Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 4 November, 2023

Λίγο αίμα αντί για περίοδο: Κατανόηση της κηλίδωσης και των αιτιών της

Το να έχετε λίγο αίμα αντί για περίοδο μπορεί να είναι μπερδεμένο και να γεννάει ερωτήματα σχετικά με το τι μπορεί να συμβαίνει στο σώμα σας. Η κηλίδα, γνωστή και ως ελαφριά κολπική αιμορραγία, αναφέρεται στην εμφάνιση μικρών ποσοτήτων αίματος έξω από την κανονική σας περίοδο. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τις πιθανές αιτίες της κηλίδωσης και θα παρέχουμε πληροφορίες σχετικά με αυτό το κοινό φαινόμενο.

Ορμονικές ανισορροπίες

Οι ορμονικές ανισορροπίες μπορεί να διαταράξουν τον κανονικό έμμηνο κύκλο και να οδηγήσουν σε κηλίδες. Οι διακυμάνσεις στα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης μπορεί να προκαλέσουν ακανόνιστη αποβολή του βλεννογόνου της μήτρας, με αποτέλεσμα ελαφριά αιμορραγία. Παράγοντες όπως το άγχος, η υπερβολική άσκηση, οι αλλαγές βάρους, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) ή η έναρξη ή η διακοπή των ορμονικών μεθόδων ελέγχου των γεννήσεων μπορούν να συμβάλουν σε ορμονικές ανισορροπίες.

Ωορρηξία

Η κηλίδα γύρω από τη στιγμή της ωορρηξίας είναι γνωστή ως αιμορραγία ωορρηξίας. Εμφανίζεται όταν το ώριμο ωάριο απελευθερώνεται από την ωοθήκη και μπορεί να προκαλέσει μικρή αιμορραγία λόγω ορμονικών αλλαγών. Αυτή η κηλίδωση είναι συνήθως ελαφριά και σύντομη, συχνά διαρκεί μόνο μία ή δύο ημέρες.

Εγκυμοσύνη

Η αιμορραγία εμφύτευσης μπορεί να συμβεί όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στην επένδυση της μήτρας, προκαλώντας ελαφρά αιμορραγία. Αυτή η κηλίδα είναι συνήθως ελαφρύτερη και μικρότερη σε διάρκεια από μια κανονική έμμηνο ρύση. Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να είστε έγκυος και αντιμετωπίζετε κηλίδες, συνιστάται να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης ή να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας.

Περιεμμηνόπαυση και εμμηνόπαυση

Καθώς οι γυναίκες πλησιάζουν την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα των ορμονών τους κυμαίνονται φυσικά. Αυτές οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν ακανόνιστες περιόδους και σποραδικές κηλίδες. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ακόμη και κατά την περιεμμηνόπαυση, όταν οι περίοδοι μπορεί να γίνουν ακανόνιστες, η εγκυμοσύνη είναι ακόμα δυνατή, επομένως η κατάλληλη αντισύλληψη είναι απαραίτητη εάν θέλετε να αποφύγετε την εγκυμοσύνη.

Λοιμώξεις ή ιατρικές καταστάσεις

Ορισμένες λοιμώξεις ή ιατρικές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν κηλίδες. Καταστάσεις όπως η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID), η ενδομητρίωση, τα ινομυώματα της μήτρας ή οι πολύποδες του τραχήλου ή της μήτρας μπορεί να οδηγήσουν σε μη φυσιολογική αιμορραγία ή κηλίδες. Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ) όπως τα χλαμύδια ή η γονόρροια μπορούν επίσης να προκαλέσουν κηλίδες.

Φάρμακα και ιατρικές διαδικασίες

Ορισμένα φάρμακα, όπως τα ορμονικά αντισυλληπτικά, μπορεί να προκαλέσουν κηλίδες ως παρενέργεια. Επιπλέον, ορισμένες ιατρικές διαδικασίες, όπως βιοψία ενδομητρίου ή εισαγωγή ενδομήτριας συσκευής (IUD), μπορεί να οδηγήσουν σε προσωρινή κηλίδωση ή ελαφριά αιμορραγία.

Άλλοι παράγοντες

Το άγχος, οι αλλαγές στο βάρος, η υπερβολική άσκηση ή οι διατροφικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν την ορμονική ισορροπία και να συμβάλουν στην εμφάνιση κηλίδων. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να διαταράξουν την κανονικότητα του εμμηνορροϊκού σας κύκλου και να οδηγήσουν σε ελαφριά αιμορραγία.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ η κηλίδωση είναι συχνά αβλαβής, η επίμονη ή σοβαρή κηλίδωση ή η κηλίδωση που συνοδεύεται από άλλα σχετικά συμπτώματα όπως πυελικός πόνος ή ασυνήθιστη έκκριση, θα πρέπει να αξιολογείται από έναν επαγγελματία υγείας.

Συμπέρασμα

Λίγο αίμα αντί για κανονική περίοδο, γνωστή ως κηλίδες, μπορεί να έχει διάφορες αιτίες. Ορμονικές ανισορροπίες, ωορρηξία, εγκυμοσύνη, περιεμμηνόπαυση, λοιμώξεις ή ιατρικές καταστάσεις, φάρμακα, ιατρικές διαδικασίες και άλλοι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην κηλίδωση. Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο ή αντιμετωπίζετε ασυνήθιστα μοτίβα αιμορραγίας, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για ακριβή διάγνωση και κατάλληλη καθοδήγηση. Μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό της υποκείμενης αιτίας και να παρέχουν κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές εάν είναι απαραίτητο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα