Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 1 March, 2023

Λευκή γλώσσα: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

Μια υγιής γλώσσα είναι συνήθως ροζ και καλύπτεται από μικρά οζίδια που ονομάζονται θηλώματα. Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε ότι η γλώσσα σας φαίνεται λευκή ή έχει λευκή επικάλυψη, μπορεί να είναι σημάδι υποκείμενου προβλήματος υγείας. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τις αιτίες, τα συμπτώματα και τις επιλογές θεραπείας για τη λευκή γλώσσα.

Αιτίες για λευκή γλώσσα

Στοματική τσίχλα - μια μυκητιασική λοίμωξη που προκαλείται από υπερανάπτυξη του μύκητα Candida. Είναι πιο συχνή σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή που λαμβάνουν αντιβιοτικά.

Αφυδάτωση - όταν το σώμα δεν έχει αρκετό νερό, η γλώσσα μπορεί να στεγνώσει και να φαίνεται λευκή.

Κακή στοματική υγιεινή - το μη βούρτσισμα ή το νήμα τακτικά μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση βακτηρίων και υπολειμμάτων στη γλώσσα, με αποτέλεσμα να φαίνεται λευκή.

Κάπνισμα - η χρήση καπνού μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό της γλώσσας και λευκή εμφάνιση.

Γεωγραφική Γλώσσα - μια αβλαβής κατάσταση που προκαλεί λευκά ή ανοιχτόχρωμα μπαλώματα στη γλώσσα.

Συμπτώματα λευκής γλώσσας

Το κύριο σύμπτωμα της λευκής γλώσσας είναι ο αποχρωματισμός της γλώσσας, ο οποίος μπορεί να φαίνεται λευκός ή να έχει λευκή επικάλυψη. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Κακή αναπνοή

Δυσκολία στη γεύση ή στην κατάποση

Πόνος ή αίσθημα καύσου στη γλώσσα

Θεραπεία

Η θεραπεία για τη λευκή γλώσσα εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία της πάθησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η θεραπεία περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας.

Στοματική τσίχλα - μπορεί να συνταγογραφηθούν αντιμυκητιακά φάρμακα για τη θεραπεία της λοίμωξης.

Αφυδάτωση - η αύξηση της πρόσληψης υγρών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ξηροστομίας και της λευκής γλώσσας.

Κακή στοματική υγιεινή - το τακτικό βούρτσισμα και το νήμα, καθώς και η χρήση ξύστρας γλώσσας, μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση βακτηρίων και υπολειμμάτων από τη γλώσσα.

Κάπνισμα - η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βελτιώσει τη στοματική υγεία και να μειώσει τον κίνδυνο λευκής γλώσσας.

Γεωγραφική Γλώσσα - δεν απαιτείται θεραπεία, αλλά η χρήση μιας ξύστρας γλώσσας και η διατήρηση καλής στοματικής υγιεινής μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Πρόληψη

Η πρόληψη της λευκής γλώσσας περιλαμβάνει τη λήψη μέτρων για τη διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής και την αντιμετώπιση υποκείμενων προβλημάτων υγείας.

Να βουρτσίζετε και να χρησιμοποιείτε νήμα τακτικά - αυτό βοηθά στην απομάκρυνση των βακτηρίων και των υπολειμμάτων από το στόμα και τη γλώσσα.

Χρησιμοποιήστε μια ξύστρα γλώσσας - αυτό το εργαλείο μπορεί να βοηθήσει στην αφαίρεση βακτηρίων και υπολειμμάτων από την επιφάνεια της γλώσσας.

Μείνετε ενυδατωμένοι - πίνοντας αρκετό νερό μπορεί να αποτρέψετε την ξηροστομία και τη λευκή γλώσσα.

Κόψτε το κάπνισμα - η χρήση καπνού μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία προβλημάτων στοματικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της λευκής γλώσσας.

Η λευκή γλώσσα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η στοματική τσίχλα, η αφυδάτωση, η κακή στοματική υγιεινή, το κάπνισμα και η γεωγραφική γλώσσα. Τα συμπτώματα της λευκής γλώσσας περιλαμβάνουν αποχρωματισμό της γλώσσας και άλλα προβλήματα στοματικής υγείας. Η θεραπεία για τη λευκή γλώσσα περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας της πάθησης. Η πρόληψη της λευκής γλώσσας περιλαμβάνει τη διατήρηση καλής στοματικής υγιεινής και την αντιμετώπιση υποκείμενων προβλημάτων υγείας. Με την κατάλληλη φροντίδα και θεραπεία, οι περισσότερες περιπτώσεις λευκής γλώσσας μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα