Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 11 September, 2023

Λεμφαδένες μασχάλης: Λειτουργίες, αιτίες διόγκωσης και επιλογές θεραπείας

Εισαγωγή

Οι λεμφαδένες είναι μικρές δομές σε σχήμα φασολιού που βρίσκονται σε όλο το σώμα και παίζουν κρίσιμο ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η μασχάλη, ή η μασχάλη, περιέχει μια ομάδα λεμφαδένων που βοηθούν στην προστασία από λοιμώξεις και άλλες ασθένειες. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τις λειτουργίες των λεμφαδένων της μασχάλης, τις αιτίες του οιδήματος και τις επιλογές θεραπείας.

Λειτουργίες των λεμφαδένων της μασχάλης

Οι λεμφαδένες της μασχάλης, ή οι μασχαλιαίες λεμφαδένες, παίζουν κρίσιμο ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι υπεύθυνοι για το φιλτράρισμα του λεμφικού υγρού που παροχετεύεται από το τοίχωμα του βραχίονα και του θώρακα και βοηθούν στον εντοπισμό και την επίθεση ξένων εισβολέων όπως βακτήρια, ιούς και καρκινικά κύτταρα.

Αιτίες διόγκωσης στους λεμφαδένες της μασχάλης

Το πρήξιμο στους λεμφαδένες της μασχάλης μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:

Λοίμωξη: Οι λοιμώξεις στο χέρι, το στήθος ή άλλες περιοχές κοντά στη μασχάλη μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο και ευαισθησία στους λεμφαδένες.

Τραυματισμός: Ένας τραυματισμός στο χέρι ή στο θωρακικό τοίχωμα, όπως ένα κόψιμο ή μώλωπα, μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο και ευαισθησία στους λεμφαδένες.

Καρκίνος: Σε σπάνιες περιπτώσεις, το πρήξιμο στους λεμφαδένες της μασχάλης μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού ή το λέμφωμα.

Αυτοάνοσες διαταραχές: Οι αυτοάνοσες διαταραχές, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ο λύκος, μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο και ευαισθησία στους λεμφαδένες.

Επιλογές θεραπείας για οίδημα στους λεμφαδένες της μασχάλης

Οι θεραπευτικές επιλογές για το πρήξιμο στους λεμφαδένες της μασχάλης εξαρτώνται από την υποκείμενη αιτία. Μερικές συνήθεις θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

Αντιβιοτικά: Εάν το οίδημα προκαλείται από λοίμωξη, μπορεί να συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά για να βοηθήσουν στην εκκαθάριση της λοίμωξης.

Ζεστές κομπρέσες: Η εφαρμογή μιας ζεστής κομπρέσας στην πληγείσα περιοχή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος και στην ανακούφιση της ενόχλησης.

Παυσίπονα: Τα μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά όπως η ακεταμινοφαίνη ή η ιβουπροφαίνη μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και της δυσφορίας.

Παρακολούθηση: Εάν το οίδημα δεν προκαλείται από μόλυνση ή τραυματισμό, οι λεμφαδένες μπορεί να παρακολουθούνται για αλλαγές με την πάροδο του χρόνου.

Βιοψία: Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί βιοψία για να προσδιοριστεί η υποκείμενη αιτία του οιδήματος, ιδιαίτερα εάν υπάρχει υποψία καρκίνου.

Πρόληψη διόγκωσης στους λεμφαδένες της μασχάλης

Η πρόληψη του οιδήματος στους λεμφαδένες της μασχάλης μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά υπάρχουν ορισμένες στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου. Αυτά περιλαμβάνουν:

Τήρηση καλής υγιεινής: Το τακτικό πλύσιμο των χεριών και η διατήρηση των πληγών καθαρών και καλυμμένων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

Διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής: Η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής, η τακτική άσκηση και η αρκετή ανάπαυση μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

Παρακολούθηση για αλλαγές: Ο τακτικός έλεγχος για αλλαγές στους λεμφαδένες της μασχάλης, όπως πρήξιμο ή ευαισθησία, μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη αναγνώριση πιθανών προβλημάτων.

Συμπέρασμα

Οι λεμφαδένες της μασχάλης παίζουν κρίσιμο ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας στον εντοπισμό και την επίθεση ξένων εισβολέων. Το πρήξιμο στους λεμφαδένες της μασχάλης μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως μόλυνση, τραυματισμό, καρκίνο και αυτοάνοσες διαταραχές. Οι επιλογές θεραπείας εξαρτώνται από την υποκείμενη αιτία, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν αντιβιοτικά, ζεστές κομπρέσες, αναλγητικά και παρακολούθηση. Η πρόληψη του πρηξίματος στους λεμφαδένες της μασχάλης μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά η άσκηση καλής υγιεινής, η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και η παρακολούθηση για αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου προβλημάτων. Εάν εμφανίσετε πρήξιμο ή ευαισθησία στους λεμφαδένες της μασχάλης, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια για να προσδιορίσετε την υποκείμενη αιτία και να αναπτύξετε ένα κατάλληλο σχέδιο θεραπείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα