ή δεν βελτιωθούν, ωστόσο, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας. Αυτός μπορεί να καθορίσει αν τυχόν υποκείμενες παθήσεις χρειάζονται θεραπεία ή αν διαφορετικές θεραπείες μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση. Τα καταφέρνετε - απλά πάρτε μια βαθιά ανάσα και αφήστε το σώμα σας να θεραπευτεί. Πριν το καταλάβετε, θα είστε και πάλι ο συνηθισμένος σας εαυτός. Αλλά αν όχι, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε. Μείνετε δυνατοί και ακούστε τι σας λέει το σώμα σας. Έχετε τη γνώση και τη δύναμη να το ξεπεράσετε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα