Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 29 October, 2023

Λεμφαδενίτιδα στο λαιμό: Εντοπισμός των συμπτωμάτων

Εχετε παρατηρήσει πρόσφατα περίεργα εξογκώματα ή πρήξιμο στο λαιμό σας; Αν ναι, μπορεί να πάσχετε από λεμφαδενίτιδα, δηλαδή φλεγμονή των λεμφαδένων σας. Οι λεμφαδένες στο λαιμό σας είναι υπεύθυνοι για την καταπολέμηση των λοιμώξεων στην περιοχή του κεφαλιού και του λαιμού σας. Όταν φλεγμαίνουν, συχνά σημαίνει ότι το σώμα σας εργάζεται σκληρά για να καταπολεμήσει μια λοίμωξη. Το πρήξιμο και η ευαισθησία που αισθάνεστε είναι σημάδι ότι οι λεμφαδένες σας έχουν διογκωθεί, καθώς παράγουν περισσότερα λεμφοκύτταρα για να επιτεθούν στη λοίμωξη. Η λεμφαδενίτιδα στο λαιμό μπορεί να προκληθεί από βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις και συνήθως δεν είναι κάτι ανησυχητικό αν το πρήξιμο υποχωρήσει μέσα σε μερικές εβδομάδες. Ωστόσο, εάν τα συμπτώματά σας επιμένουν ή χειροτερεύουν, είναι καλύτερο να επισκεφθείτε αμέσως τον γιατρό σας για ακριβή διάγνωση και θεραπεία. Μπορεί να θελήσει να κάνει κάποιες εξετάσεις για να προσδιορίσει την υποκείμενη αιτία των διογκωμένων λεμφαδένων σας και να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές. Τα καλά νέα είναι ότι η λεμφαδενίτιδα συχνά υποχωρεί από μόνη της, αλλά στο μεταξύ, δείτε μερικές συμβουλές για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματά σας...

Τι Είναι Η Λεμφαδενίτιδα Στο Λαιμό;

Η λεμφαδενίτιδα στο λαιμό αναφέρεται σε πρησμένους λεμφαδένες στο λαιμό σας. Οι λεμφαδένες είναι μικροί αδένες που βρίσκονται σε όλο το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένου του λαιμού σας, οι οποίοι περιέχουν λευκά αιμοσφαίρια που βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Όταν οι λεμφαδένες διογκώνονται, είναι συνήθως ένα σημάδι ότι το σώμα σας ανταποκρίνεται σε μια λοίμωξη.

Η πιο κοινή αιτία διόγκωσης των λεμφαδένων στο λαιμό είναι μια ιογενής λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, όπως το κοινό κρυολόγημα. Οι λεμφαδένες σας διογκώνονται καθώς εργάζονται για να φιλτράρουν τους ιούς και άλλα ξένα σωματίδια. Οι βακτηριακές λοιμώξεις, όπως η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε πρησμένους λεμφαδένες στο λαιμό.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ευαισθησία ή πόνο στο λαιμό
 • Δυσκολία στην κατάποση
 • Πονόλαιμος
 • Πυρετός
 • Πόνος στο αυτί

Εάν οι διογκωμένοι λεμφαδένες σας οφείλονται σε λοίμωξη, το πρήξιμο θα υποχωρήσει σε μερικές εβδομάδες καθώς η λοίμωξη θα υποχωρεί. Η εφαρμογή μιας ζεστής κομπρέσας στην περιοχή μερικές φορές την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη δυσφορία που προκαλούν οι πρησμένοι λεμφαδένες. Τα παυσίπονα που χορηγούνται χωρίς συνταγή μπορεί επίσης να βοηθήσουν.

Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν:

 • Το πρήξιμο διαρκεί περισσότερο από 2 εβδομάδες
 • Οι κόμβοι γίνονται πολύ μεγάλοι (πάνω από 2 cm)
 • Έχετε δυσκολία στην αναπνοή ή στην κατάποση
 • Έχετε έντονο ή επιδεινούμενο πόνο
 • Έχετε άλλα σημάδια λοίμωξης όπως πύον, ερυθρότητα ή δερματικές βλάβες

Η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία της υποκείμενης αιτίας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των επιπλοκών από τη λεμφαδενίτιδα στο λαιμό. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά εάν ανιχνευθεί βακτηριακή λοίμωξη. Μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο για σοβαρές ή επιδεινούμενες περιπτώσεις.

Συνήθη Συμπτώματα Της Λεμφαδενίτιδας Στο Λαιμό

Εάν οι λεμφαδένες στο λαιμό σας είναι πρησμένοι και επώδυνοι, είναι πιθανό να έχετε λεμφαδενίτιδα. Μερικά κοινά συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν:

 • Οίδημα ή διόγκωση των λεμφαδένων στο λαιμό. Οι κόμβοι μπορεί να φαίνονται σκληροί και ευαίσθητοι στην αφή. Το πρήξιμο αναπτύσσεται συνήθως σε διάστημα ημερών ή εβδομάδων.
 • Πόνος ή ευαισθησία στους προσβεβλημένους λεμφαδένες. Ο πόνος μπορεί να επιδεινώνεται όταν στρέφετε το κεφάλι σας, όταν καταπίνετε ή μασάτε.
 • Δυσκολία στην κατάποση. Οι διογκωμένοι λεμφαδένες μπορεί να πιέζουν το λαιμό ή τον οισοφάγο σας, καθιστώντας επώδυνο το φαγητό και το ποτό.
 • Πυρετός. Η αυξημένη θερμοκρασία είναι συνηθισμένη και μπορεί να υποδηλώνει λοίμωξη. Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν ο πυρετός σας είναι υψηλός ή επίμονος.
 • Κόπωση και αδυναμία. Το σώμα σας εργάζεται σκληρά για να καταπολεμήσει τη λοίμωξη, οπότε μπορεί να αισθάνεστε πιο κουρασμένοι και εξασθενημένοι. Ξεκουραστείτε περισσότερο και παραμείνετε ενυδατωμένοι.
 • Βήχας ή πονόλαιμος. Εάν η λεμφαδενίτιδα οφείλεται σε λοίμωξη του λαιμού ή της αναπνευστικής οδού, μπορεί να έχετε πρόσθετα συμπτώματα όπως βήχα, συμφόρηση ή πονόλαιμο.

Τα συγκεκριμένα συμπτώματα που θα εμφανίσετε θα εξαρτηθούν από την υποκείμενη αιτία της φλεγμονής. Οι βακτηριακές λοιμώξεις τείνουν να εμφανίζονται πιο ξαφνικά, ενώ οι ιογενείς λοιμώξεις και άλλες αιτίες έχουν πιο αργή έναρξη. Επισκεφθείτε το γιατρό σας για ακριβή διάγνωση και θεραπεία. Μπορεί να εξετάσει το λαιμό σας, να κάνει εξετάσεις αίματος ή καλλιέργειες και να καθορίσει την κατάλληλη πορεία δράσης με βάση την αιτία της λεμφαδενίτιδας.

Πότε Πρέπει Να Αναζητήσετε Ιατρική Φροντίδα Για Τη Λεμφαδενίτιδα Του Λαιμού

Εάν οι λεμφαδένες του λαιμού σας πρηστούν πολύ ή γίνουν ευαίσθητοι ή εάν το πρήξιμο δεν αρχίσει να υποχωρεί μέσα σε μια εβδομάδα, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Μπορεί να θελήσει να εξετάσει τους λεμφαδένες σας, να κάνει κάποιες εξετάσεις για να προσδιορίσει την αιτία του οιδήματος και ενδεχομένως να ξεκινήσει θεραπεία. Ορισμένες ενδείξεις που θα πρέπει να αξιολογηθείτε από το γιατρό σας περιλαμβάνουν:

 • Έντονος ή επιδεινούμενος πόνος στον αυχένα ή τον λαιμό.
 • Δυσκολία στην αναπνοή ή στην κατάποση. Το πρήξιμο που προκαλεί απόφραξη των αεραγωγών είναι επείγον ιατρικό περιστατικό.
 • Οίδημα που επεκτείνεται στο πρόσωπο, το στόμα ή τα μάτια.
 • Πρήξιμο μόνο στη μία πλευρά του λαιμού. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει λοίμωξη που προέρχεται από το αυτί, τα δόντια ή τους σιελογόνους αδένες αυτής της πλευράς.
 • Οίδημα που δεν βελτιώνεται με την κατ' οίκον θεραπεία για πάνω από μία εβδομάδα.
 • Οίδημα που συνοδεύεται από υψηλό πυρετό, ρίγη ή νυχτερινό ιδρώτα. Αυτό μπορεί να υποδεικνύει απόστημα που απαιτεί παροχέτευση ή ενδοφλέβια αντιβιοτικά.
 • Οίδημα που συνοδεύεται από απώλεια βάρους ή απώλεια όρεξης. Αυτό μπορεί μερικές φορές να υποδηλώνει κακοήθεια ή όγκο που απαιτεί διάγνωση και θεραπεία.

Εάν παρουσιάσετε σοβαρά, επιδεινούμενα συμπτώματα ή οίδημα που δεν αρχίζει να βελτιώνεται εντός μιας εβδομάδας, καλέστε αμέσως το γιατρό σας για επείγουσα αξιολόγηση. Μπορεί να παραγγείλει εξετάσεις αίματος, καλλιέργειες, απεικονιστικές εξετάσεις ή βιοψία για να προσδιορίσει την αιτία των διογκωμένων λεμφαδένων σας και να ξεκινήσετε την κατάλληλη θεραπεία το συντομότερο δυνατό. Είναι πάντα καλύτερο να είστε ασφαλείς σε μια περίπτωση διόγκωσης του λαιμού και να αναζητάτε ιατρική φροντίδα εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την αιτία ή τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης των συμπτωμάτων σας.

Συμπέρασμα

Ορίστε λοιπόν, τα συνήθη συμπτώματα και οι θέσεις που σχετίζονται με τη λεμφαδενίτιδα στον αυχένα. Οι διογκωμένοι λεμφαδένες είναι συνήθως σημάδι ότι το σώμα σας προσπαθεί να καταπολεμήσει μια λοίμωξη. Ενώ η ίδια η κατάσταση δεν είναι συνήθως σοβαρή και θα υποχωρήσει από μόνη της ή με βασική θεραπεία, η υποκείμενη αιτία μπορεί να είναι κάτι που απαιτεί ιατρική φροντίδα. Παρακολουθήστε τα συμπτώματά σας, σημειώστε τυχόν αλλαγές ή αν επιμένουν για περισσότερο από δύο εβδομάδες. Επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε δυσκολία στην αναπνοή ή στην κατάποση. Διαφορετικά, προσπαθήστε να ξεκουραστείτε όσο το δυνατόν περισσότερο, χρησιμοποιήστε μια ζεστή κομπρέσα, πάρτε ένα παυσίπονο χωρίς συνταγή αν χρειαστεί και αφήστε το σώμα σας να κάνει τη δουλειά του. Οι διογκωμένοι κόμβοι θα αρχίσουν να υποχωρούν καθώς το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα θέτει υπό έλεγχο τη λοίμωξη. Αλλά όπως πάντα, αν έχετε ανησυχίες, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας. Είναι εκεί για να σας παρέχει καθοδήγηση και ανακούφιση, ώστε να μπορέσετε να νιώσετε ξανά ο εαυτός σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα