Ψυχική Υγεία

Τελευταία Ενημέρωση: 1 January, 2023

Μετατραυματικό Στρες Συμπτώματα

Η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας που μπορεί να εμφανιστεί αφού ένα άτομο βιώσει ή γίνει μάρτυρας ενός τραυματικού συμβάντος. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει γεγονότα όπως φυσική καταστροφή, αυτοκινητιστικό ατύχημα, σωματική ή σεξουαλική επίθεση ή στρατιωτική μάχη. Τα άτομα με PTSD μπορεί να έχουν πρόβλημα να λειτουργήσουν κανονικά και μπορεί να εμφανίσουν μια σειρά συμπτωμάτων, όπως αναδρομές στο παρελθόν, αποφυγή πυροδοτήσεων και δυσκολία στη ρύθμιση των συναισθημάτων.

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του PTSD είναι η αναβίωση του τραυματικού γεγονότος μέσω αναδρομών στο παρελθόν ή εφιάλτες. Αυτές οι αναδρομές μπορεί να είναι τόσο ζωντανές και έντονες που το άτομο μπορεί να αισθάνεται ότι βιώνει το γεγονός ξανά στο παρόν. Μπορεί επίσης να έχουν σωματικά συμπτώματα όπως ταχυκαρδία ή εφίδρωση. Αυτές οι αναδρομές μπορεί να είναι ενοχλητικές και μπορεί να προκαλέσουν το άτομο να αισθάνεται στενοχωρημένο ή καταβεβλημένο.

Ένα άλλο σύνηθες σύμπτωμα του PTSD είναι η αποφυγή πυροδοτήσεων που θυμίζουν στο άτομο το τραυματικό γεγονός. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αποφυγή ορισμένων ατόμων, τοποθεσιών ή δραστηριοτήτων που μπορεί να ενεργοποιήσουν αναμνήσεις του συμβάντος. Οι συμπεριφορές αποφυγής μπορεί να επηρεάσουν την καθημερινή λειτουργία και να δυσκολέψουν το άτομο να συμμετάσχει πλήρως στη ζωή του. Για παράδειγμα, ένα άτομο που βίωσε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα μπορεί να αποφύγει την οδήγηση σε ένα αυτοκίνητο, ακόμα κι αν αυτό είναι απαραίτητο για την καθημερινή του ρουτίνα.

Τα άτομα με PTSD μπορεί επίσης να έχουν δυσκολία στη ρύθμιση των συναισθημάτων τους. Μπορεί να αισθάνονται μουδιασμένοι ή αποσπασμένοι ή μπορεί να βιώνουν ακραία συναισθήματα όπως θυμό ή φόβο. Μπορεί επίσης να δυσκολεύονται να κοιμηθούν, να συγκεντρωθούν ή να θυμηθούν λεπτομέρειες του γεγονότος. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να επηρεάσουν την καθημερινή ζωή και μπορεί να κάνουν το άτομο να νιώθει απομονωμένο ή αποκομμένο από τους άλλους.

Εκτός από αυτά τα συμπτώματα, τα άτομα με PTSD μπορεί επίσης να εμφανίσουν σωματικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, προβλήματα στο στομάχι ή πόνο στο στήθος. Μπορεί επίσης να έχουν προβλήματα με το ανοσοποιητικό τους σύστημα ή να αναπτύξουν άλλες παθήσεις ψυχικής υγείας όπως άγχος ή κατάθλιψη.

Είναι σημαντικό να αναζητήσετε βοήθεια εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα PTSD. Οι επιλογές θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν θεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ή συνδυασμό και των δύο. Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει το άτομο να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του και να μάθει δεξιότητες αντιμετώπισης για να διαχειριστεί τα συμπτώματά του. Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT) και η απευαισθητοποίηση και επανεπεξεργασία των οφθαλμικών κινήσεων (EMDR) είναι δύο τύποι θεραπείας που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικοί στη θεραπεία της PTSD. Φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά μπορεί επίσης να είναι χρήσιμα στη μείωση των συμπτωμάτων του άγχους και της κατάθλιψης.

Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε αντιμετωπίζει συμπτώματα PTSD, είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Με τη θεραπεία, είναι δυνατό να διαχειριστείτε τα συμπτώματα του PTSD και να ζήσετε μια ικανοποιητική ζωή. Είναι επίσης σημαντικό να υπάρχει ένα σύστημα υποστήριξης, είτε πρόκειται για φίλους, οικογένεια ή ομάδα υποστήριξης. Το να έχετε ένα δίκτυο ανθρώπων στους οποίους μπορείτε να μιλήσετε και να στηριχτείτε μπορεί να είναι ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας θεραπείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΤΑ

Περισσότερα